KWIATY

Kawiarenka => Kuchnia => Wątek zaczęty przez: Dana Listopad 28, 2012, 20:42:09



Tytuł: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: Dana Listopad 28, 2012, 20:42:09
 CIASTO JABŁKOWE Z BUDYNIEM

 - 3 szkl mąki
 - 4 jajka
 - 1 szkl cukru
 - 3/4 szkl śmietany 18%
 - 3/4 szkl oliwy
 - 2 łyżecz PdP (proszek do pieczenia)
 - 1 duży budyń lub 2 małe
 - 3 szkl mleka
 - 1 kg jabłek
Wyk:    Jajka roztrzepać z cukrem, dodać śmietanę i resztę składników , na końcu mąkę z PdP
 - ciasto wylewamy na dużą blachę i wtykamy w nie jabłka
 - zalewamy gorącym budyniem i posypujemy kruszonką .... smacznego !!!!

KRUSZONKA

10 dag mąki
 - 6 dag masa
 - 6 dag cukru
 - cuk wanilinowy
 Składniki połaczyć ręką i pokruszyć na cieście


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Listopad 30, 2012, 13:26:45
KUBUŚ

Biszkopt z 4 jaj ( blacha prostokątna)
 - sok Kubuś 0,75l
 - 2 budynie śmietankowe
 - 4 łyżki cukru
 - 2 paczki herbatników
 - 1/2 l śmietany kremówki
 - 2 galaretki w kolorze Kubusia
 Z Kubusia cukru i budyni  ugotować budyń i i ciepły wylewamy na biszkopt.
Na budyń wykładamy 2 paczki herbatników.
Śmietanę ubić i dodać galaretkę rozpuszczoną w małej ilości wody.
 Krem wykładamy na herbatniki.
Drugą galaretkę robimy w/g przepisu i wylewamy na krem ( można jeszcze wyłożyć owocami )


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Grudzień 17, 2012, 10:51:26
POLEWA CZEKOLADOWA

1/4 kostki masła lub margaryny,
 - 1/2 szkl cukru pudru
 - 3 - 4 łyżki kakao
 - 1 łyżeczka żelatyny
 - 3 łyżki gorącej wody ( wrzątku)
Wykonanie:  Rozpuść masło i nie zdejmując z ognia dodaj cukier
 Zdejmij z ognia , dodaj kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę .
dobrze wymieszaj i gotowe do smarowania ciasta ...:)
...........................
Dodałam pokruszone sezamki ...i jest pyszna ....super pyszna :)


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Styczeń 23, 2013, 08:58:12
Rogaliki drożdżowe

Składniki

- 1 kg mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 6 dag drożdży
- 1 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 jaja + 2 żółtka
- kostka masła lub margaryny
- powidła bądź inny dżem do nadzienia
Przygotowanie

W mleku rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru. Kiedy zaczyn ruszy przelać go do malaksera dodając jaja, żółtka, mąkę. Wyrabiać, a pod koniec wlać rozpuszczoną kostkę tłuszczu. Przełożyć do miski i czekać, aż wyrośnie.
Ciasto podzielić na części, z których wałkujemy okrągłe placki. Kroimy je na trójkąty. Na szerszych końcach kładziemy łyżkę nadzienia i zwijamy do środka, zaginając końce, abu nabrały kształtów rogalików.
Układamy na wyłożonej papierem blasze i pieczemy ok. kwadransa przy 180 - 190

zamierzam dzisiaj wypróbować :)


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: Dana Styczeń 23, 2013, 23:21:17
I co dobre były   ::)   :P :P
..........................................
Apetytu mi narobiłaś  :-X

BABKA

Do babki będziemy potrzebowali:
- 40 dkg mąki (2 i 1/3 szklanki)
- 100 g mąki ziemniaczanej (1/2 szklanki)
- Półtora łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 15 dkg. masła lub margaryny albo pół szklanki oliwy
- 4 jajka
- Ćwierć szklanki mleka


Wbijamy jajka do miski w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy cukier i mieszamy do połączenia składników.
Następnie mieszamy mąki (ziemniaczaną z pszenną), oraz proszek do pieczenia.
Wymieszane maki z proszkiem do pieczenia, po trochu dodajemy ciągle mieszając do masy jajecznej, na przemian z mlekiem.
Na końcu wlewany oliwę lub roztopione masło lub margarynę.
Ciasto wyrabiamy do jednolitej konsystencji, mieszamy do czasu pojawienia się pęcherzyków powietrza.


Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.
Do babki możemy dodać też trochę kakao.
Wtedy zostawiamy 1/3 ciasta w misce w której wyrabialiśmy ciasto, i dokładamy trzy łyżki kakao.
Delikatnie mieszamy. Jeżeli masa będzie za gęsta, śmiało możemy dodać trochę mleka.


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: Dana Styczeń 25, 2013, 13:10:09
http://forumogrodniczeoaza.pl/


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Styczeń 29, 2013, 17:25:09
Pierniczki
...................

1kg .mąki ,
1szkl.cukru
6 łyżek miodu ,
1 słoiczek dżemu ,powideł lub marmolady ,
1 łyżeczka sody ,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
4-5 jajek ,
2 budynie czekoladowe ,
4 łyżki kakao,
4 łyżki oleju ,


1 masło lub margaryna ,
1 przyprawa do piernika ,o
Mąkę wymieszać z proszkiem ,kakaem i budyniami .Margarynę rozpuścić z miodem ,cukrem ,
dżemem i ostudzić .W bardzo małej ilości mleka rozpuścić sodę .Białka ubić na sztywno ,dodając żółtka.Wszystkie składniki połączyć .Pozostawić w lodówce do następnego dnia .Wałkować dość grube ciasto[0,5-1 cm],wykrawać foremkami pierniczki .Układać na wysmarowanej margaryną blaszcze.Piec 10 -15 min. w temp.180-200 stopni.Po upieczeniu są mięciutkie i takie pozostaną

POLEWA .
0,5 kostki margaryny,4 łyżki cukru ,2 łyżki kakao,1 łyżka wody .Rozgrzać wszystkie składniki ,ale nie gotować .
1 łyżeczkę żelatyny namoczyć w wodzie ,dodać na końcu do polewy .



