KWIATY
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
  Pokaż wiadomości
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
46  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Surówki : Październik 07, 2013, 10:58:35
SURÓWKA Z DYNI

składniki:
30-40dag dyni
1-2 marchewki
1 jabłko
1łyżka soku z cyryny
2-3łyżki śmietany
szczypta soli i cukru

sposób wyk.:
- warzywa oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- wymieszać wszystkie składniki

Łatwe i proste jak drut, a zawsze to jakieś urozmaicenie ;:215 Można surówkę ubogacić orzechami i/lub rodzynkami.
47  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: INNE PRZEPISY : Październik 07, 2013, 10:58:09
Mrugnięcie
48  Kawiarenka / Pogaduszki o wszystkim. / Odp: Takie tam 'drobiazgi ' : Październik 06, 2013, 09:50:14
Piotruś śliczny i kochaniutki ....będzie z niego ciacho  Duży uśmiech

Nazbierałaś tyyyyle opieńków..... Chichot jedziemyyyy?CośCoś
49  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: INNE PRZEPISY : Październik 04, 2013, 09:54:05
ZAPIEKANKA Z WARZYW I MAKARONU

składniki:
25dag makaronu
3łyżki masła
1łyżka mąki
1-1,5szklanki mleka
10dag sera żółtego lub topionego
0,5łyżeczki gorczycy
2-3 marchewki
30dag kalafiora
papryka czerwona mała
30dag cukini
10dag pieczarek
1łyżka koncentratu pomidorowego
oregano
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku
olej do smażenia

sposób wyk.:
- makaron ugotować
- roztopić masło i podprażyć na nim mąkę
- jak się zarumieni, wlewać powoli mleko nieustannie mieszając
- dodać ser i dolewać mleko w razie potrzeby
- doprawić gorczycą (najlepiej mieloną), solą i pieprzem
- warzywa i grzyby oczyścić i pokroić na małe cząstki
- rozgrzać na patelni olej i podsmażyć grzyby
- dodać warzywa i dusić na wolnym ogniu
- dodać koncentrat, sól, pieprz, listki oregano, czosnek
- naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem
- włożyć połowę makaronu, połowę warzyw i połowę sosu
- i kolejną warstwę tak samo
- na końcu posypać serem i listkami oregano
- zapiec (30-40min)
50  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Zupy : Wrzesień 17, 2013, 09:56:14
FLACZKI DROBIOWE

Potrzebujemy:
1 kg żołądków drobiowych
4-5 skrzydełek z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszkę
kawałek selera
kawałek pora
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
majeranek
sól, pieprz
 
Wykonanie:
Żołądki dokładnie czyścimy i myjemy. Zalewamy ok 2.5 l wody. Zagotowujemy, sitkiem usuwamy szumowiny. Obgotowane żołądki odcedzamy, gdy ostygną kroimy w paski, wrzucamy do wywaru wraz ze skrzydełkami z kurczaka i przyprawami. Gotujemy do miękkości. Pod koniec wrzucamy pokrojone w plasterki warzywa, gotujemy kolejne 15-20 minut. Doprawiamy do smaku. Dodatkowo możemy zrobić zasmażkę z masła i mąki. Flaczki podajemy z pieczywem lub cienkim makaronem.
Smacznego Uśmiech
 
51  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta : Wrzesień 17, 2013, 09:40:56
OCZY CARYCY

 Potrzebujemy:
na ciasto jasne:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżkę octu
1/3 szklanki oleju
na ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżkę proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
na krem budyniowy:
1 i 3/4 szklanki mleka
budyń śmietankowy bez cukru
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy (16 g)
1 kostkę miękkiego masła
na polewę:
125 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki kakao
3-4 łyżki mleka
dodatkowo:
200 ml mocnej kawy
paczkę okrągłych biszkoptów
zieloną galaretka
orzechy włoskie
 
Wykonanie:
Ciasto jasne: białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mąkę, ocet i olej,  delikatnie i dokładnie mieszamy.
Ciasto ciemne: żółtka i jajka ucieramy z cukrem do białości. Na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Dokładnie mieszamy.
Blaszkę o wymiarze ok 30x25 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Delikatnie mieszamy widelcem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanych do 180°C przez około 35 minut.
Krem budyniowy: budyń gotujemy w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy ostygnie ucieramy go z miękkim masłem.
Parzymy kawę, lekko słodzimy, studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku.
Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa placki.
Na jeden wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty nasączone kawą. Między biszkopty wylewamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy resztę kremu. Przykrywamy drugim plackiem.
Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, energicznie mieszamy. Po przestudzeniu polewa jest gotowa, polewamy nią ciasto. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Schładzamy kilka godzin w lodówce.
 
