KWIATY
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
Strony: 1 2 3 » |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ciasta  (Przeczytany 20516 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dana
Administrator
Zaawansowany użytkownik
*****
Wiadomości: 453



« : Listopad 28, 2012, 20:42:09 »

 CIASTO JABŁKOWE Z BUDYNIEM

 - 3 szkl mąki
 - 4 jajka
 - 1 szkl cukru
 - 3/4 szkl śmietany 18%
 - 3/4 szkl oliwy
 - 2 łyżecz PdP (proszek do pieczenia)
 - 1 duży budyń lub 2 małe
 - 3 szkl mleka
 - 1 kg jabłek
Wyk:    Jajka roztrzepać z cukrem, dodać śmietanę i resztę składników , na końcu mąkę z PdP
 - ciasto wylewamy na dużą blachę i wtykamy w nie jabłka
 - zalewamy gorącym budyniem i posypujemy kruszonką .... smacznego !!!!

KRUSZONKA

10 dag mąki
 - 6 dag masa
 - 6 dag cukru
 - cuk wanilinowy
 Składniki połaczyć ręką i pokruszyć na cieście
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #1 : Listopad 30, 2012, 13:26:45 »

KUBUŚ

Biszkopt z 4 jaj ( blacha prostokątna)
 - sok Kubuś 0,75l
 - 2 budynie śmietankowe
 - 4 łyżki cukru
 - 2 paczki herbatników
 - 1/2 l śmietany kremówki
 - 2 galaretki w kolorze Kubusia
 Z Kubusia cukru i budyni  ugotować budyń i i ciepły wylewamy na biszkopt.
Na budyń wykładamy 2 paczki herbatników.
Śmietanę ubić i dodać galaretkę rozpuszczoną w małej ilości wody.
 Krem wykładamy na herbatniki.
Drugą galaretkę robimy w/g przepisu i wylewamy na krem ( można jeszcze wyłożyć owocami )
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #2 : Grudzień 17, 2012, 10:51:26 »

POLEWA CZEKOLADOWA

1/4 kostki masła lub margaryny,
 - 1/2 szkl cukru pudru
 - 3 - 4 łyżki kakao
 - 1 łyżeczka żelatyny
 - 3 łyżki gorącej wody ( wrzątku)
Wykonanie:  Rozpuść masło i nie zdejmując z ognia dodaj cukier
 Zdejmij z ognia , dodaj kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę .
dobrze wymieszaj i gotowe do smarowania ciasta ...Uśmiech
...........................
Dodałam pokruszone sezamki ...i jest pyszna ....super pyszna Uśmiech
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #3 : Styczeń 23, 2013, 08:58:12 »

Rogaliki drożdżowe

Składniki

- 1 kg mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 6 dag drożdży
- 1 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 jaja + 2 żółtka
- kostka masła lub margaryny
- powidła bądź inny dżem do nadzienia
Przygotowanie

W mleku rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru. Kiedy zaczyn ruszy przelać go do malaksera dodając jaja, żółtka, mąkę. Wyrabiać, a pod koniec wlać rozpuszczoną kostkę tłuszczu. Przełożyć do miski i czekać, aż wyrośnie.
Ciasto podzielić na części, z których wałkujemy okrągłe placki. Kroimy je na trójkąty. Na szerszych końcach kładziemy łyżkę nadzienia i zwijamy do środka, zaginając końce, abu nabrały kształtów rogalików.
Układamy na wyłożonej papierem blasze i pieczemy ok. kwadransa przy 180 - 190

zamierzam dzisiaj wypróbować Uśmiech
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany użytkownik
*****
Wiadomości: 453



« Odpowiedz #4 : Styczeń 23, 2013, 23:21:17 »

I co dobre były   :Uśmiech   Język Język
..........................................
Apetytu mi narobiłaś  Buzia na kłódkę

BABKA

Do babki będziemy potrzebowali:
- 40 dkg mąki (2 i 1/3 szklanki)
- 100 g mąki ziemniaczanej (1/2 szklanki)
- Półtora łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 15 dkg. masła lub margaryny albo pół szklanki oliwy
- 4 jajka
- Ćwierć szklanki mleka


Wbijamy jajka do miski w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy cukier i mieszamy do połączenia składników.
Następnie mieszamy mąki (ziemniaczaną z pszenną), oraz proszek do pieczenia.
Wymieszane maki z proszkiem do pieczenia, po trochu dodajemy ciągle mieszając do masy jajecznej, na przemian z mlekiem.
Na końcu wlewany oliwę lub roztopione masło lub margarynę.
Ciasto wyrabiamy do jednolitej konsystencji, mieszamy do czasu pojawienia się pęcherzyków powietrza.


Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.
Do babki możemy dodać też trochę kakao.
Wtedy zostawiamy 1/3 ciasta w misce w której wyrabialiśmy ciasto, i dokładamy trzy łyżki kakao.
Delikatnie mieszamy. Jeżeli masa będzie za gęsta, śmiało możemy dodać trochę mleka.
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany użytkownik
*****
Wiadomości: 453



« Odpowiedz #5 : Styczeń 25, 2013, 13:10:09 »

http://forumogrodniczeoaza.pl/
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #6 : Styczeń 29, 2013, 17:25:09 »

Pierniczki
...................

