|
65
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Sosy
|
: Maj 02, 2013, 10:06:43
|
SOS SZPINAKOWY
PRZYGOTOWANIE: Cebulę po obraniu kroimy w drobną kostkę i rumienimy na patelni na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli i pieprzu, następnie dodajemy mrożony szpinak (ja miałam z domowej uprawy)i serek topiony, i chwilę przesmażamy, następnie wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku i chwilkę smażymy aż sos zgęstniej. pierś z kurczaka dzielimy na szerokie ale nie bardzo grube filety - doprawiamy solą, pieprzem i słodą papryką mieloną. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości z dwóch stron - przekładamy do sosu. Ryż gotujemy, gorący układamy na talerzu, podajemy z sosem i mięsem,
|
|
|
67
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta
|
: Luty 27, 2013, 16:41:36
|
MIĘTUSEKciasto: - 4 duże jaja - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżek mąki ziemniaczanej - 1/4 szk cukru - 1 1/2 łyżeczki PdP - 2 łyżki kakao upiec biszkopt w średniej tortownicy krem: - 1/2 litra śmietany 36* - 2 śmietan-fixy - 1/2 szkl cukru pudru - 15 dag miętowych landrynek (mocnych) - 1 płaska łyżka żelatyny - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 1 kieliszek wódki Wykonanie: Upieczony biszkopt przekroić na pół. Krem: Landrynki rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudzić. Odlać 1/4 szklanki miętowego syropu, dodaj wódkę i skrop obie części biszkoptu. Śmietanę ubij z cukrem , dodaj śmietan-fixy i rozpuszczoną żelatynę. Nadal ubijając wlewaj po łyżce miętowego syropu. Wmieszaj do kremu startą na dużych oczkach 3/4 czekolady . Biszkopt przełóż kremem zostawiając 1/3 do posmarowania na wierzchu . posypać resztą czekolady i odstawić na 2 godz. ... Ps. Chyba będzie dobry ... (przepis z kropki)
|
|
|
68
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta
|
: Luty 23, 2013, 09:10:43
|
Sernik na zimno
1 gotowy spód do tortów 300 gr twarogu z wiaderka 100 gr cukru 200 ml śmietany kremówki 4 łyżki żelatyny (rozpuszczone w ok. 80 ml letniej wody) 2 galaretki o takim samym smaku kilka borówek amerykańskich 2 brzoskwinie
Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody. Kremówkę ubijam na sztywno. Twaróg miksuje z cukrem na puszystą pianę i dodaje rozpuszczoną żelatynę, dodaję do masy kremówkę i mieszam całość na najniższych obrotach. Masę serową kładę na gotowy spód, układam owoce i odstawiam do stężenia. Nakładam na wierzch lekko zastygniętą galaretkę i ponownie dstawiam, aby mocno zastygło.
Gotowe!!
Smacznego!! Do wypróbowania
|
|
|
69
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: INNE PRZEPISY
|
: Luty 21, 2013, 11:20:37
|
Udka miodowo-musztardowe
Smaczne i proste. Ich sekret tkwi w słodko-ostrej, miodowo-musztardowej glazurze oraz w sposobie pieczenia - pod rozgrzanym grillem w piekarniku. Udka są soczyste, miękkie w środku i jednocześnie chrupiące i ładnie zarumienione na zewnątrz. Opływają w sporej ilości smacznego sosu powstałego z glazury. Do udek będą pasować ziemniaki (najlepiej młode, lekko oskrobane), ugotowane w wodzie. Mi bardzo smakowały polane właśnie pozostałą marynatą z pieczonych udek. Całkowity czas przygotowania i pieczenia kurczaka to 1 godzina i 40 minut. Składniki, 4 porcje: ? 8 udek kurczaka ? natka pietruszki do posypania ? 1 kg ziemniaków Glazura: ? 125 ml płynnego miodu ? 4 łyżki musztardy Dijon ? 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej ? 4 łyżki białego octu winnego ? 2 łyżki oleju słonecznikowego ? sól i pieprz Przygotowanie
Ostrym nożem naciąć każde udko, tworząc 3 równoległe rozcięcia. Włożyć je do dużego nieme<x>talowego naczynia. Wymieszać wszystkie składniki glazury, doprawić solą i pieprzem. Wysmarować nią dokładnie udka, najlepiej powyciskać dłońmi. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Rozgrzać grill w piekarniku na średnią moc (program środkowy), do 220 stopni. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane ziemniaki Smacznego:)
|
|
|
71
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta
|
: Luty 11, 2013, 08:28:34
|
Krem sułtański - przepis Składniki: 1/2 l śmietany kremówki 1-2 łyżki cukru pudru 4 łyżki rodzynek 5 dag małych bez łyżeczka kakao kieliszek rumu Sposób przygotowania: Śmietanę z cukrem pudrem dobrze ubij. Do połowy ubitej śmietany dodaj kakao i rum, starannie wymieszaj, tak by powstała jednolita masa. Rodzynki sparz gorącą wodą. Kiedy ostygną, dodaj je do białej śmietany. Tajemnica kremu sułtańskiego tkwi w ładnym podaniu. Dlatego przygotuj szklany pucharek. Włóż do niego bezę, na nią łyżkę kakaowej śmietany, na to łyżkę śmietany białej, ponownie odrobinę kakaowej. Całość udekoruj białą bitą śmietaną i rodzynkami. Pucharek będzie wyglądał niczym włoskie tiramisu, ale gwarantujemy, że krem sułtański jest dużo smaczniejszy. Ale by się zjadło
|
|
|
73
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta
|
: Styczeń 29, 2013, 17:25:09
|
Pierniczki ...................