52  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta : Wrzesień 01, 2013, 09:04:36
SERNIK Z ROSĄ

 Kruche ciasto:
 
300 g mąki tortowej
100 g masła zimnego
100 g cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
 Masa serowa:
 
1 kg białego sera
1/2 szklanki oleju
3 szklanki mleka
2 jajka
1 szklanka cukru
4 żółtka
1 budyń śmietankowy (40g)
aromat cytrynowy
 
Rosa:
 
5 białek
3/4 szklanki cukru
 
 Kruche ciasto: Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia z kawałkami zimnego masła siekamy nożem.  Dodajemy cukier puder, całe jajko, 2 żółtka i wyrabiamy szybko ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy prostokątną formę (24x34), smarujemy ją masłem lub margaryną i oprószamy mąką. (ewentualnie wykładamy papierem do pieczenia). Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (termoobieg 160).
 
 
Masa serowa: Ser mielimy, dodajemy mleko, olej, jajka, żółtka, wsypujemy budyń i wlewamy kilka kropel aromatu cytrynowego. Wszystko miksujemy na jednolitą masę i wykładamy na ciasto. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 50-55 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Zmniejszamy temperaturę piekarnika na 150 stopni (termoobieg 130)
 
 
Rosa: Białka ubijamy, pod koniec ubijania wsypujemy powoli cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Nakładamy łyżką kleksy piany na sernik i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 15-20 minut, aż beza nabierze złotego koloru. Sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Na bezie w ciągu kilku godzin wytworzą się kropelki rosy.   smacznego Uśmiech
 
 
 
53  Kategoria ogólna / Byliny. / Odp: Floxy : Sierpień 08, 2013, 10:07:49
Masz tych floksów, nie wiedziałam że tyle kolorków mają . To takie wiejskie klimaty Uśmiech
54  Kawiarenka / Pogaduszki o wszystkim. / Odp: Wczasy, wycieczki... : Sierpień 03, 2013, 17:55:03
Na pewno było by superosko  Duży uśmiech
55  Kawiarenka / Pogaduszki o wszystkim. / Wczasy, wycieczki... : Lipiec 30, 2013, 18:10:24
Wczasy w Jastrzębiej Górze











56  Kategoria ogólna / Mój Piękny Ogród / Odp: lipiec c.d.d : Lipiec 28, 2013, 16:43:32
Ło mateńko.....będzie mi się śniło !!!!!!
57  Kategoria ogólna / Mój Piękny Ogród / Odp: f............. : Lipiec 28, 2013, 16:41:51
OOOCH!!!   i ACH.....a za brak spacji w duuu.....no no no  Chichot
58  Kategoria ogólna / Mój Piękny Ogród / Odp: Lipiec : Lipiec 11, 2013, 18:02:17
Bardzo ładnie....lubię taki busz Uśmiech))
59  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta : Czerwiec 26, 2013, 17:17:45
Wkleję ten sernik do wypróbowania:


 
Sernik na piernikowym spodzie


Spód:
250 g ciasteczek kruchych (mogą to być ciasteczka typu Digestive np. marki Lu albo biszkopty, ciasteczka petit beurre lub dowolne ich kombinacja)
100 g masła
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika

Masa:
500 g białego twarogu (zmielonego)
160 g cukru pudru
4 jajka
1 łyżka tartej skórki pomarańczowej (lub 1 łyżeczka suszonej)
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 czubata łyżka budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy (używam cukru Kotanyi)

Polewa
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka skórki pomarańczowej (suszonej) lub 1 łyżka świeżej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)

do posypania: tarta gałka muszkatołowa

Spód:
Ciasteczka wsypać do torebki i rozwałkować wałkiem lub pokruszyć w malakserze. Dodać pokrojone masło i zagnieść ciasto - będzie miało konsystencję lekko klejącej bułki tartej.
Tortownicę o srednicy 18-20 cm wyłożyć folią aluminiową, boki delikatnie posmarować masłem.
Spód i boki dokładnie wylepić pokruszonymi ciasteczkami - chodzi o to, żeby brzeg był wysoki.
Wstawić do lodówki na 30 minut, a w tym czasie przygotować masę:

Masa:
Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 jajku, skórkę pomarańczową, wanilię, przyprawę do piernika i budyń.
Wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić sernik.
Piec 45-50 minut.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystygnięcia.

Polać polewą (wszystkie składniki polewy wcześniej dokładnie wymieszać) i dopiekać kolejne 12-15 minut.
Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.
60  Kategoria ogólna / Mój Piękny Ogród / Odp: Wiosna 2013r cz. 3 : Czerwiec 14, 2013, 10:00:15
Ładny kolorek chaty  Duży uśmiech  Parzydła ci zazdraszczam ...moje znikło  Smutny
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

lisypl diorako telenovelas nii-chan krainaswiata