KWIATY
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »
 51 
 : Marzec 07, 2014, 11:01:57 
Zaczęty przez BarbaraWo - Nowe: wysłane przez BarbaraWo
Porady różne:

 - Herbata zużyta jest dobrym nawozem dla kwiatów pokojowych.

 - Zapach cebuli zostanie usunięty z noża, gdy przeciągniemy nóż przez surową marchew.

 - Niemiły zapach rybi z naczyń usunie się fusami z kawy.

 - Chcąc odświeżyć stare sztućce ze stali nierdzewnej, należy je włożyć do wody w której gotowały się ziemniaki, pozostawić w takiej kąpieli na 10 minut, a następnie przemyć w wodzie utlenionej, wytrzeć do sucha i wypolerować kawałkiwm zamszu.

 - Kwiaty pokojowe jest bardzo korzystnie podlewać wodą, w której przemywało się mięso.

 - Ciasto zachowa dłużej świeżość, będzie długo pulchne i wilgotne, jeśli do pojemnika, gdzie je przechowujemy, włożymy kawałek świeżego chleba, najlepiej razowego.

 - Aby mieć zawsze świeży sok z cytryny należy wycisnąć cytryny, następnie wlać sok w plastykowe pojemniczki do robienia lodu i zamrozić. Zamrożone kostki przełożyć do foliowej torebki i trzymać w zamrażalniku.

 - Plamy z rdzy z foremek do ciasta można sczyścić namydloną stalową watą, a potem foremkę dobrze umyć i wysuszyć.

 - Przy przesadzaniu roślin doniczkowych, dobrze jest włożyć do ziemi strzępy starej gąbki. Utrzymuje powietrze i wilgoć.

 - Aby zabezpieczyć się przed nalotem komarów w pokoju, należy postawić na parapecie okna bukiet z liści orzecha włoskiego, to je skutecznie odstraszy, gdyż one nie znoszą jego zapachu.

 - Aby kwiaty cięte, przetrzymywane długo bez wody, np. w podróży, nie zwiędły, należy końce ich łodyg wbić w świeży ogórek o odciętym czubku.

 - Jeżeli brakuje nam jajek, to jajka w cieście można zastąpić żelatyną. Jedna łyżka stołowa żelatyny dodana do ciasta zastępuje 3 jajka. Trzeba zalać żelatynę niewielką ilością zimnej wody, agdy rozpuści się po kilku minutach, dolać szklankę gorącej wody i ubijać tę masę trzepaczką lub mikserem, aż stanie się puszysta. Dodać do ciasta zamiast jaj.

 - Jeżeli chcemy mieć zawsze świeży sok z cytryny, to trzeba wycisnąć świeże cytryny, a sok wlać w plastykowe pojemniczki do robienia lodu i zamrozić. Zamrożone kostki przełożyć do foliowej torebki i trzymać w zamrażalniku.

 - Duszona cebula będzie miała delikatny smak i śliczny, złoty kolor, jeśli plasterki przeznaczone do smażenia włożymy na 15 minut do świeżego mleka i osączymy przed położeniem na patelni.

 - Aby odświeżyć kromkę czerstwego chleba trzeba położyć kromkę na talerzyku, umieścić talerzyk w patelni, wlać koło niego pół szklanki wody, nakryć wszystko pokrywką i doprowadzić do zagotowania wody, a następnie pozwolić jej doszczętnie wyparować.                                                             

 - Migdały przed dodaniem do ciasta należy umyć i namoczyć w mleku przeznaczonym do wlania w ciasto. Wtedy migdały będą miały intensywniejszy zapach i nie wysuszą ciasta.

 - Rodzynki przed włożeniem do ciasta należy umyć, namoczyć, dobrze osączyć, a potem włożyć w roztopione masło, i na koniec otoczyć w mące. Tak przygotowane nie opadną na dno.

