KWIATY
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
  Pokaż wiadomości
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
61  Kategoria ogólna / Mój Piękny Ogród / Odp: Wiosna 2013r cz. 2 : Maj 27, 2013, 14:19:49

Śliiiiczny !!!!!!
62  Kategoria ogólna / Mój Piękny Ogród / Odp: Wiosna 2013r : Maj 24, 2013, 17:12:33
http://foto1.m.onet.pl/_m/acf9667fb2c4af0ae66e41610c13b7f9,10,19,0.jpg


To jest obiela Coś?
63  Kategoria ogólna / Mój Piękny Ogród / Odp: Wiosna 2013r : Maj 21, 2013, 08:42:00
http://vpx.pl/i/2013/05/11/maj_023.jpg
A to poziomki Różowo kwitnące  Coś
64  Kategoria ogólna / Mój Piękny Ogród / Odp: Wiosna 2013r : Maj 21, 2013, 08:40:27
http://vpx.pl/i/2013/05/11/maj_003.jpg

Masz pełne anemonki  Szok Szok Szok Szok Szok :Uśmiech
65  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Sosy : Maj 02, 2013, 10:06:43
SOS SZPINAKOWY

 PRZYGOTOWANIE:
Cebulę po obraniu kroimy w drobną kostkę i rumienimy na patelni na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli i pieprzu, następnie dodajemy mrożony szpinak (ja miałam z domowej uprawy)i serek topiony, i chwilę przesmażamy, następnie wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku i chwilkę smażymy aż sos zgęstniej. pierś z kurczaka dzielimy na szerokie ale nie bardzo grube filety - doprawiamy solą, pieprzem i słodą papryką mieloną. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości z dwóch stron - przekładamy do sosu. Ryż gotujemy, gorący układamy na talerzu, podajemy z sosem i mięsem,
66  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta : Kwiecień 01, 2013, 14:02:22
Miętusek bardzo dobry  Język
67  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta : Luty 27, 2013, 16:41:36
MIĘTUSEK

ciasto:
 - 4 duże jaja
 - 2 łyżki mąki pszennej
 - 2 łyżek mąki ziemniaczanej
 - 1/4 szk cukru
 - 1 1/2 łyżeczki PdP
 - 2 łyżki kakao
  upiec biszkopt w średniej tortownicy
krem:
 - 1/2 litra śmietany 36*
 - 2 śmietan-fixy
 - 1/2 szkl cukru pudru
 - 15 dag  miętowych landrynek (mocnych)
 - 1 płaska łyżka żelatyny
 - 1 tabliczka gorzkiej czekolady
 - 1 kieliszek wódki
Wykonanie:
 Upieczony biszkopt przekroić na pół.
Krem: Landrynki rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudzić.
Odlać 1/4 szklanki miętowego syropu, dodaj wódkę i skrop obie części biszkoptu.
Śmietanę ubij z cukrem , dodaj śmietan-fixy i rozpuszczoną żelatynę. Nadal ubijając wlewaj po łyżce miętowego syropu. Wmieszaj do kremu startą na dużych oczkach 3/4 czekolady .
Biszkopt przełóż kremem zostawiając 1/3 do posmarowania na wierzchu . posypać resztą czekolady i odstawić na 2 godz. ... Język Język Język

Ps. Chyba będzie dobry ... Uśmiech (przepis z kropki)
68  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta : Luty 23, 2013, 09:10:43

Sernik na zimno

1 gotowy spód do tortów
300 gr twarogu z wiaderka
100 gr cukru
200 ml śmietany kremówki
4 łyżki żelatyny (rozpuszczone w ok. 80 ml letniej wody)
2 galaretki o takim samym smaku
kilka borówek amerykańskich
2 brzoskwinie

Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody.
Kremówkę ubijam na sztywno.
Twaróg miksuje z cukrem na puszystą pianę i dodaje rozpuszczoną żelatynę, dodaję do masy kremówkę i mieszam całość na najniższych obrotach.
Masę serową kładę na gotowy spód, układam owoce i odstawiam do stężenia.
Nakładam na wierzch lekko zastygniętą galaretkę i ponownie dstawiam, aby mocno zastygło.

