4 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 2 łyżki miodu 5 dkg masła 2 łyżki śmietany 2 jajka 1 szklanka cukru Miód i masło podgrzewamy, dodajemy śmietanę, mąkę i sodę - dokładnie mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem i zagniatamy z masą miodową. Rozwałkowujemy na 4 placki i pieczemy w tortownicy 10-15 minut w 180 st.
Masa serowa: 1 kg zmielonego sera ( zawsze używam półtłustego ) 2 szkl. cukru pudru 25 dkg masła 2 jajka cukier waniliowy skórka otarta z cytryny 4 łyżki mleka 5 dkg mąki ziemniaczanej Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami, wymieszać ze zmielonym serem. Masę przełożyć do garnka, gotować 10 minut, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mlekiem i skórką.
Ostudzone placki przekładamy gorącą masą serową. Dekorację pozostawiam każdemu wg uznania Powiadam Wam - na jednym kawałku się nie skończy
4349 dzwonczyn trawolistny (łac. Edraianthus graminifolius)
3701 kocimiętka "Blue Moon" (łac. Nepeta nervosa "Blue Moon")
7565 kokorycz pusta (łac. Corydalis bushii)
1621 kotula (łac. Cotula potentillina)
9884 patrinia ? (łac. Patrinia scabiosifolia)
9065 pseudoorlik (łac. Semiaquilegia ecalcarata)
0453 rdest zwarty "Roseum" (łac. Polygonum compactum "Roseum")
9685 rutewka "Splendide White" (łac. Thalictrum "Splendide White")
0478 rzewień dłoniasty "Tanguticum" (łac. Rheum palmatum "Tanguticum")
6800 skalnica długolistna (łac. Saxifraga longifolia)
Nowość ! Piórkówka RED HEAD o różowych kwiatach nowość KRZEWUSZKA MARJORIE dwa kolory kwiatów Złocień GARDEN TREASURE pełny, różowy kwiat Czarnolistny pierzasty BEZ BLACK LACE sadzonka 05m Żurawka 'PAPRIKA' jaskrawa czerwień NOWOŚĆ nowość KOLUMNOWY bez czarny BLACK TOWER nowość ROZCHODNIK Birthday Party Nowość 2015 dzwonek GENTI BLUE wyjątkowy Miskant VARIEGATUS na jesienne rabaty Różowy miskant 'MALEPARTUS' na jesienne rabaty Miskant GROSSE FONTANE giant na jesienne rabaty
500g mąki żytniej 500g mąki pszennej 800-820ml ciepłej wody 30g drożdży 2 łyżeczki soli Wszystko wrzucam do miski, wyrabiam ciasto i odstawiam na godzinę. Po wyrośnięciu, wyrabiam jeszcze raz, wkładam do keksówek i odstawiam. Po 15 minutach włączam piekarnik na 230 stopni. Nagrzanie piekarnika zajmuje następne 15 minut (piekarnik elektryczny), wstawiam chleb i po 40 minutach, piekarnik przełączam na dolne ogrzewanie i czekam 10 minut.
Moje zakupy .. bez trawki ,powojnik w lewym rogu ...sadziec var. a tak posadzone. Co jeszcze kwitnie ,a właściwie co nieco ozdabia to Desmodium canadense Kocimiętka żyłkowana Zawilce Kwaśnodrzew przepięknie się przebarwia Powojnik Oregano Alonsoa