KWIATY
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Zaloguj się
Rejestracja
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
KWIATY
>
Kawiarenka
>
Kuchnia
(Moderator:
BarbaraWo
) >
Ciasta
Strony:
1
2
3
»
|
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Ciasta (Przeczytany 20516 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dana
Administrator
Zaawansowany użytkownik
Wiadomości: 453
Ciasta
«
:
Listopad 28, 2012, 20:42:09 »
CIASTO JABŁKOWE Z BUDYNIEM
- 3 szkl mąki
- 4 jajka
- 1 szkl cukru
- 3/4 szkl śmietany 18%
- 3/4 szkl oliwy
- 2 łyżecz PdP (proszek do pieczenia)
- 1 duży budyń lub 2 małe
- 3 szkl mleka
- 1 kg jabłek
Wyk: Jajka roztrzepać z cukrem, dodać śmietanę i resztę składników , na końcu mąkę z PdP
- ciasto wylewamy na dużą blachę i wtykamy w nie jabłka
- zalewamy gorącym budyniem i posypujemy kruszonką .... smacznego !!!!
KRUSZONKA
10 dag mąki
- 6 dag masa
- 6 dag cukru
- cuk wanilinowy
Składniki połaczyć ręką i pokruszyć na cieście
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
Wiadomości: 163
Odp: Ciasta
«
Odpowiedz #1 :
Listopad 30, 2012, 13:26:45 »
KUBUŚ
Biszkopt z 4 jaj ( blacha prostokątna)
- sok Kubuś 0,75l
- 2 budynie śmietankowe
- 4 łyżki cukru
- 2 paczki herbatników
- 1/2 l śmietany kremówki
- 2 galaretki w kolorze Kubusia
Z Kubusia cukru i budyni ugotować budyń i i ciepły wylewamy na biszkopt.
Na budyń wykładamy 2 paczki herbatników.
Śmietanę ubić i dodać galaretkę rozpuszczoną w małej ilości wody.
Krem wykładamy na herbatniki.
Drugą galaretkę robimy w/g przepisu i wylewamy na krem ( można jeszcze wyłożyć owocami )
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
Wiadomości: 163
Odp: Ciasta
«
Odpowiedz #2 :
Grudzień 17, 2012, 10:51:26 »
POLEWA CZEKOLADOWA
1/4 kostki masła lub margaryny,
- 1/2 szkl cukru pudru
- 3 - 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki gorącej wody ( wrzątku)
Wykonanie: Rozpuść masło i nie zdejmując z ognia dodaj cukier
Zdejmij z ognia , dodaj kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę .
dobrze wymieszaj i gotowe do smarowania ciasta ...
...........................
Dodałam pokruszone sezamki ...i jest pyszna ....super pyszna
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
Wiadomości: 163
Odp: Ciasta
«
Odpowiedz #3 :
Styczeń 23, 2013, 08:58:12 »
Rogaliki drożdżowe
Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 6 dag drożdży
- 1 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 jaja + 2 żółtka
- kostka masła lub margaryny
- powidła bądź inny dżem do nadzienia
Przygotowanie
W mleku rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru. Kiedy zaczyn ruszy przelać go do malaksera dodając jaja, żółtka, mąkę. Wyrabiać, a pod koniec wlać rozpuszczoną kostkę tłuszczu. Przełożyć do miski i czekać, aż wyrośnie.
Ciasto podzielić na części, z których wałkujemy okrągłe placki. Kroimy je na trójkąty. Na szerszych końcach kładziemy łyżkę nadzienia i zwijamy do środka, zaginając końce, abu nabrały kształtów rogalików.
Układamy na wyłożonej papierem blasze i pieczemy ok. kwadransa przy 180 - 190
zamierzam dzisiaj wypróbować
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany użytkownik
Wiadomości: 453
Odp: Ciasta
«
Odpowiedz #4 :
Styczeń 23, 2013, 23:21:17 »
I co dobre były :
..........................................
Apetytu mi narobiłaś
BABKA
Do babki będziemy potrzebowali:
- 40 dkg mąki (2 i 1/3 szklanki)
- 100 g mąki ziemniaczanej (1/2 szklanki)
- Półtora łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 15 dkg. masła lub margaryny albo pół szklanki oliwy
- 4 jajka
- Ćwierć szklanki mleka
Wbijamy jajka do miski w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy cukier i mieszamy do połączenia składników.
Następnie mieszamy mąki (ziemniaczaną z pszenną), oraz proszek do pieczenia.
Wymieszane maki z proszkiem do pieczenia, po trochu dodajemy ciągle mieszając do masy jajecznej, na przemian z mlekiem.
Na końcu wlewany oliwę lub roztopione masło lub margarynę.
Ciasto wyrabiamy do jednolitej konsystencji, mieszamy do czasu pojawienia się pęcherzyków powietrza.
Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.
Do babki możemy dodać też trochę kakao.
Wtedy zostawiamy 1/3 ciasta w misce w której wyrabialiśmy ciasto, i dokładamy trzy łyżki kakao.
Delikatnie mieszamy. Jeżeli masa będzie za gęsta, śmiało możemy dodać trochę mleka.