Jakiś SERNIK
.......................

Składniki na blachę 28 x 40 cm:

Ciasto
5 jajek
220 g mąki
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
4 łyżeczki cacao
125 ml wody

Masa serowa

500 g mielonego sera (np. z wiaderka)
1 opakowanie budyniu waniliowego
100 g cukru

Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej i wodę i dalej ubijamy. Mąkę, proszek i cacao mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy króciutko mikserem na najniższych obrotach. Przelewamy do blachy wysmarowanej olejem. 
Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min (do suchego patyczka).


Też do wypróbowania

No to jeszcze jedno:)

TOFFI
.................

Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej
120 g pokrojonego w kostkę zimnego masła
4 łyżki stołowe brązowego cukru

Masa toffi:

50 g masła
4 łyżki brązowego cukru
400 g skondensowanego słodzonego mleka z puszki (można użyć gotowej masy)
Dodatkowo:

150 g mlecznej czekolady (jeśli wolicie może być deserowa)
30 g orzechów laskowych (mój dodatek, w oryginale brak)
Przygotowanie

Kwadratową formę o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przesiać mąkę do miski, dodać masło i rozcierać palcami, aż będzie przypominało zacierki. Dosypać cukier i wyrobić elastyczne ciasto.
Wyłożyć ciastem dno formy i nakłuć widelcem.


Piec w temp. 180 °C przez 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste. Pozostawić w formie do ostygnięcia.


Przygotować masę. W teflonowym rondlu umieścić masło, cukier i mleko skondensowane. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować ok 5 minut lub dłużej aż masa zgęstnieje, stanie się jasnożółta i zacznie odchodzić od ścianek naczynia.

Masę wyłożyć na kruchy spód, wierzch wygładzić. Pozostawić do wystygnięcia.
Kiedy toffi stężeje roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Na masie toffi ułożyć orzechy laskowe, całość polać roztopioną czekoladą, dokładnie ją rozprowadzić i ciasto w chłodnym miejscu, aby czekolada stwardniała.


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Luty 01, 2013, 17:58:28
Zobacz ten link :

http://zszywka.pl/


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Luty 11, 2013, 08:28:34
Krem sułtański - przepis
   
Składniki:
1/2 l śmietany kremówki
1-2 łyżki cukru pudru
4 łyżki rodzynek
5 dag małych bez
łyżeczka kakao
kieliszek rumu

Sposób przygotowania:
Śmietanę z cukrem pudrem dobrze ubij. Do połowy ubitej śmietany dodaj kakao i rum,  starannie wymieszaj, tak by powstała jednolita masa.
 Rodzynki sparz gorącą wodą. Kiedy ostygną, dodaj je do białej śmietany.

Tajemnica kremu sułtańskiego tkwi w ładnym podaniu. Dlatego przygotuj szklany pucharek. Włóż do niego bezę, na nią łyżkę kakaowej śmietany, na to łyżkę śmietany białej, ponownie odrobinę kakaowej. Całość udekoruj białą bitą śmietaną i rodzynkami. Pucharek będzie wyglądał niczym włoskie tiramisu, ale gwarantujemy, że krem sułtański jest dużo smaczniejszy.

Ale by się zjadło  :P :P :P


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Luty 23, 2013, 09:10:43

Sernik na zimno

1 gotowy spód do tortów
300 gr twarogu z wiaderka
100 gr cukru
200 ml śmietany kremówki
4 łyżki żelatyny (rozpuszczone w ok. 80 ml letniej wody)
2 galaretki o takim samym smaku
kilka borówek amerykańskich
2 brzoskwinie

Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody.
Kremówkę ubijam na sztywno.
Twaróg miksuje z cukrem na puszystą pianę i dodaje rozpuszczoną żelatynę, dodaję do masy kremówkę i mieszam całość na najniższych obrotach.
Masę serową kładę na gotowy spód, układam owoce i odstawiam do stężenia.
Nakładam na wierzch lekko zastygniętą galaretkę i ponownie dstawiam, aby mocno zastygło.

Gotowe!!

Smacznego!!
Do wypróbowania
 


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Luty 27, 2013, 16:41:36
MIĘTUSEK

ciasto:
 - 4 duże jaja
 - 2 łyżki mąki pszennej
 - 2 łyżek mąki ziemniaczanej
 - 1/4 szk cukru
 - 1 1/2 łyżeczki PdP
 - 2 łyżki kakao
  upiec biszkopt w średniej tortownicy
krem:
 - 1/2 litra śmietany 36*
 - 2 śmietan-fixy
 - 1/2 szkl cukru pudru
 - 15 dag  miętowych landrynek (mocnych)
 - 1 płaska łyżka żelatyny
 - 1 tabliczka gorzkiej czekolady
 - 1 kieliszek wódki
Wykonanie:
 Upieczony biszkopt przekroić na pół.
Krem: Landrynki rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudzić.
Odlać 1/4 szklanki miętowego syropu, dodaj wódkę i skrop obie części biszkoptu.
Śmietanę ubij z cukrem , dodaj śmietan-fixy i rozpuszczoną żelatynę. Nadal ubijając wlewaj po łyżce miętowego syropu. Wmieszaj do kremu startą na dużych oczkach 3/4 czekolady .
Biszkopt przełóż kremem zostawiając 1/3 do posmarowania na wierzchu . posypać resztą czekolady i odstawić na 2 godz. ... :P :P :P

Ps. Chyba będzie dobry ... :) (przepis z kropki)


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Kwiecień 01, 2013, 14:02:22
Miętusek bardzo dobry  :P


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Czerwiec 26, 2013, 17:17:45
Wkleję ten sernik do wypróbowania:


