KWIATY

Kawiarenka => Kuchnia => Wątek zaczęty przez: BarbaraWo Listopad 30, 2012, 13:43:16



Tytuł: INNE PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Listopad 30, 2012, 13:43:16
MIĘSO BEZ PIECZENIA

 - mięso 2 kg ( schab, karczek, łopatka....)
 - 2 litry wody
 - 1/2 szklanki soli ( jeżeli kawałek płaski to mniej)
 - 1 łyżka cukru
 - 5 ząbków czosnku
 - 2 łyżki majonezu
 - 1/2 łyżeczki pieprzu
 - 1/2 -"-       -" -     ziołowego
 - listek,  ziele, majeranek.... ze 3 kopiate łyżki ziół
Wieczorem w garnku przygotować wodę ze wszystkimi dodatkami i włożyć mięso wysmarowane majonezem, PRZYKRYĆ  i na maleńkim gazie doprowadzić do wrzenia ...po 5 minutach wyłączyć .
Na drugi dzień znowu doprowadzić do wrzenia i po 5 minutach wyłączyć . Wystudzić .....i gotowe do krojenia.


Tytuł: Odp: INNE PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Grudzień 01, 2012, 19:39:28
ŻEBERKA W MIODZIE
Składniki:
 - żeberka 1 kg
 - oliwa z oliwek 1 łyżka
 - miód pitny 3 łyżki
 - ocet balsamiczny 3 łyżki
 - sól pieprz 1 szczypta
żeberka w miodzie - PRZYGOTOWANIE:
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Miód , ocet balsamiczny, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz połączyć, dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą, zalać mięso, wstawić do lodówki na min 2 godzinki- ja trzymam całą noc. Piec w rękawie kuchennym ok 1 godziny lub na grillu , Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego:)


Tytuł: Odp: INNE PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Luty 21, 2013, 11:20:37
Udka miodowo-musztardowe


Smaczne i proste. Ich sekret tkwi w słodko-ostrej, miodowo-musztardowej glazurze oraz w sposobie pieczenia - pod rozgrzanym grillem w piekarniku. Udka są soczyste, miękkie w środku i jednocześnie chrupiące i ładnie zarumienione na zewnątrz. Opływają w sporej ilości smacznego sosu powstałego z glazury.
Do udek będą pasować ziemniaki (najlepiej młode, lekko oskrobane), ugotowane w wodzie. Mi bardzo smakowały polane właśnie pozostałą marynatą z pieczonych udek. Całkowity czas przygotowania i pieczenia kurczaka to 1 godzina i 40 minut.
Składniki, 4 porcje:
? 8 udek kurczaka
? natka pietruszki do posypania
? 1 kg ziemniaków
Glazura:
? 125 ml płynnego miodu
? 4 łyżki musztardy Dijon
? 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
? 4 łyżki białego octu winnego
? 2 łyżki oleju słonecznikowego
? sól i pieprz
Przygotowanie

Ostrym nożem naciąć każde udko, tworząc 3 równoległe rozcięcia. Włożyć je do dużego nieme<x>talowego naczynia.
Wymieszać wszystkie składniki glazury, doprawić solą i pieprzem. Wysmarować nią dokładnie udka, najlepiej powyciskać dłońmi. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Rozgrzać grill w piekarniku na średnią moc (program środkowy), do 220 stopni. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce.
Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące.
Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane ziemniaki
Smacznego:)


Tytuł: Odp: INNE PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Październik 04, 2013, 09:54:05
ZAPIEKANKA Z WARZYW I MAKARONU

składniki:
25dag makaronu
3łyżki masła
1łyżka mąki
1-1,5szklanki mleka
10dag sera żółtego lub topionego
0,5łyżeczki gorczycy
2-3 marchewki
30dag kalafiora
papryka czerwona mała
30dag cukini
10dag pieczarek
1łyżka koncentratu pomidorowego
oregano
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku
olej do smażenia

sposób wyk.:
- makaron ugotować
- roztopić masło i podprażyć na nim mąkę
- jak się zarumieni, wlewać powoli mleko nieustannie mieszając
- dodać ser i dolewać mleko w razie potrzeby
- doprawić gorczycą (najlepiej mieloną), solą i pieprzem
- warzywa i grzyby oczyścić i pokroić na małe cząstki
- rozgrzać na patelni olej i podsmażyć grzyby
- dodać warzywa i dusić na wolnym ogniu
- dodać koncentrat, sól, pieprz, listki oregano, czosnek
- naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem
- włożyć połowę makaronu, połowę warzyw i połowę sosu
- i kolejną warstwę tak samo
- na końcu posypać serem i listkami oregano
- zapiec (30-40min)