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany użytkownik
Wiadomości: 453
Odp: Ciasta
«
Odpowiedz #5 :
Styczeń 25, 2013, 13:10:09 »
http://forumogrodniczeoaza.pl/
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
Wiadomości: 163
Odp: Ciasta
«
Odpowiedz #6 :
Styczeń 29, 2013, 17:25:09 »
Pierniczki
...................
1kg .mąki ,
1szkl.cukru
6 łyżek miodu ,
1 słoiczek dżemu ,powideł lub marmolady ,
1 łyżeczka sody ,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
4-5 jajek ,
2 budynie czekoladowe ,
4 łyżki kakao,
4 łyżki oleju ,
1 masło lub margaryna ,
1 przyprawa do piernika ,o
Mąkę wymieszać z proszkiem ,kakaem i budyniami .Margarynę rozpuścić z miodem ,cukrem ,
dżemem i ostudzić .W bardzo małej ilości mleka rozpuścić sodę .Białka ubić na sztywno ,dodając żółtka.Wszystkie składniki połączyć .Pozostawić w lodówce do następnego dnia .Wałkować dość grube ciasto[0,5-1 cm],wykrawać foremkami pierniczki .Układać na wysmarowanej margaryną blaszcze.Piec 10 -15 min. w temp.180-200 stopni.Po upieczeniu są mięciutkie i takie pozostaną
POLEWA .
0,5 kostki margaryny,4 łyżki cukru ,2 łyżki kakao,1 łyżka wody .Rozgrzać wszystkie składniki ,ale nie gotować .
1 łyżeczkę żelatyny namoczyć w wodzie ,dodać na końcu do polewy .
Jakiś SERNIK
.......................
Składniki na blachę 28 x 40 cm:
Ciasto
5 jajek
220 g mąki
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
4 łyżeczki cacao
125 ml wody
Masa serowa
500 g mielonego sera (np. z wiaderka)
1 opakowanie budyniu waniliowego
100 g cukru
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej i wodę i dalej ubijamy. Mąkę, proszek i cacao mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy króciutko mikserem na najniższych obrotach. Przelewamy do blachy wysmarowanej olejem.
Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min (do suchego patyczka).
Też do wypróbowania
No to jeszcze jedno:)
TOFFI
.................
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
120 g pokrojonego w kostkę zimnego masła
4 łyżki stołowe brązowego cukru
Masa toffi:
50 g masła
4 łyżki brązowego cukru
400 g skondensowanego słodzonego mleka z puszki (można użyć gotowej masy)
Dodatkowo:
150 g mlecznej czekolady (jeśli wolicie może być deserowa)
30 g orzechów laskowych (mój dodatek, w oryginale brak)
Przygotowanie
Kwadratową formę o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przesiać mąkę do miski, dodać masło i rozcierać palcami, aż będzie przypominało zacierki. Dosypać cukier i wyrobić elastyczne ciasto.
Wyłożyć ciastem dno formy i nakłuć widelcem.
Piec w temp. 180 °C przez 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
Przygotować masę. W teflonowym rondlu umieścić masło, cukier i mleko skondensowane. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować ok 5 minut lub dłużej aż masa zgęstnieje, stanie się jasnożółta i zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
Masę wyłożyć na kruchy spód, wierzch wygładzić. Pozostawić do wystygnięcia.
Kiedy toffi stężeje roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Na masie toffi ułożyć orzechy laskowe, całość polać roztopioną czekoladą, dokładnie ją rozprowadzić i ciasto w chłodnym miejscu, aby czekolada stwardniała.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
Wiadomości: 163
Odp: Ciasta
«
Odpowiedz #7 :
Luty 01, 2013, 17:58:28 »
Zobacz ten link :
http://zszywka.pl/
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
Wiadomości: 163
Odp: Ciasta
«
Odpowiedz #8 :
Luty 11, 2013, 08:28:34 »
Krem sułtański
- przepis
Składniki:
1/2 l śmietany kremówki
1-2 łyżki cukru pudru
4 łyżki rodzynek
5 dag małych bez
łyżeczka kakao
kieliszek rumu
Sposób przygotowania:
Śmietanę z cukrem pudrem dobrze ubij. Do połowy ubitej śmietany dodaj kakao i rum, starannie wymieszaj, tak by powstała jednolita masa.
Rodzynki sparz gorącą wodą. Kiedy ostygną, dodaj je do białej śmietany.
Tajemnica kremu sułtańskiego tkwi w ładnym podaniu. Dlatego przygotuj szklany pucharek. Włóż do niego bezę, na nią łyżkę kakaowej śmietany, na to łyżkę śmietany białej, ponownie odrobinę kakaowej. Całość udekoruj białą bitą śmietaną i rodzynkami. Pucharek będzie wyglądał niczym włoskie tiramisu, ale gwarantujemy, że krem sułtański jest dużo smaczniejszy.
