GALANTYNA
- 1 Kurczak
- 20 dag pieczarek
- 10 dag wątróbki drobiowej
- 30 dag mięsa mielonego z drobiu
- 2 jajka
- 2 łyżki tartej bułki
- pęczek pietruszki
- 5 dag orzechów
Wyk: Od kurczaka odciąć skrzydła i szyję.
Przeciąć skórę wzdłuż kręgosłupa i i oddzielić ostrożnie od kości ( starać się nie uszkodzić skóry)
Nadzienie : mielone mięso wymieszać z rozdrobnioną wątróbką,
pokrojonymi w duże kawałki częściami kurczaka (piersi , uda), podduszonymi pieczarkami,
pociapaną pietruszką, jajkami , bułką i przyprawami .
Posolić...popieprzyć i farszem napełnić skórę kurczaka .
Pospinać szpilkami lub wykałaczkami . Pieczemy ok 40 minut w piekarniku ....
Kroimy jak wystygnie ...smacznego !!!
........................................
.................................
Kurczak nadziewany
..
-duży kurczak
- 1kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1kg pieczarek
- 1 cebula
- 4 jajka
- mała bułeczka
- 1/2 szk. mleka do namoczenia bułki
- sucha bułka ok 5dag
- przyprawa po myśliwsku
- sól, pieprz ,vegeta do smaku
Kurczaka obstukać/ ubić -
łatwiej odchodzi od kości które trzeba delikatnie wydobyć że środka
Kurczaka / już bez kości / obsypujemy
dokładnie przyprawą myśliwską zewnątrz i w środku
zostawiamy go tak na ok pół godziny
Do mielonego mięsa dodajemy jajka, namoczoną bułeczkę , suchą bułkę
pokrojone i podsmażone na rumiano z cebulką pieczarki
plus przyprawy w tym myśliwska tak do smaku.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy ptaka ,zszywamy go i do piekarnika
piecze się ok 2 godz.
Bardzo smaczny jest na zimno z sosem tatarskim .
Na gorąco podsmażony na maśle w grubszych plastrach
z białym chrzanem smakuje wyśmienicie.