Tytuł: Odp: INNE PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Październik 07, 2013, 10:58:09
;)


Tytuł: Odp: INNE PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Styczeń 25, 2014, 13:12:56
MIELONE ZE SZPINAKIEM
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 łyżki masła klarowanego
500 g mielonego mięsa drobiowego
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 małe kromki chleba razowego
3/4 szklanki otrąb owsianych
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
W rondelku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy połamany na kawałki mrożony szpinak.
Kiedy szpinak się rozmrozi, a część wody odparuje, dodajemy 2 łyżki oleju i 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i dusimy jeszcze 2 minuty. Szpinak odkładamy na bok, aby wystygnął.
W misce mieszamy mięso drobiowe, jajko, zimny szpinak, otręby owsiane oraz namoczone wcześniej w wodzie i wyciśnięte kromki chleba.
Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i, jeśli mieszanka jest zbyt rzadka, dodajemy bułkę tartą.
Mokrymi dłońmi formujemy z mięsa kotlety i smażymy na średnim ogniu z dwóch stron, na lekko złoty kolor.
Smak kotletów świetnie podkreślą, np. ziemniaczki podsmażane i sałatka pomidorowa.


Tytuł: Odp: INNE PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Styczeń 25, 2014, 13:17:19
PARÓWKI MUMIE

składniki:
opakowanie ciasta francuskiego, 10 cienkich parówek, sałata, ketchup

Przygotowanie
Ciasto dzielimy na 10 części, a każdą z nich na paseczki o szerokości 6-8 mm. Parówki obieramy z osłonek i owijamy paseczkami z ciasta francuskiego, tak aby cała parówka była zakryta, z wyjątkiem małej szpary na oczy. Mumie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy na złoty kolor ok. 15 min. Podajemy z sałatą i ketchupem. Smacznego!


Tytuł: Odp: INNE PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Styczeń 30, 2014, 11:32:16
Zapiekanka z makaronu, kurczaka i owoców

- składniki:

makaron gruby (np. rurki) - 15 dekagramów Fix Kurczak w delikatnym sosie curry ugotowany kurczak - 40 dekagramów śmietana - 1 szklanka mleko - 0.5 szklanki mandarynki - 3 sztuki ananas z puszki - 5 plastrów rodzynki - 4 łyżki sos sojowy - 1 łyżka curry - 0.5 łyżeczki margaryna - 1 łyżka jajko natka pietruszki (posiekana) - 1 łyżka pieprz

1.--Ugotuj makaron w osolonej wodzie. 
2.--Ugotowanego kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj do makaronu.    
3.--Rodzynki namocz w gorącej wodzie przez 10 minut, odcedź i wrzuć do mak  
4.--Mandarynki obierz, podziel na cząstki, ananasa odsącz i pokrój w kostkę. Owoce dodaj do makaronu. Wymieszaj i przełóż do naczynia wysmarowanego tłuszczem.aronu. 
5.--Połącz mleko, śmietanę, jajo, sos sojowy, curry i Fix Kurczak po hawajsku Knorr. Polej tym sosem potrawę i piecz 20 minut.
Zapiekankę z makaronu, kurczaka i owoców podawaj posypaną natką pietruszki.


Tytuł: Odp: INNE PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Styczeń 30, 2014, 11:37:30
Kurczak ze szpinakiem w sosie musztardowym

1.--Szpinak dokładni umyj. Jeśli używasz mrożonego to rozmroź go i odciśnij wodę.   
2.--Na rozgrzanej patelni z margaryną usmaż kurczaka pokrojonego w duże kawałki.
3.--Jak kurczak będzie gotowy dodaj szpinak. Smaż 1 minutę.
4.--Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i musztardą. Wlej sos na patelnię. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Tip: Kurczaka w sosie musztardowym możesz podawać z ziemniakami gotowanymi lub opiekanymi.


Tytuł: Odp: INNE PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Styczeń 30, 2014, 11:51:23
Ryż z warzywami i mięsem

- składniki:

karkówka - 250 gramów ryż - 500 gramów Rosół z kury Knorr - 1 sztuka papryka czerwona - 1 sztuka papryka zielona - 1 sztuka cebula - 1 sztuka czosnek ząbek - 1 sztuka olej - 4 łyżki


1.-- Mięso i paprykę pokrój w niedużą kostkę i smaż w rondlu aż będzie złociste. Następnie dodaj cebulę pokrojoną w piórka, posiekany czosnek i smaż aż się zarumieni.

