Ryba mielona w galarecie
1kg ryby /najlepiej płaty/
4 jajka
1 bułeczka mała -do namoczenia w mleku
3/4 szklanki bułki tartej
parę listków zielonych np. pietruszki
kawałek czerwonej / może być żółta papryki
sól, pieprz ,vegeta ...do smaku
sucha ,czysta ściereczka
Galareta
1 litr wody
łyżeczka żelatyny
łyżka suszonych lub świeżych warzyw
pół kostki rosołku
pół kostki bulionu grzybowego
łyżka wina lub innego alkoholu
sól, pieprz ,vegeta ...do smaku
Wodę zagotować z warzywami i przyprawami dodać żelatynę i na końcu alkohol.
Rybę zemleć przez maszynkę dodać całe jajka ,posiekaną pietruszkę i paprykę
bułkę namoczona i odciśniętą, bułkę tartą i przyprawić do smaku
Wymieszaną rybę wyłożyć na środek ściereczki , zawinąć tak aby dwa końce były puste na kształt
' grubej parówy'
Zagotować ok. 3 litry wody i na gotującą wodę włożyć zawinięty rulon z rybą .
przykryć pokrywką a końcówki szmatki założyć do góry na pokrywkę / ryba nie powinna dotykać dna garnka/
Tak gotujemy na wolnym ogniu przez ok. godzinę .
Studzimy , kroimy na grubsze kawałki i zalewamy galaretą .
Najlepsza podana z sosem tatarskim
Przepis na sos tatarski ...
http://www.kwiaty.darmowefora.pl/index.php?topic=271.0