Forszmak...Barbary
- Ok 5 litrów wody
- 1 kg wołowiny b/k
- włoszczyzna
- 5 suszonych prawdziwków
- 10 dag pieczarek podsmażonych
- 3 ogórki kwaszone
- 2 cebule
- przyprawa do flaków
- sól, pieprz, ostra papryka, sporo majeranku...
Wykonanie: Ugotować rosół z mięsa, włoszczyzny i namoczonych grzybów.
Zrobić zasmażkę z 3 łyżek mąki i ostudzić.
Do ostudzonej zasmażki dodać utarte na dużych oczkach ogórki kwaszone,
cebulę, pieczarki, przyprawy, czosnek, listek, ziele ang...
wszystko dodać do rosołu i podgotować 10 minut
Podajemy z pieczywem ....smacznego!!!!!:)
..........................................................
Żurek
.............
-1l wody
-ok.30 dag rosołowego
-po ok 10 dag kiełbasy, szynki, chudego boczku
- włoszczyzna
- 10-20 dag grzybów / np. pieczarki
- łyżeczka białego chrzanu
- duża śmietana 18%
- 1 op.żurku + 1op. białego barszczu
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1szt mały serek topiony / trójkącik/
- 1sz duża cebula / przypieczona na suchej patelni
-sól, pieprz, vegeta do smaku
Coś na rosół .. z kurczaka , wołowe, lub po prostu kość wieprzowa
warzywa / mogą być suszone / do tego wrzucamy przypieczoną cebule ,
podsmażone pieczarki i wędlinę
kiełbaska , szyneczka , chudy boczek a jak kto lubi biała kiełbaskę
dla mnie ona be ,
Żurek z białym barszczem rozpuszczony w szklance zimnej
wody wlewamy do gotującego rosołu.
Gotujemy to na wolnym ogniu ok.40min.
Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i serek.
Po ugotowaniu dodajemy łyżeczkę chrzanu .
Ugotowaną wędlinę kroimy na małe kawałeczki
plus pokrojone gotowane jajka , zalewamy żurkiem
i gotowe ...smacznego !