|
78
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Sałatki
|
: Grudzień 28, 2012, 17:05:38
|
SAŁATKA SUŁTAŃSKA - 1 kg wymoczonych śledzi - 1/2 szkl oleju nap sojowy - mały słoiczek koncentratu pomidorowego (ok 15 dag) - 2 łyżki cukru lub do smaku - 1/2 łyżeczki kwasku lub 2 łyżeczki soku z cytryny - 4 cebule Wykonanie: Śledzie pokroić w wąskie paski. Cebulę zeszklić na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, cukier (lub łyżkę cukru i łyżkę miodu) , sok z cytryny i rodzynki. Zagotować i odstawić z ognia. Dodać śledzie , delikatnie wymieszać z pastą , przełożyć do pojemnika i odstawić do następnego dnia . Smacznego !!! SAŁATKA RYŻOWA2 woreczki ryżu (najlepiej paraboiled) 300 g filetów z piersi kurczaka 500 g pieczarek 400 g cieciorki z puszki 1 dużą czerwona paprykę 2 pomidory 8 suszonych pomidorów w oliwie 1/2 pęczka natki pietruszki 2 czerwone cebule bulion drobiowy sól, pieprz olej Wykonanie: Ryż gotujemy w bulionie drobiowym według przepisu na opakowaniu. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, Natkę pietruszki drobno siekamy. Dodajemy do pokrojonego kurczaka, skrapiamy oliwą dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut na rozgrzanej patelni. Pieczarki kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na patelnię, solimy. Gdy puszczą wodę przykrywamy pokrywką, dusimy ok. 15 minut. Pomidory, paprykę i cebule kroimy w kostkę. Suszone pomidory odsączamy z oleju, tniemy w paski. Cieciorkę odsączamy z zalewy. Wszystkie wcześniej przygotowane składniki wrzucamy do miski, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na zimno. Smacznego
|
|
|
81
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Sałatki
|
: Grudzień 26, 2012, 19:04:23
|
Sałatka pieczarkowa Składniki: 20 pieczarek, 10 jajek ugotowanych na twardo ( z czego wykorzystujemy tylko 2 żółtka), 2 ugotowane marchewki, 3 ogórki kiszone, 1por (biała część), majonez, sól, pieprz. Na dobry początek pieczarki, które należy gotować 10 minut w wodzie z solą i octem. Wszystkie składniki bardzo drobno pokroić połączyć ze sobą, doprawić do smaku i wymieszać z majonezem. Trzeba będzie wypróbować
|
|
|
82
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Sałatki
|
: Grudzień 19, 2012, 09:36:58
|
Świąteczna sałatka śledziowa Składniki * 3 podwójne filety śledziowe marynowane * 2 małe ziemniaki * 1/2 białej cebuli * 2-3 łyżki majonezu * 3 łyżki bardzo gęstego jogurtu naturalnego * 1 duży burak * 1,5 gruszki * 5 dkg żurawiny (świeżej lub mrożonej) * 1/2 cebuli czerwonej * 1 łyżka oliwy * 2 łyżki cukru * do smaku: sól, pieprz mielony ziołowy * 2 łyżki natki pietruszki Przygotowanie To ulubiona sałatka śledziowa moich domowników, musi znaleźć się na wigilijnym stole co roku . Ziemniaki i buraka gotujemy w łupinach do miękkości, ale oddzielnie, studzimy, obieramy. Ziemniaki kroimy w małą kostkę, buraka ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebule obieramy, siekamy w drobną kostkę, blanszujemy osobno. Gruszki obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w drobną kostkę. Śledzie obieramy ze skóry, sprawdzamy czy nie pozostały jakieś ości i ew. usuwamy je, mięso ryby kroimy w paski. Do śledzia dodajemy ziemniaki, 1/3 gruszki, białą cebulę, majonez, jogurt i doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka-kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Resztę gruszki przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy żurawinę i smażymy aż owoce się rozpadną i sos zredukuje o połowę. Przelewamy do buraka, dodajemy czerwoną cebulę, oliwę, doprawiamy szczyptą soli i pieprzem ziołowym, mieszamy dokładnie, odstawiamy tak jak śledzie najlepiej do następnego dnia. Obie części sałatki wykładamy na półmisek obok siebie, na przemian. Część ze śledziem posypujemy natką pietruszki. Każdy nakłada sobie ile chce i miesza ew. na talerzu. Sałatka jest bardzo smaczna i dekoracyjna. O tą sałatkę zrobię ....wygląda bardzo dekoracyjnie, szkoda że nie skopiowało się zdjęcie
|
|
|
83
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta
|
: Grudzień 17, 2012, 10:51:26
|
POLEWA CZEKOLADOWA 1/4 kostki masła lub margaryny, - 1/2 szkl cukru pudru - 3 - 4 łyżki kakao - 1 łyżeczka żelatyny - 3 łyżki gorącej wody ( wrzątku) Wykonanie: Rozpuść masło i nie zdejmując z ognia dodaj cukier Zdejmij z ognia , dodaj kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę . dobrze wymieszaj i gotowe do smarowania ciasta ... ........................... Dodałam pokruszone sezamki ...i jest pyszna ....super pyszna
|
|
|
84
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Sałatki
|
: Grudzień 16, 2012, 10:59:12
|
