KWIATY
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
  Pokaż wiadomości
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
31  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: INNE PRZEPISY : Styczeń 30, 2014, 12:07:02
Pieczarkowe chili con carne

- składniki:

mięso mielone wieprzowe - 0.5 kilograma Fix Chili con carne - 2 opakowania fasola konserwowa - 1 opakowanie pieczarki - 250 gramów chilli - 1 łyżeczka świeża kolendra - 1 pęczek cebula czerwona - 1 sztuka kukurydza z puszki - 1 opakowanie olej - 2 łyżki woda - 1 litr


1.--- Mięso mielone podsmaż na głębokiej patelni na rumiany kolor.
2. -- Dodaj pokrojona w kostkę cebulę i pieczarki pokrojone na ćwiartki. Dopraw do smaku chili.

4. -- Gotuj ok. 20 minut, po czym dodaj kukurydze i fasole.

5. -- Całość jeszcze duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Gotowe chili con carne podawaj z ryżem.



Zapiekanka makaronowo-warzywna


 - składniki:

makaron gruby (np. rurki) - 20 dekagramów Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr kapusta brukselska - 15 dekagramów marchew - 15 dekagramów por - 15 dekagramów cebula - 2 sztuki mleko - 2 szklanki margaryna - 3 łyżki starty ser żółty - 2 łyżki jajko - 1 sztuka ząbek czosnku - 2 sztuki natka pietruszki (posiekana) - 2 łyżki

1. -- Ugotuj makaron w osolonej wodzie, wyjmij, przelej zimną wodą i odcedź.

2. -- Posiekaj cebulę i czosnek, zrumień na części margaryny. Dodaj do makaronu.

3. -- Naczynie żaroodporne wysmaruj pozostałą margaryną i napełnij mieszanką makaronu, cebuli i czosnku.

4. -- Pozostałe warzywa obierz i opłucz, a następnie pokrój marchew w plasterki, pora w 3 cm kawałki. Razem z brukselką ugotuj je na parze, dodaj do makaronu i wymieszaj.

5. -- Mleko wymieszaj z Fixem Knorr, zagotuj i po lekkim schłodzeniu dodaj do niego rozłócone jajko i natkę pietruszki. Wymieszaj.

6. -- Polej potrawę i posyp żółtym serem. Zapiekankę makaronowo – warzywną piecz 25 minut w średnio nagrzanym piekarniku.


FARSZ DO PIEROGÓW Z DYNI


2.Dynię pokrój w drobną kostkę. Czosnek i cebulę posiekaj.

3.Na patelni rozgrzej margarynę i podsmaż czosnek, cebulę i dynię. Dodaj również pokruszone orzechy i pestki z dyni oraz ostrą paprykę.


4.Gdy dynie będzie miękka przełóż wszystko do miski. Dodaj starty ser oraz przyprawę w mini kostkach Knorr. Następnie wymieszaj farsz widelcem aby lekko rozgnieść dynię.

5.Rozwałkuj cienko ciasto, szklanką wytnij okrągłe placki i zlepiaj klasyczne pierogi z farszem dyniowym.
32  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: INNE PRZEPISY : Styczeń 30, 2014, 11:51:23
Ryż z warzywami i mięsem

- składniki:

karkówka - 250 gramów ryż - 500 gramów Rosół z kury Knorr - 1 sztuka papryka czerwona - 1 sztuka papryka zielona - 1 sztuka cebula - 1 sztuka czosnek ząbek - 1 sztuka olej - 4 łyżki


1.-- Mięso i paprykę pokrój w niedużą kostkę i smaż w rondlu aż będzie złociste. Następnie dodaj cebulę pokrojoną w piórka, posiekany czosnek i smaż aż się zarumieni.

2. -- Dodaj wcześniej wypłukany pod bieżącą wodą ryż i smaż jeszcze kilka minut.

3.-- Teraz wlej ok. 1 litr wody, tak aby zakryła powierzchnie ryżu na wysokość 1 cm.

4.-- Dodaj kostkę Knorr. Dokładnie wymieszaj i gotuj powoli aż ryż wchłonie płyn.

5. -- Przykryj naczynie przykrywką i odstaw na 10 minut. Następnie ponownie wymieszaj i natychmiast podawaj.

