KWIATY
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »
 81 
 : Kwiecień 15, 2014, 19:04:07 
Zaczęty przez Dana - Nowe: wysłane przez BarbaraWo
      
 
CIASTO MIĘTOWE       
    
Składniki
Ciasto:

1 margaryna

11/2 szkl. cukru

3 łyż. kakao

1 cukier wanilinowy

4 jajka

1 1/2 szkl. mąki

2 łyż.proszku do pieczenia

Masa:

0,5 l śmietany 30%

4 łyż. żelatyny

1-2 opakowania landrynek miętowych

2 paczki delicji
Margarynę roztopić ,dodać cukier, kakao, 5 łyżek wody. Wymieszać ,wystudzić.Dodać  żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, ubitą pianę z białek. Wymieszać..Forma 26x33. Piec 30 min. w temperaturze 160 st.

Ilość landrynek zależy jak bardzo miętowy smak chcemy otrzymać .Ja dałam 1,5 paczki   
Landrynki rozbić(włożyć  do woreczki i tłuczkiem potłuc), rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. wody. Smietanę ubić na sztywno, dodać żelatynę i syrop z landrynek oraz barwnik. Ciasto przekroić na pół. Posmarować połową masy, ułożyć delicje,wyłożyć resztę masy,przykryć ciastem. Polać polewą czekoladową. Smacznego!!
 Ciasto bardzo dobre, orzeźwiające, pycha.


 

 82 
 : Kwiecień 14, 2014, 12:50:20 
Zaczęty przez Dana - Nowe: wysłane przez BarbaraWo
Baba cytrynowa

Baba cytrynowa
trudność:
czas: 01:30
Składniki
450 g mąki tortowej
300 g margaryny
5 jaj
250 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia (50g)
sok z 1 cytryny
1 łyżka octu jabłkowego
1 - 2 łyżki margaryny (do wysmarowania formy)
Sposób przyrządzania:
Cukier puder utrzyj z masłem w miseczce za pomocą drewnianej łyżki, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. W międzyczasie stopniowo dodawaj żółtka z jajek (nie wszystkie na raz).
Do utartej masy dodaj sok z jednej cytryny. Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do utartej masy, ciągle mieszając. Następnie do całości dodaj łyżkę stołową octu jabłkowego i wymieszaj.
Wszystko przełóż do wysmarowanej margaryną formy. Piecz przez ok. 1 godz. w temperaturze 180-200°.

 83 
 : Kwiecień 13, 2014, 16:12:15 
Zaczęty przez Dana - Nowe: wysłane przez BarbaraWo
   
       SERNIK INACZEJ
    
Składniki
Ciasto:

      40 dag mąki

      szklanka cukru pudru

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      20 dag margaryny

      2 jajka

      4 łyżki kwaśnej śmietany


Masa serowa:

      1 i 1/4 kg sera białego

      25 dag masła

      1 i 1/2 szklanki cukru

      2 jajka

      2 żółtka

      1/2 szklanki mleka

      opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

      polewa czekoladowa do dekoracji


 przygotowanie

1.      Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Dodać miękką margarynę, posiekać nożem, a następnie rozetrzeć dłońmi. Wbić jajka, dodać kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto. Uformować kulę, pokroić na 3 równe części.

2.      Wszystkie kawałki ciasta rozwałkować, tworząc trzy blaty. Każdy z blatów upiec oddzielnie na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia.

3.      Masa serowa: ser, cukier, masło, jajka i żółtka zmiksować, przełożyć do rondla. Gotować ok. 20 minut, cały czas mieszając. Mleko wymieszać z budyniem, dodać do masy serowej, gotować, aż masa zacznie gęstnieć. Zdjąć z gazu, masę lekko ostudzić.

4.      Na blasze ułożyć blat ciasta, na nim umieścić połowę masy serowej. Następnie ułożyć kolejny blat, pozostałą masę serową oraz ostatni blat. Ciasto udekorować polewą czekoladową.