Gotowe!!

Smacznego!!
Do wypróbowania
 
69  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: INNE PRZEPISY : Luty 21, 2013, 11:20:37
Udka miodowo-musztardowe


Smaczne i proste. Ich sekret tkwi w słodko-ostrej, miodowo-musztardowej glazurze oraz w sposobie pieczenia - pod rozgrzanym grillem w piekarniku. Udka są soczyste, miękkie w środku i jednocześnie chrupiące i ładnie zarumienione na zewnątrz. Opływają w sporej ilości smacznego sosu powstałego z glazury.
Do udek będą pasować ziemniaki (najlepiej młode, lekko oskrobane), ugotowane w wodzie. Mi bardzo smakowały polane właśnie pozostałą marynatą z pieczonych udek. Całkowity czas przygotowania i pieczenia kurczaka to 1 godzina i 40 minut.
Składniki, 4 porcje:
? 8 udek kurczaka
? natka pietruszki do posypania
? 1 kg ziemniaków
Glazura:
? 125 ml płynnego miodu
? 4 łyżki musztardy Dijon
? 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
? 4 łyżki białego octu winnego
? 2 łyżki oleju słonecznikowego
? sól i pieprz
Przygotowanie

Ostrym nożem naciąć każde udko, tworząc 3 równoległe rozcięcia. Włożyć je do dużego nieme<x>talowego naczynia.
Wymieszać wszystkie składniki glazury, doprawić solą i pieprzem. Wysmarować nią dokładnie udka, najlepiej powyciskać dłońmi. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Rozgrzać grill w piekarniku na średnią moc (program środkowy), do 220 stopni. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce.
Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące.
Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane ziemniaki
Smacznego:)
70  Kawiarenka / Pogaduszki o wszystkim. / Odp: Robótki ręczne : Luty 11, 2013, 08:34:04
Bardzo ładne ....a z kogutem oodlotoweeee !!!!!!
71  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta : Luty 11, 2013, 08:28:34
Krem sułtański - przepis
   
Składniki:
1/2 l śmietany kremówki
1-2 łyżki cukru pudru
4 łyżki rodzynek
5 dag małych bez
łyżeczka kakao
kieliszek rumu

Sposób przygotowania:
Śmietanę z cukrem pudrem dobrze ubij. Do połowy ubitej śmietany dodaj kakao i rum,  starannie wymieszaj, tak by powstała jednolita masa.
 Rodzynki sparz gorącą wodą. Kiedy ostygną, dodaj je do białej śmietany.

Tajemnica kremu sułtańskiego tkwi w ładnym podaniu. Dlatego przygotuj szklany pucharek. Włóż do niego bezę, na nią łyżkę kakaowej śmietany, na to łyżkę śmietany białej, ponownie odrobinę kakaowej. Całość udekoruj białą bitą śmietaną i rodzynkami. Pucharek będzie wyglądał niczym włoskie tiramisu, ale gwarantujemy, że krem sułtański jest dużo smaczniejszy.

Ale by się zjadło  Język Język Język
72  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta : Luty 01, 2013, 17:58:28
Zobacz ten link :

http://zszywka.pl/
73  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta : Styczeń 29, 2013, 17:25:09
Pierniczki
...................