Ale by się zjadło
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
Wiadomości: 163
Odp: Ciasta
«
Odpowiedz #9 :
Luty 23, 2013, 09:10:43 »
Sernik na zimno
1 gotowy spód do tortów
300 gr twarogu z wiaderka
100 gr cukru
200 ml śmietany kremówki
4 łyżki żelatyny (rozpuszczone w ok. 80 ml letniej wody)
2 galaretki o takim samym smaku
kilka borówek amerykańskich
2 brzoskwinie
Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody.
Kremówkę ubijam na sztywno.
Twaróg miksuje z cukrem na puszystą pianę i dodaje rozpuszczoną żelatynę, dodaję do masy kremówkę i mieszam całość na najniższych obrotach.
Masę serową kładę na gotowy spód, układam owoce i odstawiam do stężenia.
Nakładam na wierzch lekko zastygniętą galaretkę i ponownie dstawiam, aby mocno zastygło.
Gotowe!!
Smacznego!!
Do wypróbowania
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
Wiadomości: 163
Odp: Ciasta
«
Odpowiedz #10 :
Luty 27, 2013, 16:41:36 »
MIĘTUSEK
ciasto:
- 4 duże jaja
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1/4 szk cukru
- 1 1/2 łyżeczki PdP
- 2 łyżki kakao
upiec biszkopt w średniej tortownicy
krem:
- 1/2 litra śmietany 36*
- 2 śmietan-fixy
- 1/2 szkl cukru pudru
- 15 dag miętowych landrynek (mocnych)
- 1 płaska łyżka żelatyny
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 kieliszek wódki
Wykonanie:
Upieczony biszkopt przekroić na pół.
Krem: Landrynki rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudzić.
Odlać 1/4 szklanki miętowego syropu, dodaj wódkę i skrop obie części biszkoptu.
Śmietanę ubij z cukrem , dodaj śmietan-fixy i rozpuszczoną żelatynę. Nadal ubijając wlewaj po łyżce miętowego syropu. Wmieszaj do kremu startą na dużych oczkach 3/4 czekolady .
Biszkopt przełóż kremem zostawiając 1/3 do posmarowania na wierzchu . posypać resztą czekolady i odstawić na 2 godz. ...
Ps. Chyba będzie dobry ...
(przepis z kropki)
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
Wiadomości: 163
Odp: Ciasta
«
Odpowiedz #11 :
Kwiecień 01, 2013, 14:02:22 »
Miętusek bardzo dobry
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
Wiadomości: 163
Odp: Ciasta
«
Odpowiedz #12 :
Czerwiec 26, 2013, 17:17:45 »
Wkleję ten sernik do wypróbowania:
Sernik na piernikowym spodzie
Spód:
250 g ciasteczek kruchych (mogą to być ciasteczka typu Digestive np. marki Lu albo biszkopty, ciasteczka petit beurre lub dowolne ich kombinacja)
100 g masła
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
Masa:
500 g białego twarogu (zmielonego)
160 g cukru pudru
4 jajka
1 łyżka tartej skórki pomarańczowej (lub 1 łyżeczka suszonej)
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 czubata łyżka budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy (używam cukru Kotanyi)
Polewa
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka skórki pomarańczowej (suszonej) lub 1 łyżka świeżej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
do posypania: tarta gałka muszkatołowa
Spód:
Ciasteczka wsypać do torebki i rozwałkować wałkiem lub pokruszyć w malakserze. Dodać pokrojone masło i zagnieść ciasto - będzie miało konsystencję lekko klejącej bułki tartej.
Tortownicę o srednicy 18-20 cm wyłożyć folią aluminiową, boki delikatnie posmarować masłem.
Spód i boki dokładnie wylepić pokruszonymi ciasteczkami - chodzi o to, żeby brzeg był wysoki.
Wstawić do lodówki na 30 minut, a w tym czasie przygotować masę:
Masa:
Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 jajku, skórkę pomarańczową, wanilię, przyprawę do piernika i budyń.
Wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić sernik.
Piec 45-50 minut.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystygnięcia.
Polać polewą (wszystkie składniki polewy wcześniej dokładnie wymieszać) i dopiekać kolejne 12-15 minut.
Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
Wiadomości: 163
Odp: Ciasta
«
Odpowiedz #13 :
Wrzesień 01, 2013, 09:04:36 »
SERNIK Z ROSĄ
Kruche ciasto:
300 g mąki tortowej
100 g masła zimnego
100 g cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg białego sera
1/2 szklanki oleju
3 szklanki mleka
2 jajka
1 szklanka cukru
4 żółtka
1 budyń śmietankowy (40g)
aromat cytrynowy
Rosa:
5 białek
3/4 szklanki cukru
Kruche ciasto: Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia z kawałkami zimnego masła siekamy nożem. Dodajemy cukier puder, całe jajko, 2 żółtka i wyrabiamy szybko ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy prostokątną formę (24x34), smarujemy ją masłem lub margaryną i oprószamy mąką. (ewentualnie wykładamy papierem do pieczenia). Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (termoobieg 160).
Masa serowa: Ser mielimy, dodajemy mleko, olej, jajka, żółtka, wsypujemy budyń i wlewamy kilka kropel aromatu cytrynowego. Wszystko miksujemy na jednolitą masę i wykładamy na ciasto. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 50-55 minut. Ciasto wyjmujemy z pieka