 - Aby grzyby kurki długo się nie dusiły i nie były twarde, to do oczyszczenia kurek nie należy używać noża ani innego metalowago narzędzia, gdyż kurki tego właśnie najbardziej nie lubią. W zetknięciu z metalem twardnieją. Należy je czyścić w wodzie i łamać rękami, następnie przyrządzić normalnie, według kulinarnego przepisu.

 - Jeśli chcemy przechowywać żółtka oddzielone od białka, to jest taki sposób, że żółtko wyjęte z białka, nie uszkodzone, przechowuje się doskonale w zimnej wodzie. A drugi sposób jest taki, że żółtka wkładamy do słoika i pokrywamy je stopionym masłem, ale nie za gorącym. Przechowywać w lodówce.

 - Aby sprawdzić przed rozbiciem skorupki, czy jajko jest świeże, to trzeba do 1 litra wody wsypać 10 deka soli, zamieszać, aby sól się rozpuściła i w ten roztwór włożyć jajko. Jeśli jest całkiem świeże, to opadnie na dno, a im starsze tym wyżej pływa.

 - Masę jajecznicy można powiększyć przez dodanie tartej bułki rozmoczonej w mleku - 1 płaska łyżka stołowa bułki zalana 1 łyżką stołową mleka, na 1 jajko. Będzie to oczywiście inna jajecznica.

 - W upalne dni mleko nie zwarzy się podczas gotowania, jeśli rozmącimy w nim odrobinę cukru.

 - Świeże mięso, zalane mlekiem (które się niebawem zsiada) utrzymuje przez kilka dni jego doskonałą świeżość.

 - Piernik będzie miał znacznie lepszy smak i kolor, jeśli do ciasta doda się mielonej gorzkiej czekolady, a zamiast mleka użyje się mocnej, zimnej kawy.

 - Aby pozbawić rybę morską nieprzyjemnego zapachu i dodać jej smaku, należy ją moczyć w świeżym mleku przez 2 godziny.

 - Pleśnieniu białego sera można zapobiec przez przechowywanie go w lodówce, w zamkniętym pojemniku razem z kostką cukru. Ser pozostaje długo wilgotny i świeży.

 - Mięso i ryby można smażyć bez tłuszczu, jeśli posypie się gorącą patelnię szczyptą grubej soli. Trzeba poczekać, aż kryształki soli zaczną podskakiwać i położyć na nich mięso czy rybę bez obawy, że przykleją się do dna.

 - Jabłka i gruszki dodawane do surówek nie ściemnieją, jeśli zanurzymy je na chwilę w lekko osolonej wodzie.

 - Szczypta soli dodana do gotującego się rabarbaru odkwasza go w znacznej mierze.

 - Twarde jabłka zmiękną szybko, gdy do gotowania dodamy odrobinę soli.

 - Odrobina soli dodana do kakao podnosi smak kremu czekoladowego i polewy na torcie.

 - Cytrusy oprószone lekko solą mają znacznie lepszy smak.

 - Cebula usuwa zapach przypalonego tłuszczu, dlatego patelnię z przypalonym tłuszczem należy natychmiast przetrzeć rozkrojoną cebulą.

 - Aby kalafior, brukselka i kapusta podczas gotowania nie zionęły przykrym zapachem, trzeba w chwili zagotowania się ich, wrzucić do garnka skórkę suchego chleba lub gałązki zielonej pietruszki.

 - Żeby pieczone w piekarniku ziemniaki miały chrupką skórkę i stanowiły przysłowiowe niebo w gębie, trzeba je najpierw obgotować przez 5 minut w wodzie, potem oroczyć w mące i dopiero piec jak zwykle.

 - Solniczkę, przed wsypaniem do niej soli, trzeba dokładnie osuszyć, następnie na dno włożyć kilka ziarenek ryżu, które nie pozwolą soli zwilgotnieć i stwardnieć.