1kg .mąki ,
1szkl.cukru
6 łyżek miodu ,
1 słoiczek dżemu ,powideł lub marmolady ,
1 łyżeczka sody ,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
4-5 jajek ,
2 budynie czekoladowe ,
4 łyżki kakao,
4 łyżki oleju ,


1 masło lub margaryna ,
1 przyprawa do piernika ,o
Mąkę wymieszać z proszkiem ,kakaem i budyniami .Margarynę rozpuścić z miodem ,cukrem ,
dżemem i ostudzić .W bardzo małej ilości mleka rozpuścić sodę .Białka ubić na sztywno ,dodając żółtka.Wszystkie składniki połączyć .Pozostawić w lodówce do następnego dnia .Wałkować dość grube ciasto[0,5-1 cm],wykrawać foremkami pierniczki .Układać na wysmarowanej margaryną blaszcze.Piec 10 -15 min. w temp.180-200 stopni.Po upieczeniu są mięciutkie i takie pozostaną

POLEWA .
0,5 kostki margaryny,4 łyżki cukru ,2 łyżki kakao,1 łyżka wody .Rozgrzać wszystkie składniki ,ale nie gotować .
1 łyżeczkę żelatyny namoczyć w wodzie ,dodać na końcu do polewy .



Jakiś SERNIK
.......................

Składniki na blachę 28 x 40 cm:

Ciasto
5 jajek
220 g mąki
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
4 łyżeczki cacao
125 ml wody

Masa serowa

500 g mielonego sera (np. z wiaderka)
1 opakowanie budyniu waniliowego
100 g cukru

Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej i wodę i dalej ubijamy. Mąkę, proszek i cacao mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy króciutko mikserem na najniższych obrotach. Przelewamy do blachy wysmarowanej olejem. 
Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min (do suchego patyczka).


Też do wypróbowania

No to jeszcze jedno:)

TOFFI
.................

Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej
120 g pokrojonego w kostkę zimnego masła
4 łyżki stołowe brązowego cukru

Masa toffi:

50 g masła
4 łyżki brązowego cukru
400 g skondensowanego słodzonego mleka z puszki (można użyć gotowej masy)
Dodatkowo:

150 g mlecznej czekolady (jeśli wolicie może być deserowa)
30 g orzechów laskowych (mój dodatek, w oryginale brak)
Przygotowanie

Kwadratową formę o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przesiać mąkę do miski, dodać masło i rozcierać palcami, aż będzie przypominało zacierki. Dosypać cukier i wyrobić elastyczne ciasto.
Wyłożyć ciastem dno formy i nakłuć widelcem.


Piec w temp. 180 °C przez 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste. Pozostawić w formie do ostygnięcia.


Przygotować masę. W teflonowym rondlu umieścić masło, cukier i mleko skondensowane. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować ok 5 minut lub dłużej aż masa zgęstnieje, stanie się jasnożółta i zacznie odchodzić od ścianek naczynia.

Masę wyłożyć na kruchy spód, wierzch wygładzić. Pozostawić do wystygnięcia.
Kiedy toffi stężeje roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Na masie toffi ułożyć orzechy laskowe, całość polać roztopioną czekoladą, dokładnie ją rozprowadzić i ciasto w chłodnym miejscu, aby czekolada stwardniała.
74  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta : Styczeń 23, 2013, 08:58:12
Rogaliki drożdżowe

Składniki

- 1 kg mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 6 dag drożdży
- 1 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 jaja + 2 żółtka
- kostka masła lub margaryny
- powidła bądź inny dżem do nadzienia
Przygotowanie

W mleku rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru. Kiedy zaczyn ruszy przelać go do malaksera dodając jaja, żółtka, mąkę. Wyrabiać, a pod koniec wlać rozpuszczoną kostkę tłuszczu. Przełożyć do miski i czekać, aż wyrośnie.
Ciasto podzielić na części, z których wałkujemy okrągłe placki. Kroimy je na trójkąty. Na szerszych końcach kładziemy łyżkę nadzienia i zwijamy do środka, zaginając końce, abu nabrały kształtów rogalików.
Układamy na wyłożonej papierem blasze i pieczemy ok. kwadransa przy 180 - 190

zamierzam dzisiaj wypróbować Uśmiech
75  Kategoria ogólna / Spis roślin -byliny 2011r / Odp: spis : Styczeń 05, 2013, 16:26:53
Nie mów że ty to wszystko masz w ogrodzie Coś??/
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

ostrovirsk kolospawalniczeswc polskiserwerfreeplay ganghs watahaskromnych