|
46
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Surówki
|
: Październik 07, 2013, 10:58:35
|
SURÓWKA Z DYNI
składniki: 30-40dag dyni 1-2 marchewki 1 jabłko 1łyżka soku z cyryny 2-3łyżki śmietany szczypta soli i cukru
sposób wyk.: - warzywa oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach - wymieszać wszystkie składniki
Łatwe i proste jak drut, a zawsze to jakieś urozmaicenie ;:215 Można surówkę ubogacić orzechami i/lub rodzynkami.
|
|
|
49
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: INNE PRZEPISY
|
: Październik 04, 2013, 09:54:05
|
ZAPIEKANKA Z WARZYW I MAKARONU
składniki: 25dag makaronu 3łyżki masła 1łyżka mąki 1-1,5szklanki mleka 10dag sera żółtego lub topionego 0,5łyżeczki gorczycy 2-3 marchewki 30dag kalafiora papryka czerwona mała 30dag cukini 10dag pieczarek 1łyżka koncentratu pomidorowego oregano sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku olej do smażenia
sposób wyk.: - makaron ugotować - roztopić masło i podprażyć na nim mąkę - jak się zarumieni, wlewać powoli mleko nieustannie mieszając - dodać ser i dolewać mleko w razie potrzeby - doprawić gorczycą (najlepiej mieloną), solą i pieprzem - warzywa i grzyby oczyścić i pokroić na małe cząstki - rozgrzać na patelni olej i podsmażyć grzyby - dodać warzywa i dusić na wolnym ogniu - dodać koncentrat, sól, pieprz, listki oregano, czosnek - naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem - włożyć połowę makaronu, połowę warzyw i połowę sosu - i kolejną warstwę tak samo - na końcu posypać serem i listkami oregano - zapiec (30-40min)
|
|
|
50
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Zupy
|
: Wrzesień 17, 2013, 09:56:14
|
FLACZKI DROBIOWE Potrzebujemy: 1 kg żołądków drobiowych 4-5 skrzydełek z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszkę kawałek selera kawałek pora 3 ziela angielskie 2 liście laurowe majeranek sól, pieprz Wykonanie: Żołądki dokładnie czyścimy i myjemy. Zalewamy ok 2.5 l wody. Zagotowujemy, sitkiem usuwamy szumowiny. Obgotowane żołądki odcedzamy, gdy ostygną kroimy w paski, wrzucamy do wywaru wraz ze skrzydełkami z kurczaka i przyprawami. Gotujemy do miękkości. Pod koniec wrzucamy pokrojone w plasterki warzywa, gotujemy kolejne 15-20 minut. Doprawiamy do smaku. Dodatkowo możemy zrobić zasmażkę z masła i mąki. Flaczki podajemy z pieczywem lub cienkim makaronem. Smacznego
|
|
|
51
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta
|
: Wrzesień 17, 2013, 09:40:56
|
OCZY CARYCY
Potrzebujemy: na ciasto jasne: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżkę octu 1/3 szklanki oleju na ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżkę proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju na krem budyniowy: 1 i 3/4 szklanki mleka budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy (16 g) 1 kostkę miękkiego masła na polewę: 125 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 3-4 łyżki kakao 3-4 łyżki mleka dodatkowo: 200 ml mocnej kawy paczkę okrągłych biszkoptów zieloną galaretka orzechy włoskie Wykonanie: Ciasto jasne: białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mąkę, ocet i olej, delikatnie i dokładnie mieszamy. Ciasto ciemne: żółtka i jajka ucieramy z cukrem do białości. Na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Dokładnie mieszamy. Blaszkę o wymiarze ok 30x25 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Delikatnie mieszamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanych do 180°C przez około 35 minut. Krem budyniowy: budyń gotujemy w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy ostygnie ucieramy go z miękkim masłem. Parzymy kawę, lekko słodzimy, studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa placki. Na jeden wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty nasączone kawą. Między biszkopty wylewamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy resztę kremu. Przykrywamy drugim plackiem. Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, energicznie mieszamy. Po przestudzeniu polewa jest gotowa, polewamy nią ciasto. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Schładzamy kilka godzin w lodówce.
|
|
|
52
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta
|
: Wrzesień 01, 2013, 09:04:36
|
SERNIK Z ROSĄ Kruche ciasto: 300 g mąki tortowej 100 g masła zimnego 100 g cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg białego sera 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mleka 2 jajka 1 szklanka cukru 4 żółtka 1 budyń śmietankowy (40g) aromat cytrynowy Rosa: 5 białek 3/4 szklanki cukru Kruche ciasto: Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia z kawałkami zimnego masła siekamy nożem. Dodajemy cukier puder, całe jajko, 2 żółtka i wyrabiamy szybko ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy prostokątną formę (24x34), smarujemy ją masłem lub margaryną i oprószamy mąką. (ewentualnie wykładamy papierem do pieczenia). Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (termoobieg 160). Masa serowa: Ser mielimy, dodajemy mleko, olej, jajka, żółtka, wsypujemy budyń i wlewamy kilka kropel aromatu cytrynowego. Wszystko miksujemy na jednolitą masę i wykładamy na ciasto. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 50-55 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Zmniejszamy temperaturę piekarnika na 150 stopni (termoobieg 130) Rosa: Białka ubijamy, pod koniec ubijania wsypujemy powoli cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Nakładamy łyżką kleksy piany na sernik i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 15-20 minut, aż beza nabierze złotego koloru. Sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Na bezie w ciągu kilku godzin wytworzą się kropelki rosy. smacznego
|
|
|
59
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta
|
: Czerwiec 26, 2013, 17:17:45
|
Wkleję ten sernik do wypróbowania:
Sernik na piernikowym spodzie
Spód: 250 g ciasteczek kruchych (mogą to być ciasteczka typu Digestive np. marki Lu albo biszkopty, ciasteczka petit beurre lub dowolne ich kombinacja) 100 g masła 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
Masa: 500 g białego twarogu (zmielonego) 160 g cukru pudru 4 jajka 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej (lub 1 łyżeczka suszonej) 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 czubata łyżka budyniu waniliowego 1 cukier waniliowy (używam cukru Kotanyi)
Polewa 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka skórki pomarańczowej (suszonej) lub 1 łyżka świeżej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
do posypania: tarta gałka muszkatołowa
Spód: Ciasteczka wsypać do torebki i rozwałkować wałkiem lub pokruszyć w malakserze. Dodać pokrojone masło i zagnieść ciasto - będzie miało konsystencję lekko klejącej bułki tartej. Tortownicę o srednicy 18-20 cm wyłożyć folią aluminiową, boki delikatnie posmarować masłem. Spód i boki dokładnie wylepić pokruszonymi ciasteczkami - chodzi o to, żeby brzeg był wysoki. Wstawić do lodówki na 30 minut, a w tym czasie przygotować masę:
Masa: Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 jajku, skórkę pomarańczową, wanilię, przyprawę do piernika i budyń. Wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić sernik. Piec 45-50 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystygnięcia.
Polać polewą (wszystkie składniki polewy wcześniej dokładnie wymieszać) i dopiekać kolejne 12-15 minut. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.
|
|
|
|
|
|
|