1kg .mąki , 1szkl.cukru 6 łyżek miodu , 1 słoiczek dżemu ,powideł lub marmolady , 1 łyżeczka sody , 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 jajek , 2 budynie czekoladowe , 4 łyżki kakao, 4 łyżki oleju ,
1 masło lub margaryna , 1 przyprawa do piernika ,o Mąkę wymieszać z proszkiem ,kakaem i budyniami .Margarynę rozpuścić z miodem ,cukrem , dżemem i ostudzić .W bardzo małej ilości mleka rozpuścić sodę .Białka ubić na sztywno ,dodając żółtka.Wszystkie składniki połączyć .Pozostawić w lodówce do następnego dnia .Wałkować dość grube ciasto[0,5-1 cm],wykrawać foremkami pierniczki .Układać na wysmarowanej margaryną blaszcze.Piec 10 -15 min. w temp.180-200 stopni.Po upieczeniu są mięciutkie i takie pozostaną
POLEWA . 0,5 kostki margaryny,4 łyżki cukru ,2 łyżki kakao,1 łyżka wody .Rozgrzać wszystkie składniki ,ale nie gotować . 1 łyżeczkę żelatyny namoczyć w wodzie ,dodać na końcu do polewy .
Jakiś SERNIK .......................
Składniki na blachę 28 x 40 cm:
Ciasto 5 jajek 220 g mąki 180 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml oleju 4 łyżeczki cacao 125 ml wody
Masa serowa
500 g mielonego sera (np. z wiaderka) 1 opakowanie budyniu waniliowego 100 g cukru
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej i wodę i dalej ubijamy. Mąkę, proszek i cacao mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy króciutko mikserem na najniższych obrotach. Przelewamy do blachy wysmarowanej olejem. Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min (do suchego patyczka).
Też do wypróbowania
No to jeszcze jedno:)
TOFFI .................
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej 120 g pokrojonego w kostkę zimnego masła 4 łyżki stołowe brązowego cukru
Masa toffi:
50 g masła 4 łyżki brązowego cukru 400 g skondensowanego słodzonego mleka z puszki (można użyć gotowej masy) Dodatkowo:
150 g mlecznej czekolady (jeśli wolicie może być deserowa) 30 g orzechów laskowych (mój dodatek, w oryginale brak) Przygotowanie
Kwadratową formę o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przesiać mąkę do miski, dodać masło i rozcierać palcami, aż będzie przypominało zacierki. Dosypać cukier i wyrobić elastyczne ciasto. Wyłożyć ciastem dno formy i nakłuć widelcem.
Piec w temp. 180 °C przez 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
Przygotować masę. W teflonowym rondlu umieścić masło, cukier i mleko skondensowane. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować ok 5 minut lub dłużej aż masa zgęstnieje, stanie się jasnożółta i zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
Masę wyłożyć na kruchy spód, wierzch wygładzić. Pozostawić do wystygnięcia. Kiedy toffi stężeje roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Na masie toffi ułożyć orzechy laskowe, całość polać roztopioną czekoladą, dokładnie ją rozprowadzić i ciasto w chłodnym miejscu, aby czekolada stwardniała.
|
|
|
74
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta
|
: Styczeń 23, 2013, 08:58:12
|
Rogaliki drożdżoweSkładniki - 1 kg mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 6 dag drożdży - 1 1/2 szklanki ciepłego mleka - 2 jaja + 2 żółtka - kostka masła lub margaryny - powidła bądź inny dżem do nadzienia Przygotowanie W mleku rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru. Kiedy zaczyn ruszy przelać go do malaksera dodając jaja, żółtka, mąkę. Wyrabiać, a pod koniec wlać rozpuszczoną kostkę tłuszczu. Przełożyć do miski i czekać, aż wyrośnie. Ciasto podzielić na części, z których wałkujemy okrągłe placki. Kroimy je na trójkąty. Na szerszych końcach kładziemy łyżkę nadzienia i zwijamy do środka, zaginając końce, abu nabrały kształtów rogalików. Układamy na wyłożonej papierem blasze i pieczemy ok. kwadransa przy 180 - 190 zamierzam dzisiaj wypróbować
|
|
|
|
|
|
|