 84 
 : Kwiecień 05, 2014, 17:14:20 
Zaczęty przez Dana - Nowe: wysłane przez BarbaraWo
CIASTECZKA OWSIANO/KOKOSOWE

 Składniki dla 4 osób:

4 łyżki płatków owsianych,

4 łyżki wiórków kokosowych,

1 szklanka mąki pszennej,

3 łyżki cukru pudru,

½ kostki rozpuszczonego masła,

1 łyżka miodu,

1 płaska łyżka Sody oczyszczonej Prymat,

1 łyżeczka Cynamonu mielonego Prymat. 

 Sposób przygotowania:

Do miski wsypać płatki, mąkę, wiórki kokosowe, cynamon i cukier, wymieszać.

W małym rondelku roztopić masło, wlać miód i wymieszać, nie gotować.

Sodę wymieszać z dwoma łyżkami gorącej wody, dodać do rondla z masłem i miodem, wymieszać, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami.

Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze i piec ok.  8-10 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!

 85 
 : Marzec 22, 2014, 19:45:57 
Zaczęty przez BarbaraWo - Nowe: wysłane przez BarbaraWo
Zapiekanka z makaronu, kurczaka i owoców

- składniki:

makaron gruby (np. rurki) - 15 dekagramów Fix Kurczak w delikatnym sosie curry ugotowany kurczak - 40 dekagramów śmietana - 1 szklanka mleko - 0.5 szklanki mandarynki - 3 sztuki ananas z puszki - 5 plastrów rodzynki - 4 łyżki sos sojowy - 1 łyżka curry - 0.5 łyżeczki margaryna - 1 łyżka jajko natka pietruszki (posiekana) - 1 łyżka pieprz

1.--Ugotuj makaron w osolonej wodzie. 
2.--Ugotowanego kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj do makaronu.    
3.--Rodzynki namocz w gorącej wodzie przez 10 minut, odcedź i wrzuć do mak  
4.--Mandarynki obierz, podziel na cząstki, ananasa odsącz i pokrój w kostkę. Owoce dodaj do makaronu. Wymieszaj i przełóż do naczynia wysmarowanego tłuszczem.aronu. 
5.--Połącz mleko, śmietanę, jajo, sos sojowy, curry i Fix Kurczak po hawajsku Knorr. Polej tym sosem potrawę i piecz 20 minut.
Zapiekankę z makaronu, kurczaka i owoców podawaj posypaną natką pietruszki.

Nie dobre Smutny

 86 
 : Marzec 16, 2014, 10:37:26 
Zaczęty przez BarbaraWo - Nowe: wysłane przez BarbaraWo
MIĘSO BEZ PIECZENIA

 - mięso 2 kg ( schab, karczek, łopatka....)
 - 2 litry wody
 - 1/2 szklanki soli ( jeżeli kawałek płaski to mniej)
 - 1 łyżka cukru
 - 5 ząbków czosnku
 - 2 łyżki majonezu
 - 1/2 łyżeczki pieprzu
 - 1/2 -"-       -" -     ziołowego
 - listek,  ziele, majeranek.... ze 3 kopiate łyżki ziół
Wieczorem w garnku przygotować wodę ze wszystkimi dodatkami i włożyć mięso wysmarowane majonezem, PRZYKRYĆ  i na maleńkim gazie doprowadzić do wrzenia ...po 5 minutach wyłączyć .
Na drugi dzień znowu doprowadzić do wrzenia i po 5 minutach wyłączyć . Wystudzić .....i gotowe do krojenia.

 87 
 : Marzec 13, 2014, 12:25:03 
Zaczęty przez BarbaraWo - Nowe: wysłane przez BarbaraWo

 Potrawka z kurczaka z pieczarkami i warzywami



Składniki dla 4 osób:

8 podudzi z kurczaka bez kości
4 łyżki oleju rzepakowego
2 pokrojone w kostkę cebule
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
8 obranych i pokrojonych w ćwiartki pieczarek
2 pokrojona w plastry marchewki
1 pokrojona w paski czerwona papryka
250 g pokrojonych w kostkę pomidorów bez skóry
240 g (1 puszka) soczewicy bez zalewy
200 ml Rosołu z kury Kucharek
Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek

Sposób przygotowania:

Umyte, osuszone mięso natrzeć przyprawą do potraw i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać cebulę, marchewkę, paprykę, pieczarki i czosnek. Całość podsmażyć, doprawić do smaku przyprawą uniwersalną Kucharek. Następnie wlać rosół i dusić przez około 40 minut. Pod koniec gotowania dodać pomidory i soczewicę.  Smacznego:)


Pieczony udziec z indyka z sosem słodko-kwaśnym i prażonymi ziarnami sezamu

Składniki dla 4 osób:

1 udziec z indyka
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 płaska łyżka Przyprawy uniwersalnej do potraw Kucharek

Sos słodko-kwaśny:

2 posiekane w kostkę słodkie cebule
1 pokrojony w kostkę ananas (świeży lub z puszki)
1 pokrojona w kostkę słodka czerwona papryka
1 łyżeczka Imbiru mielonego Prymat
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 posiekany pęczek szczypiorku
1 łyżka miodu wielokwiatowego
200 ml Rosołu z kury Kucharek
1 łyżka słodkiego sosu sojowego
2 cząstki cytryny
Do smaku: Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek
1 łyżka prażonego sezamu do posypania dania

Sposób przygotowania:

Olej wymieszać z przyprawą uniwersalną do potraw Kucharek, powstałą marynatą dokładnie natrzeć udziec z indyka. Indyka umieścić w rękawie do pieczenia i piec 30 minut w temperaturze 160°C. W dużym rondlu na oleju słonecznikowym i sezamowym podsmażyć cebulę, paprykę i ananasa. Po 10 minutach dodać miód, sos sojowy i rosół, a następnie całość doprawić do smaku imbirem i przyprawą uniwersalną.

Tak przygotowanego indyka przed podaniem pokroić na kawałki, skropić sosem słodko-kwaśnym i posypać prażonymi ziarnami sezamu. Podawać z ryżem lub makaronem sojowym.   
 Smacznego:)






 88 
 : Marzec 13, 2014, 11:50:14 
Zaczęty przez Dana - Nowe: wysłane przez BarbaraWo
Placki z jabłkami

Składniki:
    3 jaja
    3 łyżki cukru
    100 ml kefiru lub jogurtu
    6 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 żółtko
    150 g sera „mascarpone”
    2 łyżeczki likieru kawowego
    2 łyżki cukru pudru do posypania
    olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1.    Oddzielamy białka jaj od żółtek; do żółtek dodajemy łyżkę cukru, po czym ubijamy na gładką puszystą masę; do masy dolewamy kefir, stopniowo dosypujemy mąkę (stale mieszamy); na koniec dorzucamy szczyptę mąki ziemniaczanej; wszystko dokładnie mieszamy; ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego.
2.    Jabłka obieramy, kroimy w drobne kawałki, przekładamy do ciasta i mieszamy; do białek dodajemy łyżkę cukru i ubijamy na w miarę sztywną pianę; całość bardzo delikatnie mieszamy.
3.    Placki smażymy na patelni z niewielka ilością oleju na bardzo wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor - ważne, by dopiekły się w środku.
4.    Ucieramy 1 żółtko z łyżką cukru, dodajemy partiami  ser „mascarpone”, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek, doprawiamy likierem kawowym.
5.    Placki układamy na talerzach, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy je serem z żółtkami.

Dobra rada:
Jabłka można w sezonie zastąpić twardymi śliwkami.

 89 
 : Marzec 10, 2014, 16:48:21 
Zaczęty przez BarbaraWo - Nowe: wysłane przez BarbaraWo
CHRUPIĄCE SKRZYDEŁKA

Potrzebujemy:
1 kg skrzydełek (10 sztuk = 20 kawałków)
1 łyżeczkę słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól
ciasto naleśnikowe:
1 duże jajko
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól
dodatkowo:
mąkę
olej rzepakowy
Wykonanie:
Skrzydełka myjemy, przekrawamy w stawach na 3 części. Najcieńsze części (lotki) wyrzucamy. Dodajemy przyprawy, nacieramy, odstawiamy na min. 30 minut do lodówki.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą przy pomocy miksera do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Do gotowego ciasta wrzucamy przyprawione skrzydełka, mieszamy, zostawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy dużą ilość oleju.
Kawałki kurczaka dokładnie pokryte ciastem obtaczamy w mące (nadmiar strzepujemy) i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Smażymy na średnim ogniu 10-15 minut do zrumienienia.
Usmażone skrzydełka wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Smacznego Uśmiech