Sałatka z buraczków ze śledziem ................................................ Składniki: 2 średnie buraki ćwikłowe 1 jabłko 1 mała cebula cukrowa 3 - 4 filety śledziowe solone albo marynowane 1 łyżka soku z cytryny 2 - garści orzechów włoskich 1/2 pęczka natki pietruszki 3 - 4 łyżki oleju słonecznikowego 1 - 2 ząbki czosnku 200 - 400 ml jogurtu naturalnego ? do smaku: sól, cukier, pieprz mielony Sposób przygotowania: Śledzie solone wymoczyć do smaku, Buraczki umyłam, ugotowałam bez obierania, przestudziłam i dopiero wtedy obrałam ze skórki, pokroiłam w małą kosteczkę. Cytrynę (dużą albo 2 małe) wyszorowałam, sparzyłam. Skórkę otarłam na tarce o małych oczkach, sok wycisnęłam. Skórkę i część soku dodałam do jogurtu. Doprawiłam do odrobiną soli, cukru i pieprzu, dodałam też nieco drobno posiekanej natki, odstawiłam. Cebulę obrałam, posiekałam i zalałam resztą soku cytrynowego. Jabłko obrałam, także posiekałam, dodałam do cebuli. Dołożyłam też buraki. Czosnek bardzo drobno posiekałam - nie dodawajcie go za dużo, jego smak nie może się przebijać. Filety dobrze osączyłam, pokroiłam w kostkę, dodałam do sałatki. Wkruszyłam też orzechy, dodałam posiekaną natkę. Doprawiłam sałatkę olejem oraz cukrem, solą i pieprzem. Wymieszałam i odstawiłam na min. 2 godziny aby smaki się przegryzły. Jeśli użyjecie śledzi ze słoika to czas, na który odstawiamy można bardzo skrócić. Sałatkę podałam schłodzoną, przybraną plasterkiem cytryny, orzechami i listkami natki. Sos proponuję podać osobno żeby każdy polał nim sobie danie w/g uznania - ew. niewielką ilością dekorujemy poszczególne porcje. Przepis pochodzi z bloga: http://smacznapyza.blogspot.com
|
|
|
85
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Zupy
|
: Grudzień 02, 2012, 17:18:03
|
ZUPA Z KACZKI - Kaczka - włoszczyzna do rosołu - 10 grzybów suszonych - ziele ang. , liść laurowy, ziarnka pieprzu Ugotować rosół Kaczkę wyjąć z rosołu oddzielić od kości i zmielić przez maszynkę. Do mięsa dodać 2 łyżki bułki tartej , jajko , sól pieprz i zrobić malutkie pierożki. Pierożki wyłożyć po kilka na talerz , zalać rosołem i pokrojonymi w paseczki grzybami . Posypać zieleninką.... Kiedyś się w końcu zmobilizuję i zrobię taką zupę ......... ......................................................................................... ZUPA CEBULOWA Z 1/2 kurczaka i warzyw rosołowych ugotować rosół. 40 dag cebuli podsmarzyć na maśle, dodać trochę rosołu i udusić do miękkości. Rosół odcedzić i połączyć z cebulą. Kurczaka oddzielić od kości dodać warzywa z rosoły małą cebulkę i zmielić . Mięso wymieszać z białkiem doprawić solą i pieprzem i uformować małe kulki. Dodać do rosołu podgotować 5 minut i zaprawić śmietaną. Zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkiem. Na talerzach można posypać, żółtym serem .... smacznego !!!!
|
|
|
86
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: INNE PRZEPISY
|
: Grudzień 01, 2012, 19:39:28
|
ŻEBERKA W MIODZIE Składniki: - żeberka 1 kg - oliwa z oliwek 1 łyżka - miód pitny 3 łyżki - ocet balsamiczny 3 łyżki - sól pieprz 1 szczypta żeberka w miodzie - PRZYGOTOWANIE: Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Miód , ocet balsamiczny, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz połączyć, dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą, zalać mięso, wstawić do lodówki na min 2 godzinki- ja trzymam całą noc. Piec w rękawie kuchennym ok 1 godziny lub na grillu , Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego:)
|
|
|
89
|
Kawiarenka / Kuchnia / INNE PRZEPISY
|
: Listopad 30, 2012, 13:43:16
|
MIĘSO BEZ PIECZENIA
- mięso 2 kg ( schab, karczek, łopatka....) - 2 litry wody - 1/2 szklanki soli ( jeżeli kawałek płaski to mniej) - 1 łyżka cukru - 5 ząbków czosnku - 2 łyżki majonezu - 1/2 łyżeczki pieprzu - 1/2 -"- -" - ziołowego - listek, ziele, majeranek.... ze 3 kopiate łyżki ziół Wieczorem w garnku przygotować wodę ze wszystkimi dodatkami i włożyć mięso wysmarowane majonezem, PRZYKRYĆ i na maleńkim gazie doprowadzić do wrzenia ...po 5 minutach wyłączyć . Na drugi dzień znowu doprowadzić do wrzenia i po 5 minutach wyłączyć . Wystudzić .....i gotowe do krojenia.
|
|
|
90
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta
|
: Listopad 30, 2012, 13:26:45
|
KUBUŚ
Biszkopt z 4 jaj ( blacha prostokątna) - sok Kubuś 0,75l - 2 budynie śmietankowe - 4 łyżki cukru - 2 paczki herbatników - 1/2 l śmietany kremówki - 2 galaretki w kolorze Kubusia Z Kubusia cukru i budyni ugotować budyń i i ciepły wylewamy na biszkopt. Na budyń wykładamy 2 paczki herbatników. Śmietanę ubić i dodać galaretkę rozpuszczoną w małej ilości wody. Krem wykładamy na herbatniki. Drugą galaretkę robimy w/g przepisu i wylewamy na krem ( można jeszcze wyłożyć owocami )
|
|
|
|
|
|
|