KWIATY
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »
 51 
 : Kwiecień 17, 2014, 14:11:41 
Zaczęty przez Dana - Nowe: wysłane przez BarbaraWo
Ta ostatnia siewka najurodziwsza  Duży uśmiech Duży uśmiech

 52 
 : Kwiecień 16, 2014, 16:16:12 
Zaczęty przez Dana - Nowe: wysłane przez Dana

targanek


Tweedia

Trawa

Trawa

Bouteloua gracilis

Pennisetum glaucum 'Purple Majesty' Trawa



Michauxia Tchihatcheffii

PENSTEMON Palmeri

Lupin - Silver Fleece


Leonotis nepetifolia- Klip Dagga

Szałwia - SALVIA  COCCINEA

heliotrop

Naparstnica pomarańczowa

MORINA LONGIFOLIA

Wild poinsettia /Euphorbia cyathophora


Ipomopsis Rubra

Dianthus knappii  – goździk Knappa

Penstemon Eatonii

VERBENA Stricta

Clematis virginiana-powojnik

gaura różowa
Astragalus crassicarpus (traganek)
Texas Star Hibiscus-Hibiscus coccineus
 ZALUZIANSKYA CAPENSIS
Bouteloua gracilis
-butelua smukła-ozdobna trawa
Astragalus crassicarpus. Groundplum Milkvetch



Pietrek ...też siewka  Duży uśmiech


 53 
 : Kwiecień 15, 2014, 19:04:07 
Zaczęty przez Dana - Nowe: wysłane przez BarbaraWo
      
 
CIASTO MIĘTOWE       
    
Składniki
Ciasto:

1 margaryna

11/2 szkl. cukru

3 łyż. kakao

1 cukier wanilinowy

4 jajka

1 1/2 szkl. mąki

2 łyż.proszku do pieczenia

Masa:

0,5 l śmietany 30%

4 łyż. żelatyny

1-2 opakowania landrynek miętowych

2 paczki delicji
Margarynę roztopić ,dodać cukier, kakao, 5 łyżek wody. Wymieszać ,wystudzić.Dodać  żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, ubitą pianę z białek. Wymieszać..Forma 26x33. Piec 30 min. w temperaturze 160 st.

Ilość landrynek zależy jak bardzo miętowy smak chcemy otrzymać .Ja dałam 1,5 paczki   
Landrynki rozbić(włożyć  do woreczki i tłuczkiem potłuc), rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. wody. Smietanę ubić na sztywno, dodać żelatynę i syrop z landrynek oraz barwnik. Ciasto przekroić na pół. Posmarować połową masy, ułożyć delicje,wyłożyć resztę masy,przykryć ciastem. Polać polewą czekoladową. Smacznego!!
 Ciasto bardzo dobre, orzeźwiające, pycha.


 

 54 
 : Kwiecień 14, 2014, 12:50:20 
Zaczęty przez Dana - Nowe: wysłane przez BarbaraWo
Baba cytrynowa

Baba cytrynowa
trudność:
czas: 01:30
Składniki
450 g mąki tortowej
300 g margaryny
5 jaj
250 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia (50g)
sok z 1 cytryny
1 łyżka octu jabłkowego
1 - 2 łyżki margaryny (do wysmarowania formy)
Sposób przyrządzania:
Cukier puder utrzyj z masłem w miseczce za pomocą drewnianej łyżki, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. W międzyczasie stopniowo dodawaj żółtka z jajek (nie wszystkie na raz).
Do utartej masy dodaj sok z jednej cytryny. Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do utartej masy, ciągle mieszając. Następnie do całości dodaj łyżkę stołową octu jabłkowego i wymieszaj.
Wszystko przełóż do wysmarowanej margaryną formy. Piecz przez ok. 1 godz. w temperaturze 180-200°.

 55 
 : Kwiecień 13, 2014, 16:12:15 
Zaczęty przez Dana - Nowe: wysłane przez BarbaraWo
   
       SERNIK INACZEJ
    
Składniki
Ciasto:

      40 dag mąki

      szklanka cukru pudru

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      20 dag margaryny

      2 jajka

      4 łyżki kwaśnej śmietany


Masa serowa:

      1 i 1/4 kg sera białego

      25 dag masła

      1 i 1/2 szklanki cukru

      2 jajka

      2 żółtka

      1/2 szklanki mleka

      opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

      polewa czekoladowa do dekoracji


 przygotowanie

1.      Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Dodać miękką margarynę, posiekać nożem, a następnie rozetrzeć dłońmi. Wbić jajka, dodać kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto. Uformować kulę, pokroić na 3 równe części.

