Tytuł: Sosy Wiadomość wysłana przez: Dana Listopad 28, 2012, 20:57:52 :D
..................... Sos tatarski ... - Majonez 0,5 l - papryka konserwowa - ogórki konserwowe -pieczarki konserwowe - cebula konserwowa wszystko ok po ok. pół słoiczka zemleć na maszynce o grubych oczkach i odsączyć sok. - musztarda - sól i pieprz Wszystko dokładnie wymieszać ...polecam smaczny. Tytuł: Odp: Sosy Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Maj 02, 2013, 10:06:43 SOS SZPINAKOWY
PRZYGOTOWANIE: Cebulę po obraniu kroimy w drobną kostkę i rumienimy na patelni na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli i pieprzu, następnie dodajemy mrożony szpinak (ja miałam z domowej uprawy)i serek topiony, i chwilę przesmażamy, następnie wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku i chwilkę smażymy aż sos zgęstniej. pierś z kurczaka dzielimy na szerokie ale nie bardzo grube filety - doprawiamy solą, pieprzem i słodą papryką mieloną. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości z dwóch stron - przekładamy do sosu. Ryż gotujemy, gorący układamy na talerzu, podajemy z sosem i mięsem, Tytuł: Odp: Caşcaval pane – Ser panierowany z pikantnym sosem Wiadomość wysłana przez: Dana Grudzień 04, 2013, 22:57:21 Caşcaval pane – Ser panierowany z pikantnym sosem
Caşcaval pane - Ser panierowany z pikantnym sosem (źródło: tvp.pl) Caşcaval pane – Ser panierowany z pikantnym sosem (źródło: tvp.pl) Składniki: 300 g sera typu kaszkawał 2 łyżki mąki 1 jajko 3 łyżki tartej bułki olej do smażenia Sposób przygotowania: Ser pokrajać na kawałki grubości palca. Jajko roztrzepać w misce. Kawałki sera obtaczać w mące, jajku i tartej bułce. Panierkę z jajka i bułki tartej powtórzyć. Na patelni rozgrzać olej i smażyć ser z obu stron na złoto. Zdjąć z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem. Sos: 1 szklanka octu 1 cebula 1/2 łyżki masła 1/2 łyżki mąki 200 ml bulionu 100 ml śmietany 2 ogórki konserwowe 1 papryczka chilli pęczek pietruszki sól Sposób przygotowania: Do rondelka włożyć drobno posiekaną cebulę, zalać octem i gotować aż cebula zmięknie. W drugim rondelku z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać zimny bulion. Całość dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Do gładkiej masy przecedzić wywar z octu i cebuli, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać drobno posiekane ogórki konserwowe, papryczkę chilli i pietruszkę. Wymieszać, dodać śmietanę i jeszcze raz dobrze wymieszać. Tytuł: Odp: Sosy Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Grudzień 12, 2013, 16:12:40 ....Szklanka octu!!!!!!!!!! nie pomyliłaś czegoś ???
Tytuł: Odp: Sosy Wiadomość wysłana przez: Dana Grudzień 12, 2013, 17:24:40 (źródło: tvp.pl) ::)
może winnego ::) Tytuł: Odp: Sosy Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Grudzień 13, 2013, 19:06:32 (źródło: tvp.pl) ::) Pewnie wody ???może winnego ::) Tytuł: Odp: Sosy Wiadomość wysłana przez: Dana Grudzień 13, 2013, 20:55:09 Przypomniałam sobie :D / oglądałam ten program/
to był ocet winny ...a ja zrobię łyżka octu+woda ...tak aby to była 'szklanka' i zrobię te danie na wigilę ;D Tytuł: Odp: Sosy Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Grudzień 14, 2013, 18:02:45 Przypomniałam sobie :D / oglądałam ten program/ i to ma sens .... napisz czy był dobry ????to był ocet winny ...a ja zrobię łyżka octu+woda ...tak aby to była 'szklanka' Tytuł: Odp: Sosy Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Czerwiec 13, 2014, 18:06:51 SOS Z KUREK
Składniki: Kurki - 0,5kg kurek Masło - kilka łyżek Cebula - 1 średniej wielkości Czosnek - 3-4 ząbki Śmietana kremówka 30% - 100ml Gęsta śmietana 18% - 3 czubate łyżki Natka pietruszki - Sól - Pieprz - Sok z cytryny - Sposób przygotowania: Sos z kurek ( kurkowy ) Wykonanie: Kurki porządnie umyć i oczyścić, dokładnie osuszyć. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na dużej patelni roztopić kilka łyżek masła, zeszklić cebulkę, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Wrzucić na patelnię kurki i smażyć je na średnim ogniu. Grzybki zaczną puszczać wodę, ale nie należy jej zlewać! Po ok. 5 minutach dodać kremówkę i gęstą śmietanę. Posypać częścią natki, wymieszać i smażyć do czasu aż śmietana się nieco zredukuje (sos zgęstnieje). Na koniec skropić sokiem z cytryny, doprawić sos do smaku solą, pieprzem.Posypać resztą natki pietruszki. Sos pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i do makaronów, czy też dań z ziemniaków takich jak kopytka. Sos z kurek ( kurkowy ) |