 

 52 
 : Marzec 03, 2014, 10:25:52 
Zaczęty przez Dana - Nowe: wysłane przez BarbaraWo
ŚLEDZIE Z ANANASEM

 - 1kg śledzi
 - puszka ananasów
 - 3 cebule czosnkowe
 - 3 łyżki octu
 - garść rodzynek
 - kilka korniszonów
 - czosnek w granulkach 1 łyżka
wykonanie:
śledzie wymoczyć i pokroić w kawałki, posypać czosnkiem i skropić octem. Cebulę i korniszony pokroić w kosteczkę a ananasy w większą kostkę. Rodzynki sparzyć na 10 min.
Układać warstwami: śledzie -cebule z korniszonami - śledzie - ananas posypany rodzynkami i tak do wyczerpania składników .
polać oliwą zmieszaną z sokiem z ananasa (3 łyżki) Odstawić na noc do lodówki Uśmiech Smacznego !!!

 53 
 : Luty 19, 2014, 09:03:40 
Zaczęty przez Dana - Nowe: wysłane przez BarbaraWo
TIRAMISU KAKAOWE

Składniki:
400 g podłużnych biszkoptów
50 g mlecznej czekolady
750 g serka mascarpone, schłodzonego
4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka mocnego kakao bez cukru
1,5 kieliszka likieru Amaretto
paczka mrożonych truskawek (ok. 200 g)
łyżka cukru
łyżka żelatyny
3 łyżki gorącej wody
Blachę 25 x 36 wyłożyć papierem do pieczenia.
Truskawki zagrzać w garnuszku wraz z cukrem na niewielkim ogniu do czasu puszczenia soków i zmięknięcia owoców, następnie zblendować. Żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać do truskawek, przestudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą, kremową i jasną masę (najwygodniej mikserem). Dodać mascarpone i wymieszać, aż do połączenia mas (można delikatnie zmiksować). Dodać kieliszek likieru. Ubić pianę z białek, delikatnie wymieszać z masą serową.
Kakao zaparzyć jak w przepisie, przestudzić i dodać 2 łyżki amaretto.
Czekoladę zetrzeć lub zblendować (ja użyłam blendera, posypka miała wyraźniejszy smak).
Biszkopty ułożyć na dnie blachy, nasączyć kakaem. wyłożyć połowę kremu. Wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów i nasączyć. Następnie rozprowadzić truskawkową masę, po czym położyć kolejną warstwę kremu. Na końcu posypać czekoladą.
Chłodzić w lodówce (najlepiej całą noc).
SMACZNEGO!

 54 
 : Luty 11, 2014, 08:58:00 
Zaczęty przez Dana - Nowe: wysłane przez BarbaraWo
DOMOWE KREMÓWKI

Składniki
Ciasto: 30 dag mąki pszennej, 1 żółtko, 1/2 łyżki soku z cytryny, 30 dag masła.
Krem: 4 żółtka + 1 całe jajko, 10 dag cukru, 1/2 l mleka, cukier waniliowy, 5 dag mąki ziemniaczanej, cukier puder do oprószenia.

Przygotowanie
1.    Do 20 dag mąki dodać żółtko i sok z cytryny oraz tyle przegotowanej zimnej wody, aby łatwo dało się zagnieść ciasto ( ok. 3/4szkl.). Ciasto dobrze wyrobić i rozwałkować na kształt koła. Resztę mąki zagnieść z masłem i wyłożyć na środek koła. Brzegi ciasta podstawowego założyć w kopertę i rozwałkować -zawsze w jednym kierunku. Założyć je ponownie w ten sam sposób i znów rozwałkować. Powtórzyć czterokrotnie. Ostatni raz rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, wyłożyć na blaszkę o wym. 24x29cm. Wstawić na godz. do lodówki. Piec ok. 15-20 min w temp. 220st. Ostudzone ciasto przekroić na 2 jednakowe blaty.
2.   Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i wanilią. Połowę mleka zagotować, w reszcie rozrobić mąkę. Wlać do gotującego się mleka. Mieszając, dodać utartą masę jajeczną. Mieszać, aż zgęstnieje, przestudzić. Masę rozsmarować na cieście, przykryć 2 blatem. Oprószyć cukrem pudrem, pokroić na porcje. Smacznego .