 90 
 : Marzec 07, 2014, 11:01:57 
Zaczęty przez BarbaraWo - Nowe: wysłane przez BarbaraWo
Porady różne:

 - Herbata zużyta jest dobrym nawozem dla kwiatów pokojowych.

 - Zapach cebuli zostanie usunięty z noża, gdy przeciągniemy nóż przez surową marchew.

 - Niemiły zapach rybi z naczyń usunie się fusami z kawy.

 - Chcąc odświeżyć stare sztućce ze stali nierdzewnej, należy je włożyć do wody w której gotowały się ziemniaki, pozostawić w takiej kąpieli na 10 minut, a następnie przemyć w wodzie utlenionej, wytrzeć do sucha i wypolerować kawałkiwm zamszu.

 - Kwiaty pokojowe jest bardzo korzystnie podlewać wodą, w której przemywało się mięso.

 - Ciasto zachowa dłużej świeżość, będzie długo pulchne i wilgotne, jeśli do pojemnika, gdzie je przechowujemy, włożymy kawałek świeżego chleba, najlepiej razowego.

 - Aby mieć zawsze świeży sok z cytryny należy wycisnąć cytryny, następnie wlać sok w plastykowe pojemniczki do robienia lodu i zamrozić. Zamrożone kostki przełożyć do foliowej torebki i trzymać w zamrażalniku.

 - Plamy z rdzy z foremek do ciasta można sczyścić namydloną stalową watą, a potem foremkę dobrze umyć i wysuszyć.

 - Przy przesadzaniu roślin doniczkowych, dobrze jest włożyć do ziemi strzępy starej gąbki. Utrzymuje powietrze i wilgoć.

 - Aby zabezpieczyć się przed nalotem komarów w pokoju, należy postawić na parapecie okna bukiet z liści orzecha włoskiego, to je skutecznie odstraszy, gdyż one nie znoszą jego zapachu.

 - Aby kwiaty cięte, przetrzymywane długo bez wody, np. w podróży, nie zwiędły, należy końce ich łodyg wbić w świeży ogórek o odciętym czubku.

 - Jeżeli brakuje nam jajek, to jajka w cieście można zastąpić żelatyną. Jedna łyżka stołowa żelatyny dodana do ciasta zastępuje 3 jajka. Trzeba zalać żelatynę niewielką ilością zimnej wody, agdy rozpuści się po kilku minutach, dolać szklankę gorącej wody i ubijać tę masę trzepaczką lub mikserem, aż stanie się puszysta. Dodać do ciasta zamiast jaj.

 - Jeżeli chcemy mieć zawsze świeży sok z cytryny, to trzeba wycisnąć świeże cytryny, a sok wlać w plastykowe pojemniczki do robienia lodu i zamrozić. Zamrożone kostki przełożyć do foliowej torebki i trzymać w zamrażalniku.

 - Duszona cebula będzie miała delikatny smak i śliczny, złoty kolor, jeśli plasterki przeznaczone do smażenia włożymy na 15 minut do świeżego mleka i osączymy przed położeniem na patelni.

 - Aby odświeżyć kromkę czerstwego chleba trzeba położyć kromkę na talerzyku, umieścić talerzyk w patelni, wlać koło niego pół szklanki wody, nakryć wszystko pokrywką i doprowadzić do zagotowania wody, a następnie pozwolić jej doszczętnie wyparować.                                                             

 - Migdały przed dodaniem do ciasta należy umyć i namoczyć w mleku przeznaczonym do wlania w ciasto. Wtedy migdały będą miały intensywniejszy zapach i nie wysuszą ciasta.

