KWIATY
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
Strony: 1 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Sałatki  (Przeczytany 4964 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« : Listopad 26, 2012, 12:02:51 »

SAŁATKA " GYROS"

 - Kapusta pekińska
 - kurczak ( upieczony lub ugotowany)
 - kukurydza
 - ogórek kwaszony
 - majonez

Wyk: Składniki rozdrobnić wymieszać z majonezem i gotowa sałatka Uśmiech
..........................................................

SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM

 - 3 jaja ugotowane na twardo
 - 10 dag żółtego sera
 - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
 - 3 średnie cebule
 - majonez
Wyk:  Warstwy układamy od dołu
 1 - białko utarte na tartce
 2 - utarty żółty ser
 3 - cienka warstwa majonezu
 4 - odcedzony i rozdrobniony tuńczyk
 5 - drobno pokrojona cebula
 6 - warstwa majonezu
 7 - starte na drobnej tartce żółtko
 Uwaga - sałatkę układamy w salaterce z prostymi bokami ....SMACZNEGO !!!!!!!
.................................................................

SAŁATKA BEZ MAJONEZU

 - 1 puszka groszku (kukurydzy)
 - 2 -  ,, -   tuńczyka w sosie własnym
 - 2 kolorowe papryki
 - 1 cebula
 - 2 z czosnku
 sos :
 - 1 łyżeczka musztardy
 - 4 łyżki oliwy
 - sok z cytryny
 - pieprz, sól, cukier do smaku
wszystkie składniki rozdrobnić , wymieszać..... smacznego Uśmiech
..........................................................

SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH

 - Zupka chińska łagodna
 - zupka chińska pikantna
 - 1/2 puszki groszku
 - 1 puszka kukurydzy
 - 1 puszka fasolki czerwonej
 - 1 cebula
 - 1 kapusta pekińska
 - 2 piersi z kurczaka
 - majonez

Wykonanie : Zupki pokruszyć i zalać 1/2 litrem gorącej wody dodać 1 przyprawę
 - usmażyć pokrojone w kostkę piersi z kurczaka z pokrojoną cebulą i dodać 2 przyprawę
 - rozdrobnić kapustę i paprykę
 -  wyłożyć do miski,  dodać wszystkie składniki sałatki i wymieszać z majonezem.  SMACZNEGO !!!!
Sałatka jest kolorowa i bardzo pyszna Uśmiech
....................................................................

SAŁATKA WARSTWOWA Z WĘDZONĄ MAKRELĄ

 - Wędzona ryba
 - 2 cebule
 - 3 ugotowane buraki
 - 3 jaja
 - 4 ugotowane ziemniaki
 - majonez
Wykonanie:
 - Na dnie salaterki (z prostymi bokami) wyłożyć rozdrobnioną rybę
 - na to pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki
 - starte na dużych oczkach ugotowane buraki
 - cebulę drobno pokrojoną
 - wyrównaną sałatkę smarujemy majonezem
 -  wierzch posypujemy pociapanymi jajkami
 - trochę szczypiorku lub zielonej pietruszki ....SMACZNEGO
Przepis od ruskich Kruszyna przywiozła Uśmiech
...............................................................


Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #1 : Grudzień 16, 2012, 10:59:12 »

Sałatka z buraczków ze śledziem
................................................


