KWIATY
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Zaloguj się
Rejestracja
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
KWIATY
>
Kawiarenka
>
Kuchnia
(Moderator:
BarbaraWo
) >
Sosy
Strony:
1
|
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Sosy (Przeczytany 4184 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dana
Administrator
Zaawansowany użytkownik
Wiadomości: 453
Sosy
«
:
Listopad 28, 2012, 20:57:52 »
.....................
Sos tatarski
...
- Majonez 0,5 l
- papryka konserwowa
- ogórki konserwowe
-pieczarki konserwowe
- cebula konserwowa
wszystko ok po ok. pół słoiczka
zemleć na maszynce o grubych oczkach i odsączyć sok.
- musztarda
- sól i pieprz
Wszystko dokładnie wymieszać ...polecam smaczny.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
Wiadomości: 163
Odp: Sosy
«
Odpowiedz #1 :
Maj 02, 2013, 10:06:43 »
SOS SZPINAKOWY
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę po obraniu kroimy w drobną kostkę i rumienimy na patelni na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli i pieprzu, następnie dodajemy mrożony szpinak (ja miałam z domowej uprawy)i serek topiony, i chwilę przesmażamy, następnie wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku i chwilkę smażymy aż sos zgęstniej. pierś z kurczaka dzielimy na szerokie ale nie bardzo grube filety - doprawiamy solą, pieprzem i słodą papryką mieloną. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości z dwóch stron - przekładamy do sosu. Ryż gotujemy, gorący układamy na talerzu, podajemy z sosem i mięsem,
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany użytkownik
Wiadomości: 453
Odp: Caşcaval pane – Ser panierowany z pikantnym sosem
«
Odpowiedz #2 :
Grudzień 04, 2013, 22:57:21 »
Caşcaval pane – Ser panierowany z pikantnym sosem
Caşcaval pane - Ser panierowany z pikantnym sosem (źródło: tvp.pl)
Caşcaval pane – Ser panierowany z pikantnym sosem (źródło: tvp.pl)
Składniki:
300 g sera typu kaszkawał
2 łyżki mąki
1 jajko
3 łyżki tartej bułki
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ser pokrajać na kawałki grubości palca. Jajko roztrzepać w misce. Kawałki sera obtaczać w mące, jajku i tartej bułce. Panierkę z jajka i bułki tartej powtórzyć. Na patelni rozgrzać olej i smażyć ser z obu stron na złoto. Zdjąć z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem.
Sos:
1 szklanka octu
1 cebula
1/2 łyżki masła
1/2 łyżki mąki
200 ml bulionu
100 ml śmietany
2 ogórki konserwowe
1 papryczka chilli
pęczek pietruszki
sól
Sposób przygotowania:
Do rondelka włożyć drobno posiekaną cebulę, zalać octem i gotować aż cebula zmięknie. W drugim rondelku z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać zimny bulion. Całość dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Do gładkiej masy przecedzić wywar z octu i cebuli, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać drobno posiekane ogórki konserwowe, papryczkę chilli i pietruszkę. Wymieszać, dodać śmietanę i jeszcze raz dobrze wymieszać.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
Wiadomości: 163
Odp: Sosy
«
Odpowiedz #3 :
Grudzień 12, 2013, 16:12:40 »
....Szklanka octu!!!!!!!!!! nie pomyliłaś czegoś
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany użytkownik
Wiadomości: 453
Odp: Sosy
«
Odpowiedz #4 :
Grudzień 12, 2013, 17:24:40 »
(źródło: tvp.pl) :
może winnego :
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
Wiadomości: 163
Odp: Sosy
«
Odpowiedz #5 :
Grudzień 13, 2013, 19:06:32 »
Cytat: Dana Grudzień 12, 2013, 17:24:40
(źródło: tvp.pl) :
może winnego :
Pewnie wody
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany użytkownik
Wiadomości: 453
Odp: Sosy
«
Odpowiedz #6 :
Grudzień 13, 2013, 20:55:09 »
Przypomniałam sobie
/ oglądałam ten program/
to był ocet
winny
...a ja zrobię łyżka octu+woda ...tak aby to była 'szklanka'
i zrobię te danie na wigilę
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
Wiadomości: 163
Odp: Sosy
«
Odpowiedz #7 :
Grudzień 14, 2013, 18:02:45 »
Cytat: Dana Grudzień 13, 2013, 20:55:09
Przypomniałam sobie
/ oglądałam ten program/
to był ocet
winny
...a ja zrobię łyżka octu+woda ...tak aby to była 'szklanka'
i to ma sens .... napisz czy był dobry
?
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
Wiadomości: 163
Odp: Sosy
«
Odpowiedz #8 :
Czerwiec 13, 2014, 18:06:51 »
SOS Z KUREK
Składniki:
Kurki - 0,5kg kurek
Masło - kilka łyżek
Cebula - 1 średniej wielkości
Czosnek - 3-4 ząbki
Śmietana kremówka 30% - 100ml
Gęsta śmietana 18% - 3 czubate łyżki
Natka pietruszki -
Sól -
Pieprz -
Sok z cytryny -
Sposób przygotowania:
Sos z kurek ( kurkowy )
Wykonanie:
Kurki porządnie umyć i oczyścić, dokładnie osuszyć.
Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Na dużej patelni roztopić kilka łyżek masła, zeszklić cebulkę, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.
Wrzucić na patelnię kurki i smażyć je na średnim ogniu. Grzybki zaczną puszczać wodę, ale nie należy jej zlewać! Po ok. 5 minutach dodać kremówkę i gęstą śmietanę. Posypać częścią natki, wymieszać i smażyć do czasu aż śmietana się nieco zredukuje (sos zgęstnieje).
Na koniec skropić sokiem z cytryny, doprawić sos do smaku solą, pieprzem.Posypać resztą natki pietruszki. Sos pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i do makaronów, czy też dań z ziemniaków takich jak kopytka.
Sos z kurek ( kurkowy )
Zapisane
Strony:
1
|
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Regulamin
-----------------------------
=> Regulamin
=> Przywitaj się....
-----------------------------
Kategoria ogólna
-----------------------------
=> Do rozpoznania
=> Spis roślin -byliny 2011r
=> Mój Piękny Ogród
=> Najciekawsze fotki
=> Byliny.
=> Portrety roślin-albumy
=> Rośliny egzotyczne .
=> Rośliny tarasowe.
=> Rośliny jednoroczne
=> Rośliny cebulowe ,bulwkowe...
=> Róże.
=> Iglaki i drzewa liściaste.
-----------------------------
Rośliny domowe.
-----------------------------
=> Rośliny domowe
=> Choroby,szkodniki roślin.
-----------------------------
Kawiarenka
-----------------------------
=> Kuchnia
=> Nasze ogłoszenia .
=> Nasze problemy...
=> Dobre wiadomości....
=> Pogaduszki o wszystkim.
Ładowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
lifeonroad
arminair
watahaczarnegoksiezyca
watahapierwotnych
twistedgamers