 - Rodzynki przed włożeniem do ciasta należy umyć, namoczyć, dobrze osączyć, a potem włożyć w roztopione masło, i na koniec otoczyć w mące. Tak przygotowane nie opadną na dno.

 - Aby grzyby kurki długo się nie dusiły i nie były twarde, to do oczyszczenia kurek nie należy używać noża ani innego metalowago narzędzia, gdyż kurki tego właśnie najbardziej nie lubią. W zetknięciu z metalem twardnieją. Należy je czyścić w wodzie i łamać rękami, następnie przyrządzić normalnie, według kulinarnego przepisu.

 - Jeśli chcemy przechowywać żółtka oddzielone od białka, to jest taki sposób, że żółtko wyjęte z białka, nie uszkodzone, przechowuje się doskonale w zimnej wodzie. A drugi sposób jest taki, że żółtka wkładamy do słoika i pokrywamy je stopionym masłem, ale nie za gorącym. Przechowywać w lodówce.

 - Aby sprawdzić przed rozbiciem skorupki, czy jajko jest świeże, to trzeba do 1 litra wody wsypać 10 deka soli, zamieszać, aby sól się rozpuściła i w ten roztwór włożyć jajko. Jeśli jest całkiem świeże, to opadnie na dno, a im starsze tym wyżej pływa.

 - Masę jajecznicy można powiększyć przez dodanie tartej bułki rozmoczonej w mleku - 1 płaska łyżka stołowa bułki zalana 1 łyżką stołową mleka, na 1 jajko. Będzie to oczywiście inna jajecznica.

 - W upalne dni mleko nie zwarzy się podczas gotowania, jeśli rozmącimy w nim odrobinę cukru.

 - Świeże mięso, zalane mlekiem (które się niebawem zsiada) utrzymuje przez kilka dni jego doskonałą świeżość.

 - Piernik będzie miał znacznie lepszy smak i kolor, jeśli do ciasta doda się mielonej gorzkiej czekolady, a zamiast mleka użyje się mocnej, zimnej kawy.

 - Aby pozbawić rybę morską nieprzyjemnego zapachu i dodać jej smaku, należy ją moczyć w świeżym mleku przez 2 godziny.

 - Pleśnieniu białego sera można zapobiec przez przechowywanie go w lodówce, w zamkniętym pojemniku razem z kostką cukru. Ser pozostaje długo wilgotny i świeży.

 - Mięso i ryby można smażyć bez tłuszczu, jeśli posypie się gorącą patelnię szczyptą grubej soli. Trzeba poczekać, aż kryształki soli zaczną podskakiwać i położyć na nich mięso czy rybę bez obawy, że przykleją się do dna.

 - Jabłka i gruszki dodawane do surówek nie ściemnieją, jeśli zanurzymy je na chwilę w lekko osolonej wodzie.

 - Szczypta soli dodana do gotującego się rabarbaru odkwasza go w znacznej mierze.

 - Twarde jabłka zmiękną szybko, gdy do gotowania dodamy odrobinę soli.

 - Odrobina soli dodana do kakao podnosi smak kremu czekoladowego i polewy na torcie.

 - Cytrusy oprószone lekko solą mają znacznie lepszy smak.

 - Cebula usuwa zapach przypalonego tłuszczu, dlatego patelnię z przypalonym tłuszczem należy natychmiast przetrzeć rozkrojoną cebulą.

 - Aby kalafior, brukselka i kapusta podczas gotowania nie zionęły przykrym zapachem, trzeba w chwili zagotowania się ich, wrzucić do garnka skórkę suchego chleba lub gałązki zielonej pietruszki.

 - Żeby pieczone w piekarniku ziemniaki miały chrupką skórkę i stanowiły przysłowiowe niebo w gębie, trzeba je najpierw obgotować przez 5 minut w wodzie, potem oroczyć w mące i dopiero piec jak zwykle.

 - Solniczkę, przed wsypaniem do niej soli, trzeba dokładnie osuszyć, następnie na dno włożyć kilka ziarenek ryżu, które nie pozwolą soli zwilgotnieć i stwardnieć.

 

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

amtowaroznawstwo rycerze-erathii zabojcy k5 jinsei-no-imi