Składniki:
2 średnie buraki ćwikłowe
1 jabłko
1 mała cebula cukrowa
3 - 4 filety śledziowe solone albo marynowane
1 łyżka soku z cytryny
2 - garści orzechów włoskich
1/2 pęczka natki pietruszki
3 - 4 łyżki oleju słonecznikowego
1 - 2 ząbki czosnku
200 - 400 ml jogurtu naturalnego ?
do smaku: sól, cukier, pieprz mielony
Sposób przygotowania:
Śledzie solone wymoczyć do smaku,
Buraczki umyłam, ugotowałam bez obierania, przestudziłam i dopiero wtedy obrałam ze skórki, pokroiłam w małą kosteczkę. Cytrynę (dużą albo 2 małe) wyszorowałam, sparzyłam. Skórkę otarłam na tarce o małych oczkach, sok wycisnęłam. Skórkę i część soku dodałam do jogurtu. Doprawiłam do odrobiną soli, cukru i pieprzu, dodałam też nieco drobno posiekanej natki, odstawiłam.
Cebulę obrałam, posiekałam i zalałam resztą soku cytrynowego. Jabłko obrałam, także posiekałam, dodałam do cebuli. Dołożyłam też buraki. Czosnek bardzo drobno posiekałam - nie dodawajcie go za dużo, jego smak nie może się przebijać. Filety dobrze osączyłam, pokroiłam w kostkę, dodałam do sałatki. Wkruszyłam też orzechy, dodałam posiekaną natkę. Doprawiłam sałatkę olejem oraz cukrem, solą i pieprzem. Wymieszałam i odstawiłam na min. 2 godziny aby smaki się przegryzły. Jeśli użyjecie śledzi ze słoika to czas, na który odstawiamy można bardzo skrócić.
Sałatkę podałam schłodzoną, przybraną plasterkiem cytryny, orzechami i listkami natki. Sos proponuję podać osobno żeby każdy polał nim sobie danie w/g uznania - ew. niewielką ilością dekorujemy poszczególne porcje.
Przepis pochodzi z bloga: http://smacznapyza.blogspot.com
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany użytkownik
*****
Wiadomości: 453



« Odpowiedz #2 : Grudzień 16, 2012, 14:02:51 »

Zrobi się taką ...wygląda na ciekawą i smakowitą  Chichot
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #3 : Grudzień 19, 2012, 09:36:58 »

Świąteczna sałatka śledziowa

Składniki

* 3 podwójne filety śledziowe marynowane
* 2 małe ziemniaki
* 1/2 białej cebuli
* 2-3 łyżki majonezu
* 3 łyżki bardzo gęstego jogurtu naturalnego
* 1 duży burak
* 1,5 gruszki
* 5 dkg żurawiny (świeżej lub mrożonej)
* 1/2 cebuli czerwonej
* 1 łyżka oliwy
* 2 łyżki cukru
* do smaku: sól, pieprz mielony ziołowy
* 2 łyżki natki pietruszki
Przygotowanie

To ulubiona sałatka śledziowa moich domowników, musi znaleźć się na wigilijnym stole co roku .
Ziemniaki i buraka gotujemy w łupinach do miękkości, ale oddzielnie, studzimy, obieramy. Ziemniaki kroimy w małą kostkę, buraka ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebule obieramy, siekamy w drobną kostkę, blanszujemy osobno. Gruszki obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w drobną kostkę. Śledzie obieramy ze skóry, sprawdzamy czy nie pozostały jakieś ości i ew. usuwamy je, mięso ryby kroimy w paski. Do śledzia dodajemy ziemniaki, 1/3 gruszki, białą cebulę, majonez, jogurt i doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka-kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Resztę gruszki przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy żurawinę i smażymy aż owoce się rozpadną i sos zredukuje o połowę. Przelewamy do buraka, dodajemy czerwoną cebulę, oliwę, doprawiamy szczyptą soli i pieprzem ziołowym, mieszamy dokładnie, odstawiamy tak jak śledzie najlepiej do następnego dnia. Obie części sałatki wykładamy na półmisek obok siebie, na przemian. Część ze śledziem posypujemy natką pietruszki. Każdy nakłada sobie ile chce i miesza ew. na talerzu. Sałatka jest bardzo smaczna i dekoracyjna.