Tip: Do ryżu możesz dodać swoje ulubione zioła, np. świeżą natkę pietruszki, rozmaryn lub tymianek.
33  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: INNE PRZEPISY : Styczeń 30, 2014, 11:37:30
Kurczak ze szpinakiem w sosie musztardowym

1.--Szpinak dokładni umyj. Jeśli używasz mrożonego to rozmroź go i odciśnij wodę.   
2.--Na rozgrzanej patelni z margaryną usmaż kurczaka pokrojonego w duże kawałki.
3.--Jak kurczak będzie gotowy dodaj szpinak. Smaż 1 minutę.
4.--Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i musztardą. Wlej sos na patelnię. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Tip: Kurczaka w sosie musztardowym możesz podawać z ziemniakami gotowanymi lub opiekanymi.
34  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: INNE PRZEPISY : Styczeń 30, 2014, 11:32:16
Zapiekanka z makaronu, kurczaka i owoców

- składniki:

makaron gruby (np. rurki) - 15 dekagramów Fix Kurczak w delikatnym sosie curry ugotowany kurczak - 40 dekagramów śmietana - 1 szklanka mleko - 0.5 szklanki mandarynki - 3 sztuki ananas z puszki - 5 plastrów rodzynki - 4 łyżki sos sojowy - 1 łyżka curry - 0.5 łyżeczki margaryna - 1 łyżka jajko natka pietruszki (posiekana) - 1 łyżka pieprz

1.--Ugotuj makaron w osolonej wodzie. 
2.--Ugotowanego kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj do makaronu.    
3.--Rodzynki namocz w gorącej wodzie przez 10 minut, odcedź i wrzuć do mak  
4.--Mandarynki obierz, podziel na cząstki, ananasa odsącz i pokrój w kostkę. Owoce dodaj do makaronu. Wymieszaj i przełóż do naczynia wysmarowanego tłuszczem.aronu. 
5.--Połącz mleko, śmietanę, jajo, sos sojowy, curry i Fix Kurczak po hawajsku Knorr. Polej tym sosem potrawę i piecz 20 minut.
Zapiekankę z makaronu, kurczaka i owoców podawaj posypaną natką pietruszki.
35  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta : Styczeń 26, 2014, 12:40:39

Biszkoptowe "Rafaello"

Potrzebujemy:
biszkopt:
5 jajek
1 szklankę cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 łyżkę octu
krem:
500 ml śmietany kremówki
2 opakowania Śmietan-fix
200 g białej czekolady
200 g wiórków kokosowych
dodatkowo:
100 g płatków migdałów
4 łyżeczki brązowego cukru
2 płaskie łyżki masła
 
Wykonanie:
Biszkopt przyrządzamy według -> przepisu <-
Schłodzoną śmietanę lekko ubijamy, dodajemy Śmietan-fix i ubijamy do pożądanej konsystencji. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy ostygnie dodajemy do ubitej śmietany, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do masy wsypujemy wiórki kokosowe, całość dokładnie mieszamy.
Gdy biszkopt dobrze ostygnie, delikatnie i cienko odkrawamy z niego przypieczoną górę. Pozostałe ciasto przekrawamy na 2 części. Połowę masy kokosowej wykładamy na pierwszy placek, przykrywamy drugim i wykładamy resztę kremu. Gotowe ciasto chłodzimy min. 6h w lodówce.
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy cukier i migdały. Prażymy często mieszając aż uzyskają złotawy kolor. Ciasto posypujemy ostygniętymi migdałami tuż przed podaniem.
Smacznego Uśmiech
36  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: INNE PRZEPISY : Styczeń 25, 2014, 13:17:19
PARÓWKI MUMIE

składniki:
opakowanie ciasta francuskiego, 10 cienkich parówek, sałata, ketchup

Przygotowanie
Ciasto dzielimy na 10 części, a każdą z nich na paseczki o szerokości 6-8 mm. Parówki obieramy z osłonek i owijamy paseczkami z ciasta francuskiego, tak aby cała parówka była zakryta, z wyjątkiem małej szpary na oczy. Mumie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy na złoty kolor ok. 15 min. Podajemy z sałatą i ketchupem. Smacznego!
37  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: INNE PRZEPISY : Styczeń 25, 2014, 13:12:56
MIELONE ZE SZPINAKIEM
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 łyżki masła klarowanego
500 g mielonego mięsa drobiowego
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 małe kromki chleba razowego
3/4 szklanki otrąb owsianych
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
W rondelku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy połamany na kawałki mrożony szpinak.
Kiedy szpinak się rozmrozi, a część wody odparuje, dodajemy 2 łyżki oleju i 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i dusimy jeszcze 2 minuty. Szpinak odkładamy na bok, aby wystygnął.
W misce mieszamy mięso drobiowe, jajko, zimny szpinak, otręby owsiane oraz namoczone wcześniej w wodzie i wyciśnięte kromki chleba.
Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i, jeśli mieszanka jest zbyt rzadka, dodajemy bułkę tartą.
Mokrymi dłońmi formujemy z mięsa kotlety i smażymy na średnim ogniu z dwóch stron, na lekko złoty kolor.
Smak kotletów świetnie podkreślą, np. ziemniaczki podsmażane i sałatka pomidorowa.
38  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Rozmyślania na temat ''żarcia' :P : Grudzień 14, 2013, 18:26:38
Ty chuda to możesz sobie pojeść, Uśmiech Duży uśmiech
39  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Sosy : Grudzień 14, 2013, 18:02:45
Przypomniałam sobie  Chichot / oglądałam ten program/