2. -- Dodaj wcześniej wypłukany pod bieżącą wodą ryż i smaż jeszcze kilka minut.

3.-- Teraz wlej ok. 1 litr wody, tak aby zakryła powierzchnie ryżu na wysokość 1 cm.

4.-- Dodaj kostkę Knorr. Dokładnie wymieszaj i gotuj powoli aż ryż wchłonie płyn.

5. -- Przykryj naczynie przykrywką i odstaw na 10 minut. Następnie ponownie wymieszaj i natychmiast podawaj.

Tip: Do ryżu możesz dodać swoje ulubione zioła, np. świeżą natkę pietruszki, rozmaryn lub tymianek.


Tytuł: Odp: INNE PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Styczeń 30, 2014, 12:07:02
Pieczarkowe chili con carne

- składniki:

mięso mielone wieprzowe - 0.5 kilograma Fix Chili con carne - 2 opakowania fasola konserwowa - 1 opakowanie pieczarki - 250 gramów chilli - 1 łyżeczka świeża kolendra - 1 pęczek cebula czerwona - 1 sztuka kukurydza z puszki - 1 opakowanie olej - 2 łyżki woda - 1 litr


1.--- Mięso mielone podsmaż na głębokiej patelni na rumiany kolor.
2. -- Dodaj pokrojona w kostkę cebulę i pieczarki pokrojone na ćwiartki. Dopraw do smaku chili.

4. -- Gotuj ok. 20 minut, po czym dodaj kukurydze i fasole.

5. -- Całość jeszcze duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Gotowe chili con carne podawaj z ryżem.



Zapiekanka makaronowo-warzywna


 - składniki:

makaron gruby (np. rurki) - 20 dekagramów Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr kapusta brukselska - 15 dekagramów marchew - 15 dekagramów por - 15 dekagramów cebula - 2 sztuki mleko - 2 szklanki margaryna - 3 łyżki starty ser żółty - 2 łyżki jajko - 1 sztuka ząbek czosnku - 2 sztuki natka pietruszki (posiekana) - 2 łyżki

1. -- Ugotuj makaron w osolonej wodzie, wyjmij, przelej zimną wodą i odcedź.

2. -- Posiekaj cebulę i czosnek, zrumień na części margaryny. Dodaj do makaronu.

3. -- Naczynie żaroodporne wysmaruj pozostałą margaryną i napełnij mieszanką makaronu, cebuli i czosnku.

4. -- Pozostałe warzywa obierz i opłucz, a następnie pokrój marchew w plasterki, pora w 3 cm kawałki. Razem z brukselką ugotuj je na parze, dodaj do makaronu i wymieszaj.

5. -- Mleko wymieszaj z Fixem Knorr, zagotuj i po lekkim schłodzeniu dodaj do niego rozłócone jajko i natkę pietruszki. Wymieszaj.

6. -- Polej potrawę i posyp żółtym serem. Zapiekankę makaronowo – warzywną piecz 25 minut w średnio nagrzanym piekarniku.


FARSZ DO PIEROGÓW Z DYNI


2.Dynię pokrój w drobną kostkę. Czosnek i cebulę posiekaj.

3.Na patelni rozgrzej margarynę i podsmaż czosnek, cebulę i dynię. Dodaj również pokruszone orzechy i pestki z dyni oraz ostrą paprykę.


4.Gdy dynie będzie miękka przełóż wszystko do miski. Dodaj starty ser oraz przyprawę w mini kostkach Knorr. Następnie wymieszaj farsz widelcem aby lekko rozgnieść dynię.

5.Rozwałkuj cienko ciasto, szklanką wytnij okrągłe placki i zlepiaj klasyczne pierogi z farszem dyniowym.


Tytuł: Odp: INNE PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Styczeń 30, 2014, 12:34:22
Zapiekanka ziemniaczana ze złocistym kurczakiem

1.Mięso pokrój w paski i dopraw przyprawą Knorr.

2.Następnie usmaż mięso na patelni.

3.Cebulę dymkę wraz z szczypiorem i boczkiem pokrój drobno. Podsmaż na drugiej patelni.

4.Teraz na dno naczynia żaroodpornego wyłóż usmażonego kurczaka. Następnie połóż cebulę z dymka i boczkiem.