 
Sernik na piernikowym spodzie


Spód:
250 g ciasteczek kruchych (mogą to być ciasteczka typu Digestive np. marki Lu albo biszkopty, ciasteczka petit beurre lub dowolne ich kombinacja)
100 g masła
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika

Masa:
500 g białego twarogu (zmielonego)
160 g cukru pudru
4 jajka
1 łyżka tartej skórki pomarańczowej (lub 1 łyżeczka suszonej)
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 czubata łyżka budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy (używam cukru Kotanyi)

Polewa
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka skórki pomarańczowej (suszonej) lub 1 łyżka świeżej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)

do posypania: tarta gałka muszkatołowa

Spód:
Ciasteczka wsypać do torebki i rozwałkować wałkiem lub pokruszyć w malakserze. Dodać pokrojone masło i zagnieść ciasto - będzie miało konsystencję lekko klejącej bułki tartej.
Tortownicę o srednicy 18-20 cm wyłożyć folią aluminiową, boki delikatnie posmarować masłem.
Spód i boki dokładnie wylepić pokruszonymi ciasteczkami - chodzi o to, żeby brzeg był wysoki.
Wstawić do lodówki na 30 minut, a w tym czasie przygotować masę:

Masa:
Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 jajku, skórkę pomarańczową, wanilię, przyprawę do piernika i budyń.
Wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić sernik.
Piec 45-50 minut.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystygnięcia.

Polać polewą (wszystkie składniki polewy wcześniej dokładnie wymieszać) i dopiekać kolejne 12-15 minut.
Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Wrzesień 01, 2013, 09:04:36
SERNIK Z ROSĄ

 Kruche ciasto:
 
300 g mąki tortowej
100 g masła zimnego
100 g cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
 Masa serowa:
 
1 kg białego sera
1/2 szklanki oleju
3 szklanki mleka
2 jajka
1 szklanka cukru
4 żółtka
1 budyń śmietankowy (40g)
aromat cytrynowy
 
Rosa:
 
5 białek
3/4 szklanki cukru
 
 Kruche ciasto: Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia z kawałkami zimnego masła siekamy nożem.  Dodajemy cukier puder, całe jajko, 2 żółtka i wyrabiamy szybko ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy prostokątną formę (24x34), smarujemy ją masłem lub margaryną i oprószamy mąką. (ewentualnie wykładamy papierem do pieczenia). Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (termoobieg 160).
 
 
Masa serowa: Ser mielimy, dodajemy mleko, olej, jajka, żółtka, wsypujemy budyń i wlewamy kilka kropel aromatu cytrynowego. Wszystko miksujemy na jednolitą masę i wykładamy na ciasto. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 50-55 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Zmniejszamy temperaturę piekarnika na 150 stopni (termoobieg 130)
 
 
Rosa: Białka ubijamy, pod koniec ubijania wsypujemy powoli cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Nakładamy łyżką kleksy piany na sernik i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 15-20 minut, aż beza nabierze złotego koloru. Sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Na bezie w ciągu kilku godzin wytworzą się kropelki rosy.   smacznego :)
 
 
 


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Wrzesień 17, 2013, 09:40:56
OCZY CARYCY

 Potrzebujemy:
na ciasto jasne:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżkę octu
1/3 szklanki oleju
na ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżkę proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
na krem budyniowy:
1 i 3/4 szklanki mleka
budyń śmietankowy bez cukru
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy (16 g)
1 kostkę miękkiego masła
na polewę:
125 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki kakao
3-4 łyżki mleka
dodatkowo:
200 ml mocnej kawy
paczkę okrągłych biszkoptów
zieloną galaretka
orzechy włoskie
 
Wykonanie:
Ciasto jasne: białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mąkę, ocet i olej,  delikatnie i dokładnie mieszamy.
Ciasto ciemne: żółtka i jajka ucieramy z cukrem do białości. Na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Dokładnie mieszamy.
Blaszkę o wymiarze ok 30x25 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Delikatnie mieszamy widelcem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanych do 180°C przez około 35 minut.
Krem budyniowy: budyń gotujemy w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy ostygnie ucieramy go z miękkim masłem.
Parzymy kawę, lekko słodzimy, studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku.
Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa placki.
Na jeden wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty nasączone kawą. Między biszkopty wylewamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy resztę kremu. Przykrywamy drugim plackiem.
Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, energicznie mieszamy. Po przestudzeniu polewa jest gotowa, polewamy nią ciasto. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Schładzamy kilka godzin w lodówce.
 


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Listopad 20, 2013, 15:55:09
sernik a`la pudding drezdeński...

 
...bardzo smaczny i delikatny sernik, trochę z nim pracy jest, ale warto jest poświęcić czas i upiec to ciasto. Przepis podaję z moimi małymi zmianami, a oryginał podpatrzyłam na "Galerii Potraw"
 
 
Ciasto kruche:

2 szkl mąki pszennej
2 jajka
3/4 szkl cukru
3/4 kostki masła
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa serowa:

2 jaja
120 g cukru
1/4 łyżeczki soli
skórka otarta z cytryny
75 dkg twarogu półtłustego (dałam wiaderkowy)
2 łyżki cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy lub waniliowy


Masa budyniowa:

1 budyń śmietankowy
375 ml mleka
4 jajka
150 g masła
150 g cukru
szczypta soli

ciasto kruche: ze wszystkich składników szybko wyrobić ciasto. Blachę (25x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Włożyć do lodówki.


masa serowa: całe jaja, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować. Dodać powoli twaróg. Gdy będzie dobrze zmiksowany i pulchny dodać proszek budyniowy; zmiksować.


masa budyniowa: na mleku ugotować budyń. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem dodać miękkie masło i utrzeć na puszysta masę. Po łyżce dodać zimny budyń; ucierać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy budyniowej ostrożnie i wolno mieszając już łyżką. Powstanie bardzo pulchna masa.


Na ciasto wylewamy najpierw masą serową następnie budyniową. Ciasto pieczemy 1 godz w 180st C.
Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta posypać cukrem pudrem. Trzymać sernik w chłodnym miejscu.
 
