Tytuł: Potrawy z mięs Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Listopad 22, 2012, 11:57:12 GALANTYNA
- 1 Kurczak - 20 dag pieczarek - 10 dag wątróbki drobiowej - 30 dag mięsa mielonego z drobiu - 2 jajka - 2 łyżki tartej bułki - pęczek pietruszki - 5 dag orzechów Wyk: Od kurczaka odciąć skrzydła i szyję. Przeciąć skórę wzdłuż kręgosłupa i i oddzielić ostrożnie od kości ( starać się nie uszkodzić skóry) Nadzienie : mielone mięso wymieszać z rozdrobnioną wątróbką, pokrojonymi w duże kawałki częściami kurczaka (piersi , uda), podduszonymi pieczarkami, pociapaną pietruszką, jajkami , bułką i przyprawami . Posolić...popieprzyć i farszem napełnić skórę kurczaka . Pospinać szpilkami lub wykałaczkami . Pieczemy ok 40 minut w piekarniku .... Kroimy jak wystygnie ...smacznego !!! :) ........................................ ................................. Kurczak nadziewany .. -duży kurczak - 1kg mielonego mięsa wieprzowego - 1kg pieczarek - 1 cebula - 4 jajka - mała bułeczka - 1/2 szk. mleka do namoczenia bułki - sucha bułka ok 5dag - przyprawa po myśliwsku - sól, pieprz ,vegeta do smaku Kurczaka obstukać/ ubić - łatwiej odchodzi od kości które trzeba delikatnie wydobyć że środka :D Kurczaka / już bez kości / obsypujemy dokładnie przyprawą myśliwską zewnątrz i w środku zostawiamy go tak na ok pół godziny Do mielonego mięsa dodajemy jajka, namoczoną bułeczkę , suchą bułkę pokrojone i podsmażone na rumiano z cebulką pieczarki plus przyprawy w tym myśliwska tak do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy ptaka ,zszywamy go i do piekarnika piecze się ok 2 godz. Bardzo smaczny jest na zimno z sosem tatarskim . Na gorąco podsmażony na maśle w grubszych plastrach z białym chrzanem smakuje wyśmienicie. Tytuł: Odp: Potrawy z mięs Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Marzec 16, 2014, 10:37:26 MIĘSO BEZ PIECZENIA
- mięso 2 kg ( schab, karczek, łopatka....) - 2 litry wody - 1/2 szklanki soli ( jeżeli kawałek płaski to mniej) - 1 łyżka cukru - 5 ząbków czosnku - 2 łyżki majonezu - 1/2 łyżeczki pieprzu - 1/2 -"- -" - ziołowego - listek, ziele, majeranek.... ze 3 kopiate łyżki ziół Wieczorem w garnku przygotować wodę ze wszystkimi dodatkami i włożyć mięso wysmarowane majonezem, PRZYKRYĆ i na maleńkim gazie doprowadzić do wrzenia ...po 5 minutach wyłączyć . Na drugi dzień znowu doprowadzić do wrzenia i po 5 minutach wyłączyć . Wystudzić .....i gotowe do krojenia. Tytuł: Odp: Potrawy z mięs Wiadomość wysłana przez: Dana Lipiec 17, 2022, 18:25:43 <iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FHandmade2023%2Fvideos%2F364305352514252%2F&show_text=false&width=317&t=0" width="317" height="476" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>
|