Tytuł: Zupy Wiadomość wysłana przez: Dana Listopad 28, 2012, 20:42:29 :D
Forszmak...Barbary :D - Ok 5 litrów wody - 1 kg wołowiny b/k - włoszczyzna - 5 suszonych prawdziwków - 10 dag pieczarek podsmażonych - 3 ogórki kwaszone - 2 cebule - przyprawa do flaków - sól, pieprz, ostra papryka, sporo majeranku... Wykonanie: Ugotować rosół z mięsa, włoszczyzny i namoczonych grzybów. Zrobić zasmażkę z 3 łyżek mąki i ostudzić. Do ostudzonej zasmażki dodać utarte na dużych oczkach ogórki kwaszone, cebulę, pieczarki, przyprawy, czosnek, listek, ziele ang... wszystko dodać do rosołu i podgotować 10 minut Podajemy z pieczywem ....smacznego!!!!!:) .......................................................... Żurek ............. -1l wody -ok.30 dag rosołowego -po ok 10 dag kiełbasy, szynki, chudego boczku - włoszczyzna - 10-20 dag grzybów / np. pieczarki - łyżeczka białego chrzanu - duża śmietana 18% - 1 op.żurku + 1op. białego barszczu - 4 jajka ugotowane na twardo - 1szt mały serek topiony / trójkącik/ - 1sz duża cebula / przypieczona na suchej patelni -sól, pieprz, vegeta do smaku Coś na rosół .. z kurczaka , wołowe, lub po prostu kość wieprzowa warzywa / mogą być suszone / do tego wrzucamy przypieczoną cebule , podsmażone pieczarki i wędlinę kiełbaska , szyneczka , chudy boczek a jak kto lubi biała kiełbaskę dla mnie ona be , Żurek z białym barszczem rozpuszczony w szklance zimnej wody wlewamy do gotującego rosołu. Gotujemy to na wolnym ogniu ok.40min. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i serek. Po ugotowaniu dodajemy łyżeczkę chrzanu . Ugotowaną wędlinę kroimy na małe kawałeczki plus pokrojone gotowane jajka , zalewamy żurkiem i gotowe ...smacznego ! Tytuł: Odp: Zupy Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Grudzień 02, 2012, 17:18:03 ZUPA Z KACZKI
- Kaczka - włoszczyzna do rosołu - 10 grzybów suszonych - ziele ang. , liść laurowy, ziarnka pieprzu Ugotować rosół Kaczkę wyjąć z rosołu oddzielić od kości i zmielić przez maszynkę. Do mięsa dodać 2 łyżki bułki tartej , jajko , sól pieprz i zrobić malutkie pierożki. Pierożki wyłożyć po kilka na talerz , zalać rosołem i pokrojonymi w paseczki grzybami . Posypać zieleninką.... Kiedyś się w końcu zmobilizuję i zrobię taką zupę .........:) ......................................................................................... ZUPA CEBULOWA Z 1/2 kurczaka i warzyw rosołowych ugotować rosół. 40 dag cebuli podsmarzyć na maśle, dodać trochę rosołu i udusić do miękkości. Rosół odcedzić i połączyć z cebulą. Kurczaka oddzielić od kości dodać warzywa z rosoły małą cebulkę i zmielić . Mięso wymieszać z białkiem doprawić solą i pieprzem i uformować małe kulki. Dodać do rosołu podgotować 5 minut i zaprawić śmietaną. Zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkiem. Na talerzach można posypać, żółtym serem .... smacznego !!!! :) Tytuł: Odp: Zupy Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Wrzesień 17, 2013, 09:56:14 FLACZKI DROBIOWE
Potrzebujemy: 1 kg żołądków drobiowych 4-5 skrzydełek z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszkę kawałek selera kawałek pora 3 ziela angielskie 2 liście laurowe majeranek sól, pieprz Wykonanie: Żołądki dokładnie czyścimy i myjemy. Zalewamy ok 2.5 l wody. Zagotowujemy, sitkiem usuwamy szumowiny. Obgotowane żołądki odcedzamy, gdy ostygną kroimy w paski, wrzucamy do wywaru wraz ze skrzydełkami z kurczaka i przyprawami. Gotujemy do miękkości. Pod koniec wrzucamy pokrojone w plasterki warzywa, gotujemy kolejne 15-20 minut. Doprawiamy do smaku. Dodatkowo możemy zrobić zasmażkę z masła i mąki. Flaczki podajemy z pieczywem lub cienkim makaronem. Smacznego :) Tytuł: Odp: Zupy Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Październik 29, 2013, 15:44:01 Zupa z dyni
Interesująca potrawa kuchni arabskiej, która może z powodzeniem gościć jesienią na naszych stołach. czas: 45 minut liczba porcji: 4 składniki: 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki) 2 porcje śmietankowego sera topionego szklanka jogurtu naturalnego 1 cebula przyprawy (kminek, kurkuma, kolendra, chili) sól, pieprz przyrządzanie: Dynię oczyscić z nasion, obrać ze skóry, pokroić w centymetrową kostkę. Cebule pokroić w kostkę i wrzucić do rondla. Po chwili to samo zrobić z dynią i dusić do miękkości. Gdy nieco ostygnie zmiksować, a następnie zalać bulionem. Zagotować, dodać serek topiony i przyprawy. Już na talarzu dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego, fantazyjnie go rozprowadzając, posypać świeżo zmielonym pieprzem. uwagi: Dodatek korzennych przypraw sprawia, że zupa ma właściwości rozgrzewające - idealne na jesienne szarugi. |