 
 


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Listopad 25, 2013, 10:32:44
 
  3BIT
--------------------------------


Składniki:
1 puszka masy krówkowej
ok. 510g herbatników
400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 opakowania śmietan-fix
ok. 50- 100g dowolnej czekolady lub ulubionej posypki
Masa budyniowa:
500ml mleka
2/3 szklanki cukru
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
ok. ¾ kostki masła
Sposób przygotowania:
Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
Formę do pieczenia wyłożyć herbatnikami.
Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą lub posypką.
Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.
Smacznego!
 


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Styczeń 26, 2014, 12:40:39

Biszkoptowe "Rafaello"

Potrzebujemy:
biszkopt:
5 jajek
1 szklankę cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 łyżkę octu
krem:
500 ml śmietany kremówki
2 opakowania Śmietan-fix
200 g białej czekolady
200 g wiórków kokosowych
dodatkowo:
100 g płatków migdałów
4 łyżeczki brązowego cukru
2 płaskie łyżki masła
 
Wykonanie:
Biszkopt przyrządzamy według -> przepisu <-
Schłodzoną śmietanę lekko ubijamy, dodajemy Śmietan-fix i ubijamy do pożądanej konsystencji. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy ostygnie dodajemy do ubitej śmietany, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do masy wsypujemy wiórki kokosowe, całość dokładnie mieszamy.
Gdy biszkopt dobrze ostygnie, delikatnie i cienko odkrawamy z niego przypieczoną górę. Pozostałe ciasto przekrawamy na 2 części. Połowę masy kokosowej wykładamy na pierwszy placek, przykrywamy drugim i wykładamy resztę kremu. Gotowe ciasto chłodzimy min. 6h w lodówce.
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy cukier i migdały. Prażymy często mieszając aż uzyskają złotawy kolor. Ciasto posypujemy ostygniętymi migdałami tuż przed podaniem.
Smacznego :)


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Luty 05, 2014, 17:01:32

Biszkopt Cappuccino


Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru białego
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3 łyżki ciemnego kakao
kilka kropel olejku zapachowego (u mnie waniliowy, lecz niekoniecznie)

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe (używałam z Delecty z napisem duży budyń śmietankowy)
1/2 litra mleka 3,2%
1 kostka masła – 200 g (dałam śmietankowe)
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
100 g kandyzowanej skórki cedratu w kostkach (można zastąpić rodzynkami)

Masa cappuccino:
1 opakowanie kawy Cappuccino o smaku czekoladowym (duża paczka 100 g) lub 4 małe saszetki cappuccino
2 śnieżki na mleko
1 śmietan-fix
5 łyżek żelatyny
2 szklanki mleka 3,2%

Dekoracja:
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek, do dużej miski wkładamy białka i ubijamy je na bardzo sztywną pianę (po odwróceniu miski nic nie powinno spadać). Gdy piana będzie już sztywna dodajemy stopniowo cukier nie przerywając ubijania, a pod koniec po jednym żółtku, dokładnie miksując. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę oraz cukier waniliowy, olejek waniliowy i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 40 minut. Studzimy. Biszkopt zdejmujemy z papieru i przekładamy do blaszki.

W czasie gdy pieczemy biszkopt przygotowujemy masę budyniową. Gotujemy budyń. W 1/2 szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy, dodając 3 łyżki cukru. Budyń musi być gęsty dlatego zamiast w litrze mleka gotujemy go w 1/2 litra. Budyń cały czas energicznie mieszamy aby się nie przypalił. Po ugotowaniu dobrze go studzimy, musi być zimny. Miękkie masło śmietankowe wkładamy do miski razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu powstania białego kremu. Dodajemy stopniowo budyń, cały czas miksując. Na samym końcu wsypujemy kandyzowana skórkę cedratu lub rodzynki (zależy od upodobań). Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Tak przygotowaną masę wykładamy na przestudzony biszkopt.

Na samym końcu przygotowujemy masę cappuccino. Mleko zagotowujemy w rondelku, ja odlałam 1/3 szklanki mleka i rozprowadziłam w nim kawę cappuccino, aby nie zrobiły się grudki kawy,  gdy mleko w rondelku się zagotowało wlałam kawę i zagotowałam to wszystko na ogniu. Kawę wystudzić. Do chłodnej kawy wsypujemy śnieżki oraz śmietan–fix i miksujemy na najwyższych obrotach na puszystą masę. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w niewielkiej ilości wody i dodajemy do ubitej śnieżki, wszystko dokładnie ze sobą łączmy i wylewamy na masę budyniową. Czekolady ścieramy i posypujemy ciasto. Chłodzimy w lodówce co najmniej 2 godziny.




Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Luty 11, 2014, 08:58:00
DOMOWE KREMÓWKI

Składniki
Ciasto: 30 dag mąki pszennej, 1 żółtko, 1/2 łyżki soku z cytryny, 30 dag masła.
Krem: 4 żółtka + 1 całe jajko, 10 dag cukru, 1/2 l mleka, cukier waniliowy, 5 dag mąki ziemniaczanej, cukier puder do oprószenia.

Przygotowanie
1.    Do 20 dag mąki dodać żółtko i sok z cytryny oraz tyle przegotowanej zimnej wody, aby łatwo dało się zagnieść ciasto ( ok. 3/4szkl.). Ciasto dobrze wyrobić i rozwałkować na kształt koła. Resztę mąki zagnieść z masłem i wyłożyć na środek koła. Brzegi ciasta podstawowego założyć w kopertę i rozwałkować -zawsze w jednym kierunku. Założyć je ponownie w ten sam sposób i znów rozwałkować. Powtórzyć czterokrotnie. Ostatni raz rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, wyłożyć na blaszkę o wym. 24x29cm. Wstawić na godz. do lodówki. Piec ok. 15-20 min w temp. 220st. Ostudzone ciasto przekroić na 2 jednakowe blaty.
2.   Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i wanilią. Połowę mleka zagotować, w reszcie rozrobić mąkę. Wlać do gotującego się mleka. Mieszając, dodać utartą masę jajeczną. Mieszać, aż zgęstnieje, przestudzić. Masę rozsmarować na cieście, przykryć 2 blatem. Oprószyć cukrem pudrem, pokroić na porcje. Smacznego .