to był ocet winny ...a ja zrobię łyżka octu+woda ...tak aby to była 'szklanka'

i  to ma sens  .... napisz czy był dobry Coś?
40  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Rozmyślania na temat ''żarcia' :P : Grudzień 14, 2013, 17:59:27
Wiśnie macerowane w spirytusie  Język......Taki był na weselu z Sulejówka .....zjadło by się ...zjadło  Buziak Buziak Buziak Buziak
41  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Sosy : Grudzień 13, 2013, 19:06:32
(źródło: tvp.pl)   :Uśmiech
może winnego  :Uśmiech
Pewnie wody  Coś
42  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Sosy : Grudzień 12, 2013, 16:12:40
....Szklanka octu!!!!!!!!!! nie pomyliłaś czegoś  Coś
43  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta : Listopad 25, 2013, 10:32:44
 
  3BIT
--------------------------------


Składniki:
1 puszka masy krówkowej
ok. 510g herbatników
400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 opakowania śmietan-fix
ok. 50- 100g dowolnej czekolady lub ulubionej posypki
Masa budyniowa:
500ml mleka
2/3 szklanki cukru
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
ok. ¾ kostki masła
Sposób przygotowania:
Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
Formę do pieczenia wyłożyć herbatnikami.
Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą lub posypką.
Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.
Smacznego!
 
44  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta : Listopad 20, 2013, 15:55:09
sernik a`la pudding drezdeński...

 
...bardzo smaczny i delikatny sernik, trochę z nim pracy jest, ale warto jest poświęcić czas i upiec to ciasto. Przepis podaję z moimi małymi zmianami, a oryginał podpatrzyłam na "Galerii Potraw"
 
 
Ciasto kruche:

2 szkl mąki pszennej
2 jajka
3/4 szkl cukru
3/4 kostki masła
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa serowa:

2 jaja
120 g cukru
1/4 łyżeczki soli
skórka otarta z cytryny
75 dkg twarogu półtłustego (dałam wiaderkowy)
2 łyżki cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy lub waniliowy


Masa budyniowa:

1 budyń śmietankowy
375 ml mleka
4 jajka
150 g masła
150 g cukru
szczypta soli

ciasto kruche: ze wszystkich składników szybko wyrobić ciasto. Blachę (25x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Włożyć do lodówki.


masa serowa: całe jaja, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować. Dodać powoli twaróg. Gdy będzie dobrze zmiksowany i pulchny dodać proszek budyniowy; zmiksować.


masa budyniowa: na mleku ugotować budyń. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem dodać miękkie masło i utrzeć na puszysta masę. Po łyżce dodać zimny budyń; ucierać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy budyniowej ostrożnie i wolno mieszając już łyżką. Powstanie bardzo pulchna masa.


Na ciasto wylewamy najpierw masą serową następnie budyniową. Ciasto pieczemy 1 godz w 180st C.
Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta posypać cukrem pudrem. Trzymać sernik w chłodnym miejscu.
 
 
 
45  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Zupy : Październik 29, 2013, 15:44:01
Zupa z dyni

Interesująca potrawa kuchni arabskiej, która może z powodzeniem gościć jesienią na naszych stołach.

czas: 45 minut
liczba porcji: 4

składniki:
1 kg dyni
1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
2 porcje śmietankowego sera topionego
szklanka jogurtu naturalnego
1 cebula
przyprawy (kminek, kurkuma, kolendra, chili)
sól, pieprz


przyrządzanie: Dynię oczyscić z nasion, obrać ze skóry, pokroić w centymetrową kostkę. Cebule pokroić w kostkę i wrzucić do rondla. Po chwili to samo zrobić z dynią i dusić do miękkości. Gdy nieco ostygnie zmiksować, a następnie zalać bulionem. Zagotować, dodać serek topiony i przyprawy. Już na talarzu dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego, fantazyjnie go rozprowadzając, posypać świeżo zmielonym pieprzem.

uwagi: Dodatek korzennych przypraw sprawia, że zupa ma właściwości rozgrzewające - idealne na jesienne szarugi.
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

cyganie diorako nii-chan yourlifetoday watahasnu