2.      Wszystkie kawałki ciasta rozwałkować, tworząc trzy blaty. Każdy z blatów upiec oddzielnie na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia.

3.      Masa serowa: ser, cukier, masło, jajka i żółtka zmiksować, przełożyć do rondla. Gotować ok. 20 minut, cały czas mieszając. Mleko wymieszać z budyniem, dodać do masy serowej, gotować, aż masa zacznie gęstnieć. Zdjąć z gazu, masę lekko ostudzić.

4.      Na blasze ułożyć blat ciasta, na nim umieścić połowę masy serowej. Następnie ułożyć kolejny blat, pozostałą masę serową oraz ostatni blat. Ciasto udekorować polewą czekoladową.

 56 
 : Kwiecień 05, 2014, 17:14:20 
Zaczęty przez Dana - Nowe: wysłane przez BarbaraWo
CIASTECZKA OWSIANO/KOKOSOWE

 Składniki dla 4 osób:

4 łyżki płatków owsianych,

4 łyżki wiórków kokosowych,

1 szklanka mąki pszennej,

3 łyżki cukru pudru,

½ kostki rozpuszczonego masła,

1 łyżka miodu,

1 płaska łyżka Sody oczyszczonej Prymat,

1 łyżeczka Cynamonu mielonego Prymat. 

 Sposób przygotowania:

Do miski wsypać płatki, mąkę, wiórki kokosowe, cynamon i cukier, wymieszać.

W małym rondelku roztopić masło, wlać miód i wymieszać, nie gotować.

Sodę wymieszać z dwoma łyżkami gorącej wody, dodać do rondla z masłem i miodem, wymieszać, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami.

Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze i piec ok.  8-10 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!

 57 
 : Marzec 22, 2014, 19:45:57 
Zaczęty przez BarbaraWo - Nowe: wysłane przez BarbaraWo
Zapiekanka z makaronu, kurczaka i owoców

- składniki:

makaron gruby (np. rurki) - 15 dekagramów Fix Kurczak w delikatnym sosie curry ugotowany kurczak - 40 dekagramów śmietana - 1 szklanka mleko - 0.5 szklanki mandarynki - 3 sztuki ananas z puszki - 5 plastrów rodzynki - 4 łyżki sos sojowy - 1 łyżka curry - 0.5 łyżeczki margaryna - 1 łyżka jajko natka pietruszki (posiekana) - 1 łyżka pieprz

1.--Ugotuj makaron w osolonej wodzie. 
2.--Ugotowanego kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj do makaronu.    
3.--Rodzynki namocz w gorącej wodzie przez 10 minut, odcedź i wrzuć do mak  
4.--Mandarynki obierz, podziel na cząstki, ananasa odsącz i pokrój w kostkę. Owoce dodaj do makaronu. Wymieszaj i przełóż do naczynia wysmarowanego tłuszczem.aronu. 
5.--Połącz mleko, śmietanę, jajo, sos sojowy, curry i Fix Kurczak po hawajsku Knorr. Polej tym sosem potrawę i piecz 20 minut.
Zapiekankę z makaronu, kurczaka i owoców podawaj posypaną natką pietruszki.

Nie dobre Smutny

 58 
 : Marzec 16, 2014, 10:37:26 
Zaczęty przez BarbaraWo - Nowe: wysłane przez BarbaraWo
MIĘSO BEZ PIECZENIA

 - mięso 2 kg ( schab, karczek, łopatka....)
 - 2 litry wody
 - 1/2 szklanki soli ( jeżeli kawałek płaski to mniej)
 - 1 łyżka cukru
 - 5 ząbków czosnku
 - 2 łyżki majonezu
 - 1/2 łyżeczki pieprzu
 - 1/2 -"-       -" -     ziołowego
 - listek,  ziele, majeranek.... ze 3 kopiate łyżki ziół
Wieczorem w garnku przygotować wodę ze wszystkimi dodatkami i włożyć mięso wysmarowane majonezem, PRZYKRYĆ  i na maleńkim gazie doprowadzić do wrzenia ...po 5 minutach wyłączyć .
Na drugi dzień znowu doprowadzić do wrzenia i po 5 minutach wyłączyć . Wystudzić .....i gotowe do krojenia.

