|
1
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta
|
: Styczeń 23, 2015, 17:18:46
|
Chatka Baby Jagi40 dkg sera do serników , 10 dag cukru pudru, 2 żółtka, 3 łyżki kakao, 1/2 kostki masła prawdziwego, cukier waniliowy i 3 paczki herbatników (100 gr) Wykonanie: masło utrzeć z oboma cukrami i dodawać po trochu ser . Masę serową na dwie nie równe części. Większą część wymieszać z kakaem. Układamy domek: na foli aluminiowej układamy w trzech rzędach połowę herbatników i wykładamy masę serową z kakaem . Przykrywamy drugą częścią herbatników. Na środkowej części wykładamy masę białą . Trzymając boki folii składamy wszystko formując domek i na desce wkładamy do lodówki . Po schłodzeniu oblewamy polewą czekoladową i dekorujemy . :smacznego
|
|
|
2
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta
|
: Październik 05, 2014, 11:41:38
|
Amerykański sernik Spód : 3/5 kostki do pieczenia Kasia Ekstra (150 g) 2/5 szklanki cukru (100 g) 250 g posiekanych drobno migdałowych 1/2 szklanki mąki (85 g) Masa: 1 kg delikatnego twarogu sernikowego 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (240 g) 6 jajek 1 laska wanilii 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki śmietanki 30% (125 ml) 1 cytryna, Polewa: 4/5 szklanki śmietany 18% (200 ml) 2 łyżki cukru pudru, Sok z 1 cytryny 1 biała czekolada 1Kasię rozpuść i przestudź. Migdały połącz z mąką, cukrem i roztopioną Kasią. Tortownice posmaruj Kasią i wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Następnie zabezpiecz dno i boki folią aluminiową. 2Przygotowaną masą wyłóż spód i boki tortownicy o średnicy 26 cm i włóż do lodówki. 3Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem. Dodaj ser, śmietankę, otartą skórkę i sok z cytryny i wybrane wnętrze z laski wanilii. Białka ubij na sztywną pianę. Masę połącz z ubitą pianą z białek. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. 4Masę przełóż do tortownicy. Piecz w kąpieli wodnej, najpierw 40 minut w 180 st.C , a następnie 40 minut w 150 st.C. Wystudź. 5Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej sok z cytryny, zdejmij z ognia, włóż białą czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści. Dodaj cukier puder i śmietanę, wszystko wymieszaj. 6Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, polej polewą i odstaw do schłodzenia (najlepiej na całą noc do lodówki). Temperatura kąpiel wodna°C Czas pieczenia 40 + 40 minut
|
|
|
3
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: INNE PRZEPISY
|
: Sierpień 27, 2014, 17:14:47
|
ZAPIEKANKA Z BROKUŁAMI mięso mielone - 400 gramów Ketchup Hellmann’s Ognisty - 4 łyżki Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr - 1 opakowanie żółty ser - 100 gramów makaron - 300 gramów śmietana 18% - 200 mililitrów brokuł - 1 sztuka olej - 3 łyżki cebula - 1 sztuka 45 minut 4 osób łatwe Autor: Piotr Murawski 1. Makaron ugotuj. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, dodaj mięso mielone, chwilę smaż. Dodaj ketchup Hellmann’s, dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i połącz z makaronem. 2. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułóż brokuły. Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml wody i zalej zapiekankę. 3. Całość posyp po wierzchu startym serem i zawiń dokładnie folią aluminiową. Piecz w 200 C przez 20 minut. Zdejmij folię i piecz chwilę, aż ser delikatnie się zarumieni.
|
|
|
8
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Sosy
|
: Czerwiec 13, 2014, 18:06:51
|
SOS Z KUREK Składniki: Kurki - 0,5kg kurek Masło - kilka łyżek Cebula - 1 średniej wielkości Czosnek - 3-4 ząbki Śmietana kremówka 30% - 100ml Gęsta śmietana 18% - 3 czubate łyżki Natka pietruszki - Sól - Pieprz - Sok z cytryny - Sposób przygotowania: Sos z kurek ( kurkowy ) Wykonanie: Kurki porządnie umyć i oczyścić, dokładnie osuszyć. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na dużej patelni roztopić kilka łyżek masła, zeszklić cebulkę, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Wrzucić na patelnię kurki i smażyć je na średnim ogniu. Grzybki zaczną puszczać wodę, ale nie należy jej zlewać! Po ok. 5 minutach dodać kremówkę i gęstą śmietanę. Posypać częścią natki, wymieszać i smażyć do czasu aż śmietana się nieco zredukuje (sos zgęstnieje). Na koniec skropić sokiem z cytryny, doprawić sos do smaku solą, pieprzem.Posypać resztą natki pietruszki. Sos pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i do makaronów, czy też dań z ziemniaków takich jak kopytka. Sos z kurek ( kurkowy )
|
|
|
12
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta
|
: Kwiecień 15, 2014, 19:04:07
|
CIASTO MIĘTOWE Składniki Ciasto:
1 margaryna
11/2 szkl. cukru
3 łyż. kakao
1 cukier wanilinowy
4 jajka
1 1/2 szkl. mąki
2 łyż.proszku do pieczenia
Masa:
0,5 l śmietany 30%
4 łyż. żelatyny
1-2 opakowania landrynek miętowych
2 paczki delicji Margarynę roztopić ,dodać cukier, kakao, 5 łyżek wody. Wymieszać ,wystudzić.Dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, ubitą pianę z białek. Wymieszać..Forma 26x33. Piec 30 min. w temperaturze 160 st.