TIRAMISU

Błyskawiczne lodowe tiramisu:

Składniki:
- 8 gałek lodów Carte d’Or Caffe Latte
- 50 ml wina Marsala
- 100 ml mocnej kawy espresso, ochłodzonej
- 20 g kakao
- 100 g podłużnych biszkoptów
- 8 ziarenek kawy w czekoladzie
- 200 g serka mascarpone

Sposób przygotowania

Zanurz każdy z herbatników w espresso i ułóż na dnie talerza o wymiarach około 22×25 cm. Polej biszkopty pozostałym espresso. Serek mascarpone i wino Marsala wymieszaj w dużej misce. Powstałą masę rozłóż równomiernie na biszkoptach. Połóż 8 gałek lodów Carte d’Or Caffe Latte na warstwie serka mascarpone. Całość oprósz kakao I udekoruj ziarnkami kawy w czekoladzie. Podawaj natychmiast.

Zmysłowe tiramisu na walentynki:

Składniki:
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- filiżanka mocnej kawy
- 100 g mascarpone
- 1 łyżka kakao lub tarta czekolada
- biszkopty, kocie języczki lub herbatniki maślane

Sposób przygotowania

Utrzyj żółtko z cukrem na puszysty, jasnożółty kogel mogel. Dodaj mascarpone i wymieszaj dokładnie. Ułóż biszkopty na dnie naczynia. Dokładnie nasącz kawą. Nałóż na biszkopty warstwę mascarpone. Całość oprósz kakao lub czekoladą. Odstaw do lodówki na godzinę lub dwie.

 55 
 : Luty 06, 2014, 16:03:11 
Zaczęty przez BarbaraWo - Nowe: wysłane przez BarbaraWo
Zapiekanka po rzymsku

makaron kolanka lub świderki - 20 dekagramów wędzony boczek - 10 dekagramów Fix Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie pomidory - 30 dekagramów tarta bułka - 2 łyżki starty ostry ser żółty - 20 dekagramów papryka mielona pieprz natka pietruszki (posiekana) - 3 łyżki tłuszcz do formy

1.Ugotuj makaron w dużej ilości wody. Wyjmij, przelej zimną wodą, odcedź i odsącz.

2.Pokrój boczek w kostkę, zrumień na patelni, skwarki wyjmij.

3.Sparz pomidory, usuń skórkę i pokrój w kostkę.

4.Przygotuj Sos Spaghetti bolognese Knorr zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

5.Wymieszaj gorący makaron ze skwarkami, połową sera, pomidorami oraz przygotowanym sosem. Dopraw papryką i pieprzem.

6.Włóż potrawę do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułka tartą. Posyp pozostałym serem i polej tłuszczem z boczku. Piecz w gorącym piekarniku przez 20 minut. Zapiekankę rzymską podawaj posypaną natką pietruszki oraz surówką. Smacznego Uśmiech

 56 
 : Luty 05, 2014, 17:01:32 
Zaczęty przez Dana - Nowe: wysłane przez BarbaraWo

Biszkopt Cappuccino


Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru białego
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3 łyżki ciemnego kakao
kilka kropel olejku zapachowego (u mnie waniliowy, lecz niekoniecznie)

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe (używałam z Delecty z napisem duży budyń śmietankowy)
1/2 litra mleka 3,2%
1 kostka masła – 200 g (dałam śmietankowe)
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
100 g kandyzowanej skórki cedratu w kostkach (można zastąpić rodzynkami)

Masa cappuccino:
1 opakowanie kawy Cappuccino o smaku czekoladowym (duża paczka 100 g) lub 4 małe saszetki cappuccino
2 śnieżki na mleko
1 śmietan-fix
5 łyżek żelatyny
2 szklanki mleka 3,2%

Dekoracja:
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek, do dużej miski wkładamy białka i ubijamy je na bardzo sztywną pianę (po odwróceniu miski nic nie powinno spadać). Gdy piana będzie już sztywna dodajemy stopniowo cukier nie przerywając ubijania, a pod koniec po jednym żółtku, dokładnie miksując. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę oraz cukier waniliowy, olejek waniliowy i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 40 minut. Studzimy. Biszkopt zdejmujemy z papieru i przekładamy do blaszki.

