Tytuł: Ryby, śledzik itp Wiadomość wysłana przez: Dana Grudzień 17, 2012, 12:06:17 Ryba mielona w galarecie
1kg ryby /najlepiej płaty/ 4 jajka 1 bułeczka mała -do namoczenia w mleku 3/4 szklanki bułki tartej parę listków zielonych np. pietruszki kawałek czerwonej / może być żółta papryki sól, pieprz ,vegeta ...do smaku sucha ,czysta ściereczka Galareta 1 litr wody łyżeczka żelatyny łyżka suszonych lub świeżych warzyw pół kostki rosołku pół kostki bulionu grzybowego łyżka wina lub innego alkoholu sól, pieprz ,vegeta ...do smaku Wodę zagotować z warzywami i przyprawami dodać żelatynę i na końcu alkohol. Rybę zemleć przez maszynkę dodać całe jajka ,posiekaną pietruszkę i paprykę bułkę namoczona i odciśniętą, bułkę tartą i przyprawić do smaku Wymieszaną rybę wyłożyć na środek ściereczki , zawinąć tak aby dwa końce były puste na kształt ' grubej parówy' Zagotować ok. 3 litry wody i na gotującą wodę włożyć zawinięty rulon z rybą . przykryć pokrywką a końcówki szmatki założyć do góry na pokrywkę / ryba nie powinna dotykać dna garnka/ Tak gotujemy na wolnym ogniu przez ok. godzinę . Studzimy , kroimy na grubsze kawałki i zalewamy galaretą . Najlepsza podana z sosem tatarskim Przepis na sos tatarski ... http://www.kwiaty.darmowefora.pl/index.php?topic=271.0 ;) Tytuł: Odp: Ryby, śledzik itp Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Marzec 03, 2014, 10:25:52 ŚLEDZIE Z ANANASEM
- 1kg śledzi - puszka ananasów - 3 cebule czosnkowe - 3 łyżki octu - garść rodzynek - kilka korniszonów - czosnek w granulkach 1 łyżka wykonanie: śledzie wymoczyć i pokroić w kawałki, posypać czosnkiem i skropić octem. Cebulę i korniszony pokroić w kosteczkę a ananasy w większą kostkę. Rodzynki sparzyć na 10 min. Układać warstwami: śledzie -cebule z korniszonami - śledzie - ananas posypany rodzynkami i tak do wyczerpania składników . polać oliwą zmieszaną z sokiem z ananasa (3 łyżki) Odstawić na noc do lodówki :) Smacznego !!! |