O tą sałatkę zrobię ....wygląda bardzo dekoracyjnie, szkoda że nie skopiowało się zdjęcie Uśmiech
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #4 : Grudzień 26, 2012, 19:04:23 »

Sałatka pieczarkowa

Składniki:
 
20 pieczarek, 10 jajek ugotowanych na twardo ( z czego wykorzystujemy tylko 2 żółtka), 2 ugotowane marchewki, 3 ogórki kiszone, 1por (biała część), majonez, sól, pieprz.
Na dobry początek pieczarki, które należy gotować 10 minut w wodzie z solą i octem. Wszystkie składniki bardzo drobno pokroić połączyć ze sobą, doprawić do smaku i wymieszać z majonezem.

Trzeba będzie wypróbować Uśmiech
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany użytkownik
*****
Wiadomości: 453



« Odpowiedz #5 : Grudzień 26, 2012, 22:02:55 »

Zrobi się taką ...wygląda na ciekawą i smakowitą  Chichot

Nie dobra  Buzia na kłódkę Coś
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #6 : Grudzień 28, 2012, 10:08:41 »

A ta z gruszkami była nie zła....będę taką robić Uśmiech
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #7 : Grudzień 28, 2012, 17:05:38 »

SAŁATKA SUŁTAŃSKA

 - 1 kg wymoczonych śledzi
 - 1/2 szkl oleju nap sojowy
 - mały słoiczek koncentratu pomidorowego (ok 15 dag)
 - 2 łyżki cukru lub do smaku
 - 1/2 łyżeczki kwasku lub 2 łyżeczki soku z cytryny
 - 4 cebule
Wykonanie: 
Śledzie pokroić w wąskie paski.
Cebulę zeszklić na oleju,  dodać koncentrat pomidorowy, cukier (lub łyżkę cukru i łyżkę miodu) , sok z cytryny i rodzynki. Zagotować i odstawić z ognia.
Dodać śledzie , delikatnie wymieszać z pastą , przełożyć do pojemnika i odstawić do następnego dnia . Smacznego !!!




SAŁATKA RYŻOWA

2 woreczki ryżu (najlepiej paraboiled)
300 g filetów z piersi kurczaka
500 g pieczarek
400 g cieciorki z puszki
1 dużą czerwona paprykę
2 pomidory
8 suszonych pomidorów w oliwie
1/2 pęczka natki pietruszki
2 czerwone cebule
bulion drobiowy
sól, pieprz
olej
 
Wykonanie:
Ryż gotujemy w bulionie drobiowym według przepisu na opakowaniu.
Filety z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, Natkę pietruszki drobno siekamy. Dodajemy do pokrojonego kurczaka, skrapiamy oliwą dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut na rozgrzanej patelni.
Pieczarki kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na patelnię, solimy. Gdy puszczą wodę przykrywamy pokrywką, dusimy ok. 15 minut.
Pomidory, paprykę i cebule kroimy w kostkę. Suszone pomidory odsączamy z oleju, tniemy w paski. Cieciorkę odsączamy z zalewy.
Wszystkie wcześniej przygotowane składniki wrzucamy do miski, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy na zimno.
Smacznego Uśmiech


Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany użytkownik
*****
Wiadomości: 453



« Odpowiedz #8 : Kwiecień 17, 2019, 18:39:36 »


4
 


Składniki:
Sałatka warstwowa z pieczarkami
 
1 słoik marynowanych pieczarek (ok. 700ml)
posiekany szczypiorek i rzeżucha (łączie kilka łyżek)
3 średnie marchewki
ok. 400g piersi z kurczaka
olek do smażenia
przyprawa gyros
1 nieduża cebula
2 duże ogórki konserwowe
3-4 kawałki papryki konserwowej
1 puszka kukurydzy konserwowej
kilka liści kapusty pekińskiej
4-5 jajek ugotowanych na twardo
ok. 400ml majonezu
kilka łyżeczek musztardy
sól, pieprz
Zapisane
Strony: 1 |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

miasto-faraonow prywatna-szkola hogwart exoticsavanna gangptr