W czasie gdy pieczemy biszkopt przygotowujemy masę budyniową. Gotujemy budyń. W 1/2 szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy, dodając 3 łyżki cukru. Budyń musi być gęsty dlatego zamiast w litrze mleka gotujemy go w 1/2 litra. Budyń cały czas energicznie mieszamy aby się nie przypalił. Po ugotowaniu dobrze go studzimy, musi być zimny. Miękkie masło śmietankowe wkładamy do miski razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu powstania białego kremu. Dodajemy stopniowo budyń, cały czas miksując. Na samym końcu wsypujemy kandyzowana skórkę cedratu lub rodzynki (zależy od upodobań). Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Tak przygotowaną masę wykładamy na przestudzony biszkopt.

Na samym końcu przygotowujemy masę cappuccino. Mleko zagotowujemy w rondelku, ja odlałam 1/3 szklanki mleka i rozprowadziłam w nim kawę cappuccino, aby nie zrobiły się grudki kawy,  gdy mleko w rondelku się zagotowało wlałam kawę i zagotowałam to wszystko na ogniu. Kawę wystudzić. Do chłodnej kawy wsypujemy śnieżki oraz śmietan–fix i miksujemy na najwyższych obrotach na puszystą masę. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w niewielkiej ilości wody i dodajemy do ubitej śnieżki, wszystko dokładnie ze sobą łączmy i wylewamy na masę budyniową. Czekolady ścieramy i posypujemy ciasto. Chłodzimy w lodówce co najmniej 2 godziny.



 57 
 : Luty 04, 2014, 10:00:36 
Zaczęty przez BarbaraWo - Nowe: wysłane przez BarbaraWo
Spaghetti alla bolognese


Klasyczne spaghetti przygotowane nieco inaczej. Jak bardzo smacznie? Przekonaj się sam Uśmiech
 
 
Składniki:
 
700 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
przecier pomidorowy
pieprz, sól
przyprawa chilli
 
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć rozdrobnione kawałki doprawionego mięska mielonego z cebulką pokrojona w kostkę i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
 
Następnie wymienione wyżej składniki przełożyć do rondelka, dodać  kukurydzę, fasolkę, paprykę pokrojona w paseczki oraz przecier pomidorowy.
 
Podlać trochę wodą.
 
Doprawić solą, pieprzem i chilli - tak aby uzyskać ostry smak gotować 40 minut.
 
Jeśli sos będzie zbyt luźny zagęścić go wg uznania.
 
Podawać z makaronem spaghetti.

 58 
 : Luty 03, 2014, 11:20:10 
Zaczęty przez BarbaraWo - Nowe: wysłane przez BarbaraWo

Wątróbka z jabłkami


Dzięki dodatkowi jabłek i moczeniu w mleku wątróbka jest baaaardzo delikatna, lekko słodka, wilgotna - idealna.
 
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 300 ml mleka
- 1 duża lub 2 małe cebule
- 3 duże, kwaśne, twarde jabłka
- olej do smażenia
 
Wątróbkę dokładnie płuczemy, moczymy w mleku minimum przez godzinę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne po czym każdą ćwiartkę kroimy na 3 części.
Cebulę podsmażamy na oleju. Z wątróbki odlewamy mleko, smażymy krótko na mocno rozgrzanym oleju. Dodajemy jabłka, dusimy chwilę na małym ogniu.
Podajemy z ziemniaczanym pure.
 