TIRAMISU

Błyskawiczne lodowe tiramisu:

Składniki:
- 8 gałek lodów Carte d’Or Caffe Latte
- 50 ml wina Marsala
- 100 ml mocnej kawy espresso, ochłodzonej
- 20 g kakao
- 100 g podłużnych biszkoptów
- 8 ziarenek kawy w czekoladzie
- 200 g serka mascarpone

Sposób przygotowania

Zanurz każdy z herbatników w espresso i ułóż na dnie talerza o wymiarach około 22×25 cm. Polej biszkopty pozostałym espresso. Serek mascarpone i wino Marsala wymieszaj w dużej misce. Powstałą masę rozłóż równomiernie na biszkoptach. Połóż 8 gałek lodów Carte d’Or Caffe Latte na warstwie serka mascarpone. Całość oprósz kakao I udekoruj ziarnkami kawy w czekoladzie. Podawaj natychmiast.

Zmysłowe tiramisu na walentynki:

Składniki:
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- filiżanka mocnej kawy
- 100 g mascarpone
- 1 łyżka kakao lub tarta czekolada
- biszkopty, kocie języczki lub herbatniki maślane

Sposób przygotowania

Utrzyj żółtko z cukrem na puszysty, jasnożółty kogel mogel. Dodaj mascarpone i wymieszaj dokładnie. Ułóż biszkopty na dnie naczynia. Dokładnie nasącz kawą. Nałóż na biszkopty warstwę mascarpone. Całość oprósz kakao lub czekoladą. Odstaw do lodówki na godzinę lub dwie.


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Luty 19, 2014, 09:03:40
TIRAMISU KAKAOWE

Składniki:
400 g podłużnych biszkoptów
50 g mlecznej czekolady
750 g serka mascarpone, schłodzonego
4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka mocnego kakao bez cukru
1,5 kieliszka likieru Amaretto
paczka mrożonych truskawek (ok. 200 g)
łyżka cukru
łyżka żelatyny
3 łyżki gorącej wody
Blachę 25 x 36 wyłożyć papierem do pieczenia.
Truskawki zagrzać w garnuszku wraz z cukrem na niewielkim ogniu do czasu puszczenia soków i zmięknięcia owoców, następnie zblendować. Żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać do truskawek, przestudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą, kremową i jasną masę (najwygodniej mikserem). Dodać mascarpone i wymieszać, aż do połączenia mas (można delikatnie zmiksować). Dodać kieliszek likieru. Ubić pianę z białek, delikatnie wymieszać z masą serową.
Kakao zaparzyć jak w przepisie, przestudzić i dodać 2 łyżki amaretto.
Czekoladę zetrzeć lub zblendować (ja użyłam blendera, posypka miała wyraźniejszy smak).
Biszkopty ułożyć na dnie blachy, nasączyć kakaem. wyłożyć połowę kremu. Wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów i nasączyć. Następnie rozprowadzić truskawkową masę, po czym położyć kolejną warstwę kremu. Na końcu posypać czekoladą.
Chłodzić w lodówce (najlepiej całą noc).
SMACZNEGO!


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Marzec 13, 2014, 11:50:14
Placki z jabłkami

Składniki:
    3 jaja
    3 łyżki cukru
    100 ml kefiru lub jogurtu
    6 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 żółtko
    150 g sera „mascarpone”
    2 łyżeczki likieru kawowego
    2 łyżki cukru pudru do posypania
    olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1.    Oddzielamy białka jaj od żółtek; do żółtek dodajemy łyżkę cukru, po czym ubijamy na gładką puszystą masę; do masy dolewamy kefir, stopniowo dosypujemy mąkę (stale mieszamy); na koniec dorzucamy szczyptę mąki ziemniaczanej; wszystko dokładnie mieszamy; ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego.
2.    Jabłka obieramy, kroimy w drobne kawałki, przekładamy do ciasta i mieszamy; do białek dodajemy łyżkę cukru i ubijamy na w miarę sztywną pianę; całość bardzo delikatnie mieszamy.
3.    Placki smażymy na patelni z niewielka ilością oleju na bardzo wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor - ważne, by dopiekły się w środku.
4.    Ucieramy 1 żółtko z łyżką cukru, dodajemy partiami  ser „mascarpone”, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek, doprawiamy likierem kawowym.
5.    Placki układamy na talerzach, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy je serem z żółtkami.

Dobra rada:
Jabłka można w sezonie zastąpić twardymi śliwkami.


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Kwiecień 05, 2014, 17:14:20
CIASTECZKA OWSIANO/KOKOSOWE

 Składniki dla 4 osób:

4 łyżki płatków owsianych,

4 łyżki wiórków kokosowych,

1 szklanka mąki pszennej,

3 łyżki cukru pudru,

½ kostki rozpuszczonego masła,

1 łyżka miodu,

1 płaska łyżka Sody oczyszczonej Prymat,

1 łyżeczka Cynamonu mielonego Prymat. 

 Sposób przygotowania:

Do miski wsypać płatki, mąkę, wiórki kokosowe, cynamon i cukier, wymieszać.

W małym rondelku roztopić masło, wlać miód i wymieszać, nie gotować.

Sodę wymieszać z dwoma łyżkami gorącej wody, dodać do rondla z masłem i miodem, wymieszać, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami.

Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze i piec ok.  8-10 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Kwiecień 13, 2014, 16:12:15
   
       SERNIK INACZEJ
    
Składniki
Ciasto:

      40 dag mąki

      szklanka cukru pudru

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      20 dag margaryny

      2 jajka

      4 łyżki kwaśnej śmietany


Masa serowa:

      1 i 1/4 kg sera białego

      25 dag masła

      1 i 1/2 szklanki cukru

      2 jajka

      2 żółtka

      1/2 szklanki mleka

      opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

      polewa czekoladowa do dekoracji


 przygotowanie

1.      Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Dodać miękką margarynę, posiekać nożem, a następnie rozetrzeć dłońmi. Wbić jajka, dodać kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto. Uformować kulę, pokroić na 3 równe części.