5.Posmaruj wszystko śmietana i połóż ziemniaki pokrojone w plastry grubości ok. 0,5 cm. Posyp zapiekankę majerankiem i świeżo mielonym pieprzem. Zapiekaj w 200 stopniach przez 20 minut.



Polędwiczki w sosie grzybowym

polędwiczki wieprzowe - 4 sztuki Sos grzybowy Knorr - 1 opakowanie Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżka cebula - 1 sztuka grzyby mrożone - 500 gramów śmietana kremówka 30% - 100 mililitrów ziemniaki - 400 gramów


1.Ziemniaki obierz. Ugotuj w lekko słonej wodzie i przygotuj puree.

2.Polędwiczki oczyść z błon, pokrój na mniejsze kawałki i posyp przyprawą Knorr. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem, z obu stron na złoto.

3.Na drugiej patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj rozmrożone grzyby, pokrojone w mniejsze kawałki. Smaż aż płyn odparuje.

4.Zawartość opakowania sos grzybowy Knorr połącz z śmietana kremówką i szklanką wody. Wlej na patelnię z grzybami.

5.Dodaj mięso i duś ok 10 minut. Podawaj polędwiczki z puree ziemniaczanym.


Tytuł: Odp: INNE PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Luty 02, 2014, 10:55:56
Naleśnik z parówka i serem.

Składniki
Ciasto:
Mleko 1l
Mąka 0.500g
Jajo 1 szt.
woda 1/2 szklanki
sól
Farsz:
Starty ser
Parówki
SOS:
Majonez
Ketchup
Sos Tao Tao
Przygotowanie
Sporządzamy ciasto naleśnikowe i je smażymy. Na usmażone naleśniki wysypujemy cienka warstwą ser i kładziemy parówkę (Cała lub przekrojona wzdłuż na pół) zawijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej a następnie smażymy. Można dodatkowo do tego zrobić sos z majonezu ketchupu i sos tao tao.


Roladki z indyka po hawajsku

pierś z indyka - 400 gramów Fix Kurczak w delikatnym sosie curry wędzony boczek - 100 gramów ziemniaki (najlepiej młode i małe) - 200 gramów czerwona papryka - 1 sztuka ser żółty - 100 gramów rukola - 50 gramów mleko - 150 mililitrów woda - 150 mililitrów wykałaczki


1.Upiecz ziemniaki w całości. Paprykę pokrój, a ser zetrzyj.

2.Piersi z indyka pokrój w plasterki, rozbij je młotkiem i ułóż na każdym ćwiartkę upieczonego ziemniaka, kawałek papryki, ser oraz listki rukoli.

3.Mięso zwiń ciasno, a następnie owiń plastrem boczku. Roladkę nadziej na wykałaczkę, aby nie rozwinęła się podczas pieczenia.

4.Mięso obsmaż na patelni. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut.

5.W tym czasie przygotuj Fix Knorr, mieszając go z 150 ml wody i 150 ml mleka.

6.Przygotowany sos z Fix Knorr wlej na patelnię i dodaj upieczone roladki. Całość doprowadź do wrzenia, po czym gotuj jeszcze przez 5 minut na wolnym ogniu.



Tytuł: Odp: INNE PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Luty 03, 2014, 11:20:10

Wątróbka z jabłkami


Dzięki dodatkowi jabłek i moczeniu w mleku wątróbka jest baaaardzo delikatna, lekko słodka, wilgotna - idealna.
 
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 300 ml mleka
- 1 duża lub 2 małe cebule
- 3 duże, kwaśne, twarde jabłka
- olej do smażenia
 
Wątróbkę dokładnie płuczemy, moczymy w mleku minimum przez godzinę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne po czym każdą ćwiartkę kroimy na 3 części.
Cebulę podsmażamy na oleju. Z wątróbki odlewamy mleko, smażymy krótko na mocno rozgrzanym oleju. Dodajemy jabłka, dusimy chwilę na małym ogniu.
Podajemy z ziemniaczanym pure.
 



Tytuł: Odp: INNE PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Luty 04, 2014, 10:00:36
Spaghetti alla bolognese


Klasyczne spaghetti przygotowane nieco inaczej. Jak bardzo smacznie? Przekonaj się sam :)
 
 
Składniki:
 
700 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
przecier pomidorowy
pieprz, sól
przyprawa chilli
 
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć rozdrobnione kawałki doprawionego mięska mielonego z cebulką pokrojona w kostkę i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
 
Następnie wymienione wyżej składniki przełożyć do rondelka, dodać  kukurydzę, fasolkę, paprykę pokrojona w paseczki oraz przecier pomidorowy.
 