1kg .mąki ,
1szkl.cukru
6 łyżek miodu ,
1 słoiczek dżemu ,powideł lub marmolady ,
1 łyżeczka sody ,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
4-5 jajek ,
2 budynie czekoladowe ,
4 łyżki kakao,
4 łyżki oleju ,


1 masło lub margaryna ,
1 przyprawa do piernika ,o
Mąkę wymieszać z proszkiem ,kakaem i budyniami .Margarynę rozpuścić z miodem ,cukrem ,
dżemem i ostudzić .W bardzo małej ilości mleka rozpuścić sodę .Białka ubić na sztywno ,dodając żółtka.Wszystkie składniki połączyć .Pozostawić w lodówce do następnego dnia .Wałkować dość grube ciasto[0,5-1 cm],wykrawać foremkami pierniczki .Układać na wysmarowanej margaryną blaszcze.Piec 10 -15 min. w temp.180-200 stopni.Po upieczeniu są mięciutkie i takie pozostaną

POLEWA .
0,5 kostki margaryny,4 łyżki cukru ,2 łyżki kakao,1 łyżka wody .Rozgrzać wszystkie składniki ,ale nie gotować .
1 łyżeczkę żelatyny namoczyć w wodzie ,dodać na końcu do polewy .



Jakiś SERNIK
.......................

Składniki na blachę 28 x 40 cm:

Ciasto
5 jajek
220 g mąki
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
4 łyżeczki cacao
125 ml wody

Masa serowa

500 g mielonego sera (np. z wiaderka)
1 opakowanie budyniu waniliowego
100 g cukru

Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej i wodę i dalej ubijamy. Mąkę, proszek i cacao mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy króciutko mikserem na najniższych obrotach. Przelewamy do blachy wysmarowanej olejem. 
Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min (do suchego patyczka).


Też do wypróbowania

No to jeszcze jedno:)

TOFFI
.................

Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej
120 g pokrojonego w kostkę zimnego masła
4 łyżki stołowe brązowego cukru

Masa toffi:

50 g masła
4 łyżki brązowego cukru
400 g skondensowanego słodzonego mleka z puszki (można użyć gotowej masy)
Dodatkowo:

150 g mlecznej czekolady (jeśli wolicie może być deserowa)
30 g orzechów laskowych (mój dodatek, w oryginale brak)
Przygotowanie

Kwadratową formę o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przesiać mąkę do miski, dodać masło i rozcierać palcami, aż będzie przypominało zacierki. Dosypać cukier i wyrobić elastyczne ciasto.
Wyłożyć ciastem dno formy i nakłuć widelcem.


Piec w temp. 180 °C przez 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste. Pozostawić w formie do ostygnięcia.


Przygotować masę. W teflonowym rondlu umieścić masło, cukier i mleko skondensowane. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować ok 5 minut lub dłużej aż masa zgęstnieje, stanie się jasnożółta i zacznie odchodzić od ścianek naczynia.

Masę wyłożyć na kruchy spód, wierzch wygładzić. Pozostawić do wystygnięcia.
Kiedy toffi stężeje roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Na masie toffi ułożyć orzechy laskowe, całość polać roztopioną czekoladą, dokładnie ją rozprowadzić i ciasto w chłodnym miejscu, aby czekolada stwardniała.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #7 : Luty 01, 2013, 17:58:28 »

Zobacz ten link :

http://zszywka.pl/
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #8 : Luty 11, 2013, 08:28:34 »

Krem sułtański - przepis
   
Składniki:
1/2 l śmietany kremówki
1-2 łyżki cukru pudru
4 łyżki rodzynek
5 dag małych bez
łyżeczka kakao
kieliszek rumu

Sposób przygotowania:
Śmietanę z cukrem pudrem dobrze ubij. Do połowy ubitej śmietany dodaj kakao i rum,  starannie wymieszaj, tak by powstała jednolita masa.
 Rodzynki sparz gorącą wodą. Kiedy ostygną, dodaj je do białej śmietany.

Tajemnica kremu sułtańskiego tkwi w ładnym podaniu. Dlatego przygotuj szklany pucharek. Włóż do niego bezę, na nią łyżkę kakaowej śmietany, na to łyżkę śmietany białej, ponownie odrobinę kakaowej. Całość udekoruj białą bitą śmietaną i rodzynkami. Pucharek będzie wyglądał niczym włoskie tiramisu, ale gwarantujemy, że krem sułtański jest dużo smaczniejszy.