2.      Wszystkie kawałki ciasta rozwałkować, tworząc trzy blaty. Każdy z blatów upiec oddzielnie na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia.

3.      Masa serowa: ser, cukier, masło, jajka i żółtka zmiksować, przełożyć do rondla. Gotować ok. 20 minut, cały czas mieszając. Mleko wymieszać z budyniem, dodać do masy serowej, gotować, aż masa zacznie gęstnieć. Zdjąć z gazu, masę lekko ostudzić.

4.      Na blasze ułożyć blat ciasta, na nim umieścić połowę masy serowej. Następnie ułożyć kolejny blat, pozostałą masę serową oraz ostatni blat. Ciasto udekorować polewą czekoladową.


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Kwiecień 14, 2014, 12:50:20
Baba cytrynowa

Baba cytrynowa
trudność:
czas: 01:30
Składniki
450 g mąki tortowej
300 g margaryny
5 jaj
250 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia (50g)
sok z 1 cytryny
1 łyżka octu jabłkowego
1 - 2 łyżki margaryny (do wysmarowania formy)
Sposób przyrządzania:
Cukier puder utrzyj z masłem w miseczce za pomocą drewnianej łyżki, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. W międzyczasie stopniowo dodawaj żółtka z jajek (nie wszystkie na raz).
Do utartej masy dodaj sok z jednej cytryny. Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do utartej masy, ciągle mieszając. Następnie do całości dodaj łyżkę stołową octu jabłkowego i wymieszaj.
Wszystko przełóż do wysmarowanej margaryną formy. Piecz przez ok. 1 godz. w temperaturze 180-200°.


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Kwiecień 15, 2014, 19:04:07
      
 
CIASTO MIĘTOWE       
    
Składniki
Ciasto:

1 margaryna

11/2 szkl. cukru

3 łyż. kakao

1 cukier wanilinowy

4 jajka

1 1/2 szkl. mąki

2 łyż.proszku do pieczenia

Masa:

0,5 l śmietany 30%

4 łyż. żelatyny

1-2 opakowania landrynek miętowych

2 paczki delicji
Margarynę roztopić ,dodać cukier, kakao, 5 łyżek wody. Wymieszać ,wystudzić.Dodać  żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, ubitą pianę z białek. Wymieszać..Forma 26x33. Piec 30 min. w temperaturze 160 st.

Ilość landrynek zależy jak bardzo miętowy smak chcemy otrzymać .Ja dałam 1,5 paczki   
Landrynki rozbić(włożyć  do woreczki i tłuczkiem potłuc), rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. wody. Smietanę ubić na sztywno, dodać żelatynę i syrop z landrynek oraz barwnik. Ciasto przekroić na pół. Posmarować połową masy, ułożyć delicje,wyłożyć resztę masy,przykryć ciastem. Polać polewą czekoladową. Smacznego!!
 Ciasto bardzo dobre, orzeźwiające, pycha.


 


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Październik 05, 2014, 11:41:38


 Amerykański sernik
Spód :
3/5 kostki do pieczenia Kasia Ekstra (150 g)
2/5 szklanki cukru (100 g)
250 g posiekanych drobno migdałowych
1/2 szklanki mąki (85 g)
Masa:
1 kg delikatnego twarogu sernikowego
1 i 1/2 szklanki cukru pudru (240 g)
6 jajek
1 laska wanilii
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki śmietanki 30% (125 ml)
1 cytryna,
Polewa:
4/5 szklanki śmietany 18% (200 ml)
2 łyżki cukru pudru,
Sok z 1 cytryny
1 biała czekolada
1Kasię rozpuść i przestudź. Migdały połącz z mąką, cukrem i roztopioną Kasią. Tortownice posmaruj Kasią i wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Następnie zabezpiecz dno i boki folią aluminiową.
2Przygotowaną masą wyłóż spód i boki tortownicy o średnicy 26 cm i włóż do lodówki.
3Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem. Dodaj ser, śmietankę, otartą skórkę i sok z cytryny i wybrane wnętrze z laski wanilii. Białka ubij na sztywną pianę. Masę połącz z ubitą pianą z białek. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
4Masę przełóż do tortownicy. Piecz w kąpieli wodnej, najpierw 40 minut w 180 st.C , a następnie 40 minut w 150 st.C. Wystudź.
5Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej sok z cytryny, zdejmij z ognia, włóż białą czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści. Dodaj cukier puder i śmietanę, wszystko wymieszaj.
6Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, polej polewą i odstaw do schłodzenia (najlepiej na całą noc do lodówki).
  Temperatura kąpiel wodna°C Czas pieczenia 40 + 40 minut


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Styczeń 23, 2015, 17:18:46
Chatka Baby Jagi

40 dkg sera do serników , 10 dag cukru pudru, 2 żółtka, 3 łyżki kakao, 1/2 kostki masła prawdziwego, cukier waniliowy i 3 paczki herbatników (100 gr)
Wykonanie: masło utrzeć z oboma cukrami i dodawać po trochu ser .
Masę serową na dwie nie równe części.
Większą część wymieszać z kakaem.
Układamy domek: na foli aluminiowej układamy w trzech rzędach połowę herbatników i wykładamy masę serową z kakaem . Przykrywamy drugą częścią herbatników.
Na środkowej części wykładamy masę białą .
Trzymając boki folii składamy wszystko formując domek i na desce wkładamy do lodówki . Po schłodzeniu oblewamy polewą czekoladową i dekorujemy .  :smacznego :)


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: Dana Grudzień 09, 2015, 19:00:13
sernik na plackach miodowych ( )

4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
2 łyżki miodu
5 dkg masła
2 łyżki śmietany
2 jajka
1 szklanka cukru
Miód i masło podgrzewamy, dodajemy śmietanę, mąkę i sodę - dokładnie mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem i zagniatamy z masą miodową. Rozwałkowujemy na 4 placki i pieczemy w tortownicy 10-15 minut w 180 st.