Ilość landrynek zależy jak bardzo miętowy smak chcemy otrzymać .Ja dałam 1,5 paczki Landrynki rozbić(włożyć do woreczki i tłuczkiem potłuc), rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. wody. Smietanę ubić na sztywno, dodać żelatynę i syrop z landrynek oraz barwnik. Ciasto przekroić na pół. Posmarować połową masy, ułożyć delicje,wyłożyć resztę masy,przykryć ciastem. Polać polewą czekoladową. Smacznego!! Ciasto bardzo dobre, orzeźwiające, pycha.
|
|
|
13
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta
|
: Kwiecień 14, 2014, 12:50:20
|
Baba cytrynowa
Baba cytrynowa trudność: czas: 01:30 Składniki 450 g mąki tortowej 300 g margaryny 5 jaj 250 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia (50g) sok z 1 cytryny 1 łyżka octu jabłkowego 1 - 2 łyżki margaryny (do wysmarowania formy) Sposób przyrządzania: Cukier puder utrzyj z masłem w miseczce za pomocą drewnianej łyżki, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. W międzyczasie stopniowo dodawaj żółtka z jajek (nie wszystkie na raz). Do utartej masy dodaj sok z jednej cytryny. Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do utartej masy, ciągle mieszając. Następnie do całości dodaj łyżkę stołową octu jabłkowego i wymieszaj. Wszystko przełóż do wysmarowanej margaryną formy. Piecz przez ok. 1 godz. w temperaturze 180-200°.
|
|
|
14
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta
|
: Kwiecień 13, 2014, 16:12:15
|
SERNIK INACZEJ Składniki Ciasto:
40 dag mąki
szklanka cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag margaryny
2 jajka
4 łyżki kwaśnej śmietany
Masa serowa:
1 i 1/4 kg sera białego
25 dag masła
1 i 1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
1/2 szklanki mleka
opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
polewa czekoladowa do dekoracji
przygotowanie
1. Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Dodać miękką margarynę, posiekać nożem, a następnie rozetrzeć dłońmi. Wbić jajka, dodać kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto. Uformować kulę, pokroić na 3 równe części.
2. Wszystkie kawałki ciasta rozwałkować, tworząc trzy blaty. Każdy z blatów upiec oddzielnie na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia.
3. Masa serowa: ser, cukier, masło, jajka i żółtka zmiksować, przełożyć do rondla. Gotować ok. 20 minut, cały czas mieszając. Mleko wymieszać z budyniem, dodać do masy serowej, gotować, aż masa zacznie gęstnieć. Zdjąć z gazu, masę lekko ostudzić.
4. Na blasze ułożyć blat ciasta, na nim umieścić połowę masy serowej. Następnie ułożyć kolejny blat, pozostałą masę serową oraz ostatni blat. Ciasto udekorować polewą czekoladową.
|
|
|
15
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta
|
: Kwiecień 05, 2014, 17:14:20
|
CIASTECZKA OWSIANO/KOKOSOWE
Składniki dla 4 osób:
4 łyżki płatków owsianych,
4 łyżki wiórków kokosowych,
1 szklanka mąki pszennej,
3 łyżki cukru pudru,
½ kostki rozpuszczonego masła,
1 łyżka miodu,
1 płaska łyżka Sody oczyszczonej Prymat,
1 łyżeczka Cynamonu mielonego Prymat.
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać płatki, mąkę, wiórki kokosowe, cynamon i cukier, wymieszać.
W małym rondelku roztopić masło, wlać miód i wymieszać, nie gotować.
Sodę wymieszać z dwoma łyżkami gorącej wody, dodać do rondla z masłem i miodem, wymieszać, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami.
Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze i piec ok. 8-10 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!
|
|
|
|
|
|
|