 59 
 : Luty 02, 2014, 10:55:56 
Zaczęty przez BarbaraWo - Nowe: wysłane przez BarbaraWo
Naleśnik z parówka i serem.

Składniki
Ciasto:
Mleko 1l
Mąka 0.500g
Jajo 1 szt.
woda 1/2 szklanki
sól
Farsz:
Starty ser
Parówki
SOS:
Majonez
Ketchup
Sos Tao Tao
Przygotowanie
Sporządzamy ciasto naleśnikowe i je smażymy. Na usmażone naleśniki wysypujemy cienka warstwą ser i kładziemy parówkę (Cała lub przekrojona wzdłuż na pół) zawijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej a następnie smażymy. Można dodatkowo do tego zrobić sos z majonezu ketchupu i sos tao tao.


Roladki z indyka po hawajsku

pierś z indyka - 400 gramów Fix Kurczak w delikatnym sosie curry wędzony boczek - 100 gramów ziemniaki (najlepiej młode i małe) - 200 gramów czerwona papryka - 1 sztuka ser żółty - 100 gramów rukola - 50 gramów mleko - 150 mililitrów woda - 150 mililitrów wykałaczki


1.Upiecz ziemniaki w całości. Paprykę pokrój, a ser zetrzyj.

2.Piersi z indyka pokrój w plasterki, rozbij je młotkiem i ułóż na każdym ćwiartkę upieczonego ziemniaka, kawałek papryki, ser oraz listki rukoli.

3.Mięso zwiń ciasno, a następnie owiń plastrem boczku. Roladkę nadziej na wykałaczkę, aby nie rozwinęła się podczas pieczenia.

4.Mięso obsmaż na patelni. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut.

5.W tym czasie przygotuj Fix Knorr, mieszając go z 150 ml wody i 150 ml mleka.

6.Przygotowany sos z Fix Knorr wlej na patelnię i dodaj upieczone roladki. Całość doprowadź do wrzenia, po czym gotuj jeszcze przez 5 minut na wolnym ogniu.


 60 
 : Styczeń 30, 2014, 12:34:22 
Zaczęty przez BarbaraWo - Nowe: wysłane przez BarbaraWo
Zapiekanka ziemniaczana ze złocistym kurczakiem

1.Mięso pokrój w paski i dopraw przyprawą Knorr.

2.Następnie usmaż mięso na patelni.

3.Cebulę dymkę wraz z szczypiorem i boczkiem pokrój drobno. Podsmaż na drugiej patelni.

4.Teraz na dno naczynia żaroodpornego wyłóż usmażonego kurczaka. Następnie połóż cebulę z dymka i boczkiem.

5.Posmaruj wszystko śmietana i połóż ziemniaki pokrojone w plastry grubości ok. 0,5 cm. Posyp zapiekankę majerankiem i świeżo mielonym pieprzem. Zapiekaj w 200 stopniach przez 20 minut.



Polędwiczki w sosie grzybowym

polędwiczki wieprzowe - 4 sztuki Sos grzybowy Knorr - 1 opakowanie Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżka cebula - 1 sztuka grzyby mrożone - 500 gramów śmietana kremówka 30% - 100 mililitrów ziemniaki - 400 gramów


1.Ziemniaki obierz. Ugotuj w lekko słonej wodzie i przygotuj puree.

2.Polędwiczki oczyść z błon, pokrój na mniejsze kawałki i posyp przyprawą Knorr. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem, z obu stron na złoto.

3.Na drugiej patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj rozmrożone grzyby, pokrojone w mniejsze kawałki. Smaż aż płyn odparuje.

4.Zawartość opakowania sos grzybowy Knorr połącz z śmietana kremówką i szklanką wody. Wlej na patelnię z grzybami.

5.Dodaj mięso i duś ok 10 minut. Podawaj polędwiczki z puree ziemniaczanym.

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mundodetelenovelas wolf-time legendarylions kraina-cerante monargdansk