 59 
 : Marzec 13, 2014, 12:25:03 
Zaczęty przez BarbaraWo - Nowe: wysłane przez BarbaraWo

 Potrawka z kurczaka z pieczarkami i warzywami



Składniki dla 4 osób:

8 podudzi z kurczaka bez kości
4 łyżki oleju rzepakowego
2 pokrojone w kostkę cebule
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
8 obranych i pokrojonych w ćwiartki pieczarek
2 pokrojona w plastry marchewki
1 pokrojona w paski czerwona papryka
250 g pokrojonych w kostkę pomidorów bez skóry
240 g (1 puszka) soczewicy bez zalewy
200 ml Rosołu z kury Kucharek
Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek

Sposób przygotowania:

Umyte, osuszone mięso natrzeć przyprawą do potraw i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać cebulę, marchewkę, paprykę, pieczarki i czosnek. Całość podsmażyć, doprawić do smaku przyprawą uniwersalną Kucharek. Następnie wlać rosół i dusić przez około 40 minut. Pod koniec gotowania dodać pomidory i soczewicę.  Smacznego:)


Pieczony udziec z indyka z sosem słodko-kwaśnym i prażonymi ziarnami sezamu

Składniki dla 4 osób:

1 udziec z indyka
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 płaska łyżka Przyprawy uniwersalnej do potraw Kucharek

Sos słodko-kwaśny:

2 posiekane w kostkę słodkie cebule
1 pokrojony w kostkę ananas (świeży lub z puszki)
1 pokrojona w kostkę słodka czerwona papryka
1 łyżeczka Imbiru mielonego Prymat
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 posiekany pęczek szczypiorku
1 łyżka miodu wielokwiatowego
200 ml Rosołu z kury Kucharek
1 łyżka słodkiego sosu sojowego
2 cząstki cytryny
Do smaku: Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek
1 łyżka prażonego sezamu do posypania dania

Sposób przygotowania:

Olej wymieszać z przyprawą uniwersalną do potraw Kucharek, powstałą marynatą dokładnie natrzeć udziec z indyka. Indyka umieścić w rękawie do pieczenia i piec 30 minut w temperaturze 160°C. W dużym rondlu na oleju słonecznikowym i sezamowym podsmażyć cebulę, paprykę i ananasa. Po 10 minutach dodać miód, sos sojowy i rosół, a następnie całość doprawić do smaku imbirem i przyprawą uniwersalną.

Tak przygotowanego indyka przed podaniem pokroić na kawałki, skropić sosem słodko-kwaśnym i posypać prażonymi ziarnami sezamu. Podawać z ryżem lub makaronem sojowym.   
 Smacznego:)






 60 
 : Marzec 13, 2014, 11:50:14 
Zaczęty przez Dana - Nowe: wysłane przez BarbaraWo
Placki z jabłkami

Składniki:
    3 jaja
    3 łyżki cukru
    100 ml kefiru lub jogurtu
    6 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 żółtko
    150 g sera „mascarpone”
    2 łyżeczki likieru kawowego
    2 łyżki cukru pudru do posypania
    olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1.    Oddzielamy białka jaj od żółtek; do żółtek dodajemy łyżkę cukru, po czym ubijamy na gładką puszystą masę; do masy dolewamy kefir, stopniowo dosypujemy mąkę (stale mieszamy); na koniec dorzucamy szczyptę mąki ziemniaczanej; wszystko dokładnie mieszamy; ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego.
2.    Jabłka obieramy, kroimy w drobne kawałki, przekładamy do ciasta i mieszamy; do białek dodajemy łyżkę cukru i ubijamy na w miarę sztywną pianę; całość bardzo delikatnie mieszamy.
3.    Placki smażymy na patelni z niewielka ilością oleju na bardzo wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor - ważne, by dopiekły się w środku.
4.    Ucieramy 1 żółtko z łyżką cukru, dodajemy partiami  ser „mascarpone”, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek, doprawiamy likierem kawowym.
5.    Placki układamy na talerzach, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy je serem z żółtkami.

Dobra rada:
Jabłka można w sezonie zastąpić twardymi śliwkami.

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

myhc 126p mogilenskieklasyki asg polishelitegang