Ale by się zjadło  Język Język Język
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #9 : Luty 23, 2013, 09:10:43 »


Sernik na zimno

1 gotowy spód do tortów
300 gr twarogu z wiaderka
100 gr cukru
200 ml śmietany kremówki
4 łyżki żelatyny (rozpuszczone w ok. 80 ml letniej wody)
2 galaretki o takim samym smaku
kilka borówek amerykańskich
2 brzoskwinie

Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody.
Kremówkę ubijam na sztywno.
Twaróg miksuje z cukrem na puszystą pianę i dodaje rozpuszczoną żelatynę, dodaję do masy kremówkę i mieszam całość na najniższych obrotach.
Masę serową kładę na gotowy spód, układam owoce i odstawiam do stężenia.
Nakładam na wierzch lekko zastygniętą galaretkę i ponownie dstawiam, aby mocno zastygło.

Gotowe!!

Smacznego!!
Do wypróbowania
 
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #10 : Luty 27, 2013, 16:41:36 »

MIĘTUSEK

ciasto:
 - 4 duże jaja
 - 2 łyżki mąki pszennej
 - 2 łyżek mąki ziemniaczanej
 - 1/4 szk cukru
 - 1 1/2 łyżeczki PdP
 - 2 łyżki kakao
  upiec biszkopt w średniej tortownicy
krem:
 - 1/2 litra śmietany 36*
 - 2 śmietan-fixy
 - 1/2 szkl cukru pudru
 - 15 dag  miętowych landrynek (mocnych)
 - 1 płaska łyżka żelatyny
 - 1 tabliczka gorzkiej czekolady
 - 1 kieliszek wódki
Wykonanie:
 Upieczony biszkopt przekroić na pół.
Krem: Landrynki rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudzić.
Odlać 1/4 szklanki miętowego syropu, dodaj wódkę i skrop obie części biszkoptu.
Śmietanę ubij z cukrem , dodaj śmietan-fixy i rozpuszczoną żelatynę. Nadal ubijając wlewaj po łyżce miętowego syropu. Wmieszaj do kremu startą na dużych oczkach 3/4 czekolady .
Biszkopt przełóż kremem zostawiając 1/3 do posmarowania na wierzchu . posypać resztą czekolady i odstawić na 2 godz. ... Język Język Język

Ps. Chyba będzie dobry ... Uśmiech (przepis z kropki)
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #11 : Kwiecień 01, 2013, 14:02:22 »

Miętusek bardzo dobry  Język
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #12 : Czerwiec 26, 2013, 17:17:45 »

Wkleję ten sernik do wypróbowania:


 
Sernik na piernikowym spodzie


Spód:
250 g ciasteczek kruchych (mogą to być ciasteczka typu Digestive np. marki Lu albo biszkopty, ciasteczka petit beurre lub dowolne ich kombinacja)
100 g masła
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika

Masa:
500 g białego twarogu (zmielonego)
160 g cukru pudru
4 jajka
1 łyżka tartej skórki pomarańczowej (lub 1 łyżeczka suszonej)
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 czubata łyżka budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy (używam cukru Kotanyi)

Polewa
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka skórki pomarańczowej (suszonej) lub 1 łyżka świeżej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)

do posypania: tarta gałka muszkatołowa

Spód:
Ciasteczka wsypać do torebki i rozwałkować wałkiem lub pokruszyć w malakserze. Dodać pokrojone masło i zagnieść ciasto - będzie miało konsystencję lekko klejącej bułki tartej.
Tortownicę o srednicy 18-20 cm wyłożyć folią aluminiową, boki delikatnie posmarować masłem.
Spód i boki dokładnie wylepić pokruszonymi ciasteczkami - chodzi o to, żeby brzeg był wysoki.
Wstawić do lodówki na 30 minut, a w tym czasie przygotować masę:

Masa:
Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 jajku, skórkę pomarańczową, wanilię, przyprawę do piernika i budyń.
Wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić sernik.
Piec 45-50 minut.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystygnięcia.

Polać polewą (wszystkie składniki polewy wcześniej dokładnie wymieszać) i dopiekać kolejne 12-15 minut.
Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #13 : Wrzesień 01, 2013, 09:04:36 »

SERNIK Z ROSĄ

 Kruche ciasto:
 
300 g mąki tortowej
100 g masła zimnego
100 g cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
 Masa serowa:
 
1 kg białego sera
1/2 szklanki oleju
3 szklanki mleka
2 jajka
1 szklanka cukru
4 żółtka
1 budyń śmietankowy (40g)
aromat cytrynowy
 
Rosa:
 
5 białek
3/4 szklanki cukru
 
 Kruche ciasto: Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia z kawałkami zimnego masła siekamy nożem.  Dodajemy cukier puder, całe jajko, 2 żółtka i wyrabiamy szybko ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy prostokątną formę (24x34), smarujemy ją masłem lub margaryną i oprószamy mąką. (ewentualnie wykładamy papierem do pieczenia). Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (termoobieg 160).
 
 
Masa serowa: Ser mielimy, dodajemy mleko, olej, jajka, żółtka, wsypujemy budyń i wlewamy kilka kropel aromatu cytrynowego. Wszystko miksujemy na jednolitą masę i wykładamy na ciasto. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 50-55 minut. Ciasto wyjmujemy z pieka