Masa serowa:
1 kg zmielonego sera ( zawsze używam półtłustego )
2 szkl. cukru pudru
25 dkg masła
2 jajka
cukier waniliowy
skórka otarta z cytryny
4 łyżki mleka
5 dkg mąki ziemniaczanej
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami, wymieszać ze zmielonym serem. Masę przełożyć do garnka, gotować 10 minut, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mlekiem i skórką.

Ostudzone placki przekładamy gorącą masą serową. Dekorację pozostawiam każdemu wg uznania :) Powiadam Wam - na jednym kawałku się nie skończy :)


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: Dana Grudzień 10, 2016, 18:11:17
Sernik krakowski

Spód i kratka (ciasto)

230 g masła
400 g mąki
łyżeczka soli
4 żółtka
6 łyżek cukru

Zimne masło pokroiłem w kostkę i wrzuciłem do malaksera z innymi składnikami. Kruche ciasto wyrobiłem malakserem i schłodziłem w lodówce przez pół godziny.

Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego
250 dkg cukru
100 g masła roztopionego
3 całe jajka i 4 białka (które zostały po robieniu kruchego ciasta)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cytryna
100 g rodzynek namoczonych w cytrynówce

Sera nie mieliłem. Jajka i białka zmieszałem w malakserze, jak się napowietrzyły dodałem twaróg i miksowałem przez ok.10 minut. Dodałem roztopione masło, sok i skórkę z jednej cytryny. Dodałem rodzynki.

2/3 ciasta kruchego wyłożyłem spód formy wyłożonej pergaminem i nakłułem widelcem. Podpiekłem 15 min w temp.170 stop przez 15 min. Po wyciągnięciu wyłożyłem boki formy pergaminem i wylałem masę serową. Na wierzchu ułożyłem kratkę z ciasta kruchego. Piekłem przez 1 godz. w temp.170 stopni.

Na koniec zrobiłem lukier z soku z jednej cytryny i 3 łyżek cukru pudru. wysmarowałem lukrem ciasto.


Tytuł: Odp: Ciasta
Wiadomość wysłana przez: Dana Grudzień 16, 2023, 09:18:29
Miodownik
Ciasto miodownik to pyszne kruche ciasto na bazie miodu, przełożone kremem budyniowym oraz kajmakowym. Jest idealne nie tylko na Święta, a do tego długo zachowuje świeżość.

- sprawdzony przepis
- wspaniałe ciasto na świąteczny stół
- bardzo dokładny opis wykonania krok po kroku


Czas przygotowania: 1 dzień
Czas pieczenia blatów łącznie: 45 minut
Liczba porcji: 2500 g ciasta - forma 24 x 24 cm

Kaloryczność kcal: 360 w 100 g
Dieta: wegetariańska

Składniki na kruche blaty miodowe

około 3 szklanki mąki pszennej tortowej - 480 g
około pół szklanki cukru pudru - 80 g
około 2 pełne łyżki miodu naturalnego - 60 g
1 kostka masła - 200 g
3 żółtka średnich jajek
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Składniki na krem budyniowy

3 szklanki mleka - 750 ml
około pół szklanki cukru drobnego - 130 g
kostka masła - 200 g
2 budynie śmietankowe bez cukru - 2 x 35 - 40 g
Składniki na krem kajmakowy

około 3/5 szklanki kajmaku (masa korówkowa) - 250 g + kajmak do dekoracji
pełna szklanka śmietanki 30% i 36 % (pół na pół) - 280 g
małe opakowanie mascarpone - 250 g
Ciasto miodownik
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Masło na krem budyniowy wyjmij wcześniej z lodówki. Masło użyte do zrobienia kremu budyniowego musi być idealnie miękkie.

Forma do pieczenia: blaszka o wymiarach około 24 x 24 cm lub większa.
Pieczenie blatów miodowych: 170 stopni; środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 160 stopni z termoobiegiem
Czas pieczenia każdego blatu: do 15 minut

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem ciasta polecam przeczytać najpierw cały przepis, by móc odpowiednio przygotować wszystkie składniki oraz zdecydować co i kiedy robić.


Miodownik przepis
Na samym początku ugotuj budyń do masy budyniowej. Będzie on potrzebował kilku godzin, by naturalnie przestygnąć na blacie kuchennym. Pamiętaj też o tym, by wyjąć na blat całą kostkę masła - 200 gramów. Masło również potrzebuje kilku godzin, by naturalnie zmiękło.

Do rondelka wlej dwie szklanki mleka (najlepiej pełnotłustego) oraz wsyp pół szklanki cukru. Do trzeciej szklanki mleka wsyp dwa opakowania proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym. Mają to być dwa budynie bez cukru o wadze 35 - 40 gramów na jedną saszetkę.

Mleko z cukrem doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika do minimum i wlej dobrze wymieszany proszek budyniowy z mlekiem. Od razu zacznij mieszać budyń. Możesz trochę zwiększyć moc palnika. Budyń mieszaj krótko, ale energicznie. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć. Nie mieszaj go też za długo. Tylko tyle, by otrzymać odpowiednią konsystencję.

Budyń odstaw do przestudzenia, przykrywając go wcześniej kawałkiem folii (ja używam do tego woreczków śniadaniowych). Absolutnie nie odkładaj go do lodówki. Zarówno budyń, jak i masło powinny mieć tę samą temperaturę. Budyń powinien się naturalnie przestudzić.