Podlać trochę wodą.
 
Doprawić solą, pieprzem i chilli - tak aby uzyskać ostry smak gotować 40 minut.
 
Jeśli sos będzie zbyt luźny zagęścić go wg uznania.
 
Podawać z makaronem spaghetti.


Tytuł: Odp: INNE PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Luty 06, 2014, 16:03:11
Zapiekanka po rzymsku

makaron kolanka lub świderki - 20 dekagramów wędzony boczek - 10 dekagramów Fix Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie pomidory - 30 dekagramów tarta bułka - 2 łyżki starty ostry ser żółty - 20 dekagramów papryka mielona pieprz natka pietruszki (posiekana) - 3 łyżki tłuszcz do formy

1.Ugotuj makaron w dużej ilości wody. Wyjmij, przelej zimną wodą, odcedź i odsącz.

2.Pokrój boczek w kostkę, zrumień na patelni, skwarki wyjmij.

3.Sparz pomidory, usuń skórkę i pokrój w kostkę.

4.Przygotuj Sos Spaghetti bolognese Knorr zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

5.Wymieszaj gorący makaron ze skwarkami, połową sera, pomidorami oraz przygotowanym sosem. Dopraw papryką i pieprzem.

6.Włóż potrawę do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułka tartą. Posyp pozostałym serem i polej tłuszczem z boczku. Piecz w gorącym piekarniku przez 20 minut. Zapiekankę rzymską podawaj posypaną natką pietruszki oraz surówką. Smacznego :)


Tytuł: Odp: INNE PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Marzec 10, 2014, 16:48:21
CHRUPIĄCE SKRZYDEŁKA

Potrzebujemy:
1 kg skrzydełek (10 sztuk = 20 kawałków)
1 łyżeczkę słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól
ciasto naleśnikowe:
1 duże jajko
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól
dodatkowo:
mąkę
olej rzepakowy
Wykonanie:
Skrzydełka myjemy, przekrawamy w stawach na 3 części. Najcieńsze części (lotki) wyrzucamy. Dodajemy przyprawy, nacieramy, odstawiamy na min. 30 minut do lodówki.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą przy pomocy miksera do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Do gotowego ciasta wrzucamy przyprawione skrzydełka, mieszamy, zostawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy dużą ilość oleju.
Kawałki kurczaka dokładnie pokryte ciastem obtaczamy w mące (nadmiar strzepujemy) i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Smażymy na średnim ogniu 10-15 minut do zrumienienia.
Usmażone skrzydełka wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Smacznego :)


Tytuł: Odp: INNE PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Marzec 13, 2014, 12:25:03

 Potrawka z kurczaka z pieczarkami i warzywami



Składniki dla 4 osób:

8 podudzi z kurczaka bez kości
4 łyżki oleju rzepakowego
2 pokrojone w kostkę cebule
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
8 obranych i pokrojonych w ćwiartki pieczarek
2 pokrojona w plastry marchewki
1 pokrojona w paski czerwona papryka
250 g pokrojonych w kostkę pomidorów bez skóry
240 g (1 puszka) soczewicy bez zalewy
200 ml Rosołu z kury Kucharek
Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek

Sposób przygotowania:

Umyte, osuszone mięso natrzeć przyprawą do potraw i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać cebulę, marchewkę, paprykę, pieczarki i czosnek. Całość podsmażyć, doprawić do smaku przyprawą uniwersalną Kucharek. Następnie wlać rosół i dusić przez około 40 minut. Pod koniec gotowania dodać pomidory i soczewicę.  Smacznego:)


Pieczony udziec z indyka z sosem słodko-kwaśnym i prażonymi ziarnami sezamu

Składniki dla 4 osób:

1 udziec z indyka
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 płaska łyżka Przyprawy uniwersalnej do potraw Kucharek

Sos słodko-kwaśny:

2 posiekane w kostkę słodkie cebule
1 pokrojony w kostkę ananas (świeży lub z puszki)
1 pokrojona w kostkę słodka czerwona papryka
1 łyżeczka Imbiru mielonego Prymat
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 posiekany pęczek szczypiorku
1 łyżka miodu wielokwiatowego
200 ml Rosołu z kury Kucharek
1 łyżka słodkiego sosu sojowego
2 cząstki cytryny
Do smaku: Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek
1 łyżka prażonego sezamu do posypania dania