Kostka masła naturalnie mięknie do masy budyniowej a obok studzi się ugotowany budyń. Pora zatem na szykowanie blatów miodowych.
Do miodownika piekę ciasto kruche z miodem, więc w jednej misce umieszczam: około 3 szklanki mąki pszennej tortowej, czyli 480 gramów mąki przesianej z 1 płaską łyżeczką sody oczyszczonej; 3 żółtka średnich jajek; około pół szklanki cukru pudru, czyli 80 gramów cukru; roztopione i przestudzone 200 gramów masła; około 2 pełne łyżki miodu naturalnego, czyli 60 gramów miodu; szczypta soli. Całość wymieszaj a następnie wyrób na gładkie, lepiące ciasto. Kulę ciasta zawiń w przezroczystą folię spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę.

Możesz też od razu podzielić ciasto na trzy równe kawałki i z każdego uformować kulkę. Każdą kulkę ciasta osobno zawijasz w folię i chłodzisz w lodówce. Jeśli chcesz pominąć chłodzenie ciasta w lodówce, to musisz dodać do składników zimne masło pokrojone w kostkę i wyrabiać ciasto przy pomocy miksera z hakami.


Dno formy o wymiarach np. 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. 1/3 schłodzonego ciasta podziel nożem na cienkie plastry i wyłóż nimi blaszkę od środka. Całość możesz jeszcze uklepać np. spodem dużej łyżki. Formę z pierwszym blatem pod ciasto miodownik umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół. Blat piecz w ten sposób do 15 minut.

Upieczony blat możesz od razu wyjąć z piekarnika. Nie wyłączaj piekarnika. Blat na początku będzie bardzo miękki i podatny na łamanie, więc odepnij ostrożnie boki formy i wysuń ciasto razem z papierem do pieczenia na bok. Możesz też (jeśli masz większą wprawę i ciasto lekko przestygło) sam upieczony blat przesunąć np. na cienką i dużą deskę lub też na sztywną i prostokątną matę/ podkładkę pod talerze.

Używając tej samej formy (w razie potrzeby z nowym arkuszem papieru do pieczenia) szykuj drugi blat ciasta. Wszystko powtarzaj tak samo jak z pierwszym blatem. W ten sposób upiecz wszystkie trzy blaty. Trzeciego blatu możesz nie wyjmować już z formy.

Porada: Blaty pod ciasto miodowe można sobie też upiec dzień przed szykowaniem masy budyniowej i kremu kajmakowego. Wystarczy ułożyć je jeden na drugim (każdy jednak chociaż na osobnym arkuszu papieru do wypieków) i całkiem przestudzone zawinąć w torbę. Przechowujesz je wówczas w temperaturze pokojowej do następnego dnia.

Jak tylko budyń całkowicie przestygnie a kostka masła zmięknie, możesz zacząć szykować krem budyniowy. Do niedużej, ale wysokiej miski przełóż miękkie masło. Ubijaj je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Bardzo ważne jest to, by cierpliwie ubijać masło czekając na właściwą konsystencję.
Napuszone masło przekładam do większego naczynia. Stopniowo, łyżka po łyżce dodaję całkowicie przestudzony budyń. Po każdej łyżce miksuję masę do całkowitego jej połączenia. Uważam, by nie ubijać kremu za długo. Gotowy krem budyniowy można od razu wyłożyć na pierwszy blat miodowy. Masa budyniowa nie jest jeszcze sztywna. Dopiero po schłodzeniu w lodówce, masło zawarte w kremie stężeje. Wówczas krem budyniowy będzie można kroić nożem.

Zanim jednak wyłożysz krem budyniowy, polecam w boki formy wpuścić paski papieru do pieczenia. Dla wygody warto w kilku miejscach posmarować wewnętrzne boki formy odrobiną masła, by pergamin się do nich przykleił i nie odstawał do środka.


Na warstwę kremu budyniowego wyłóż drugi blat miodowy. Jest on dość kruchy, więc zrób to bardzo ostrożnie. Jeśli pęknie, to nic się nie martw. Po ułożeniu na kremie i przykryciu go bitą śmietaną nic nie będzie widać. Nie przeszkadza to też przy późniejszym krojeniu ciasta.
Pozostało jeszcze wyłożenie na ciasto drugiego kremu z bitej śmietany i kajmaku. W wysokim naczyniu umieść pełną szklankę śmietanki 30% i 36 % (pół na pół). Będzie to około 280 gramów śmietanki kremówki. Dołóż również 250 gramów serka mascarpone (małe opakowanie). Całość miksuj przez około 20 sekund, by połączyć śmietankę z serkiem. Dodaj jeszcze około 3/5 szklanki kajmaku (masa korówkowa), czyli 250 gramów słodkiej i gęstej masy. Naczynie z kremem ze śmietanki i mascarpone i masą krówkową umieścić na 20 minut w zamrażalniku. Możesz też w zamrażalniku umieścić mieszadła miksera.

Po tym czasie pojemnik wyjmij z zamrażalnika. Całość natychmiast zacznij ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Swoją masę ubijam nie dłużej niż dwie minuty. Gotowy krem śmietankowo kajmakowy rozłóż na drugim blacie miodowym. Możesz zostawić odrobinę masy (dwie łyżki), by użyć jej do wysmarowania trzeciego blatu.

Na wyrównaną warstwę kremu z kajakiem wyłóż trzeci kruchy blat miodowy. Aby uzyskać trochę więcej kremu oraz by był on ciemniejszy, do resztek kremu z pojemnika dołożyłam kilka łyżek samego kajmaku i taką mieszankę rozsmarowałam po powierzchni trzeciego blatu. Miodownik przykryłam od góry folią i umieściłam w lodówce do całkowitego schłodzenia i stężenia wszystkich warstw.

Miodownik powinien spędzić w lodówce minimum jedną noc, by można go było kroić i podawać. Najlepszy będzie jednak po 2-3 dniach. Wówczas kruche ciasto miodowe zrobi się idealnie miękkie. Ciasto miodownik można przed podaniem dowolnie dekorować. Bardzo ładnie wyglądają różne cukrowe posypki lub też łuszczone orzechy: pekan lub włoskie. W klimacie świątecznym można też wyłożyć na każdy kawałek miodownika po jednym pierniczku.


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

fanklubklasycznychaut wiedzmy meijigirudo my-very-cats pecannuss