Sposób przygotowania:

Olej wymieszać z przyprawą uniwersalną do potraw Kucharek, powstałą marynatą dokładnie natrzeć udziec z indyka. Indyka umieścić w rękawie do pieczenia i piec 30 minut w temperaturze 160°C. W dużym rondlu na oleju słonecznikowym i sezamowym podsmażyć cebulę, paprykę i ananasa. Po 10 minutach dodać miód, sos sojowy i rosół, a następnie całość doprawić do smaku imbirem i przyprawą uniwersalną.

Tak przygotowanego indyka przed podaniem pokroić na kawałki, skropić sosem słodko-kwaśnym i posypać prażonymi ziarnami sezamu. Podawać z ryżem lub makaronem sojowym.   
 Smacznego:)







Tytuł: Odp: INNE PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Marzec 22, 2014, 19:45:57
Zapiekanka z makaronu, kurczaka i owoców

- składniki:

makaron gruby (np. rurki) - 15 dekagramów Fix Kurczak w delikatnym sosie curry ugotowany kurczak - 40 dekagramów śmietana - 1 szklanka mleko - 0.5 szklanki mandarynki - 3 sztuki ananas z puszki - 5 plastrów rodzynki - 4 łyżki sos sojowy - 1 łyżka curry - 0.5 łyżeczki margaryna - 1 łyżka jajko natka pietruszki (posiekana) - 1 łyżka pieprz

1.--Ugotuj makaron w osolonej wodzie. 
2.--Ugotowanego kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj do makaronu.    
3.--Rodzynki namocz w gorącej wodzie przez 10 minut, odcedź i wrzuć do mak  
4.--Mandarynki obierz, podziel na cząstki, ananasa odsącz i pokrój w kostkę. Owoce dodaj do makaronu. Wymieszaj i przełóż do naczynia wysmarowanego tłuszczem.aronu. 
5.--Połącz mleko, śmietanę, jajo, sos sojowy, curry i Fix Kurczak po hawajsku Knorr. Polej tym sosem potrawę i piecz 20 minut.
Zapiekankę z makaronu, kurczaka i owoców podawaj posypaną natką pietruszki.

Nie dobre :(


Tytuł: Odp: INNE PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: BarbaraWo Sierpień 27, 2014, 17:14:47
 ZAPIEKANKA Z BROKUŁAMI
mięso mielone - 400 gramów
Ketchup Hellmann’s Ognisty -
4 łyżki
Fix Spaghetti 4 sery z
brokułami Knorr - 1
opakowanie
żółty ser - 100 gramów
makaron - 300 gramów
śmietana 18% - 200 mililitrów
brokuł - 1 sztuka
olej - 3 łyżki
cebula - 1 sztuka
45 minut 4 osób łatwe
Autor: Piotr Murawski
1. Makaron ugotuj. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, dodaj mięso
mielone, chwilę smaż. Dodaj ketchup Hellmann’s, dokładnie wymieszaj, dopraw
do smaku i połącz z makaronem.
2. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułóż brokuły. Fix Knorr
wymieszaj ze śmietaną i 100 ml wody i zalej zapiekankę.
3. Całość posyp po wierzchu startym serem i zawiń dokładnie folią aluminiową.
Piecz w 200 C przez 20 minut. Zdejmij folię i piecz chwilę, aż ser delikatnie się
zarumieni.


Tytuł: Odp: INNE PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: Dana Grudzień 09, 2014, 16:27:29
Rolada serowo - mięsna;

Ciasto serowe;

30 dkg żółtego sera - starkować
6 jajek
1 majonez 320 ml

Ubić białka , dodać żółtka . Dodać ser i majonez . Wylać na dużą blachę piekarnikową wyłóżona papierem do pieczenia . Piec 20 min w tem 180 *C

Lekko przestudzić i zwinąć lekko ciasto w roladę. Wystudzić.

Farsz:
1/2 kg mielonego mięsa ( przyprawić jak na kotlety mielone ale uważać z solą bo ser i majonez są dość słone )

1/2kg pieczarek zetrzeć na tartce i przesmażyć

Wymieszać .


Zawinąć farsz w roladę i piec 40 min w tem 180*C zawinięte w papier do pieczenia.


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

shi-no-gakko rr214 phacaiste-ar-mac-tire nazgul orchid-ore