KWIATY
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
Strony: 1 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Zupy  (Przeczytany 2375 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dana
Administrator
Zaawansowany użytkownik
*****
Wiadomości: 453



« : Listopad 28, 2012, 20:42:29 »

 Chichot
Forszmak...Barbary Chichot

- Ok 5 litrów wody
- 1 kg wołowiny b/k
- włoszczyzna
- 5 suszonych prawdziwków
- 10 dag pieczarek podsmażonych
- 3 ogórki kwaszone
- 2 cebule
- przyprawa do flaków
- sól, pieprz, ostra papryka, sporo majeranku...
Wykonanie: Ugotować rosół z mięsa, włoszczyzny  i namoczonych grzybów.
Zrobić zasmażkę z 3 łyżek mąki i ostudzić.
Do ostudzonej zasmażki dodać utarte na dużych oczkach ogórki kwaszone,
 cebulę, pieczarki, przyprawy, czosnek, listek, ziele ang...
wszystko dodać do rosołu i podgotować 10 minut
Podajemy z pieczywem ....smacznego!!!!!:)
..........................................................
  Żurek
.............
-1l wody
-ok.30 dag rosołowego
-po ok 10 dag kiełbasy, szynki, chudego boczku
- włoszczyzna
- 10-20 dag grzybów / np. pieczarki
- łyżeczka białego chrzanu
- duża śmietana 18%
- 1 op.żurku + 1op. białego barszczu
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1szt mały serek topiony / trójkącik/
- 1sz duża cebula / przypieczona na suchej patelni
 -sól, pieprz, vegeta do smaku
Coś na rosół .. z kurczaka , wołowe, lub po prostu kość  wieprzowa
warzywa / mogą być suszone / do tego wrzucamy przypieczoną cebule ,
podsmażone pieczarki i wędlinę
kiełbaska , szyneczka , chudy boczek a jak kto lubi biała kiełbaskę
dla mnie ona be ,
Żurek z białym barszczem rozpuszczony w szklance zimnej 
wody wlewamy do gotującego rosołu.
Gotujemy to na wolnym ogniu ok.40min.
Pod koniec gotowania dodajemy  śmietanę i serek.
Po ugotowaniu dodajemy łyżeczkę chrzanu .
Ugotowaną  wędlinę kroimy na małe kawałeczki
plus pokrojone gotowane jajka , zalewamy żurkiem
i gotowe ...smacznego !
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #1 : Grudzień 02, 2012, 17:18:03 »

ZUPA Z KACZKI

 - Kaczka
 - włoszczyzna do rosołu
 - 10 grzybów suszonych
 - ziele ang.  , liść laurowy, ziarnka pieprzu
  Ugotować rosół

Kaczkę wyjąć z rosołu oddzielić od kości i zmielić przez maszynkę.
Do mięsa dodać 2 łyżki bułki  tartej , jajko , sól pieprz i zrobić malutkie pierożki.

Pierożki wyłożyć po kilka na talerz , zalać rosołem i pokrojonymi w paseczki grzybami .

Posypać zieleninką....
 
Kiedyś się w końcu zmobilizuję i zrobię taką zupę .........Uśmiech
.........................................................................................


ZUPA CEBULOWA

Z 1/2 kurczaka i warzyw rosołowych ugotować rosół.
40 dag cebuli podsmarzyć na maśle, dodać trochę rosołu i udusić do miękkości.
Rosół odcedzić i połączyć z cebulą.

Kurczaka oddzielić od kości dodać warzywa z rosoły małą cebulkę i zmielić .
Mięso wymieszać z białkiem doprawić solą i pieprzem i uformować małe kulki.
Dodać do rosołu podgotować 5 minut i zaprawić śmietaną. Zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkiem.
Na talerzach można posypać, żółtym serem .... smacznego !!!! Uśmiech
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #2 : Wrzesień 17, 2013, 09:56:14 »

FLACZKI DROBIOWE

Potrzebujemy:
1 kg żołądków drobiowych
4-5 skrzydełek z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszkę
kawałek selera
kawałek pora
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
majeranek
sól, pieprz
 
Wykonanie:
Żołądki dokładnie czyścimy i myjemy. Zalewamy ok 2.5 l wody. Zagotowujemy, sitkiem usuwamy szumowiny. Obgotowane żołądki odcedzamy, gdy ostygną kroimy w paski, wrzucamy do wywaru wraz ze skrzydełkami z kurczaka i przyprawami. Gotujemy do miękkości. Pod koniec wrzucamy pokrojone w plasterki warzywa, gotujemy kolejne 15-20 minut. Doprawiamy do smaku. Dodatkowo możemy zrobić zasmażkę z masła i mąki. Flaczki podajemy z pieczywem lub cienkim makaronem.
Smacznego Uśmiech
 
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #3 : Październik 29, 2013, 15:44:01 »

Zupa z dyni

Interesująca potrawa kuchni arabskiej, która może z powodzeniem gościć jesienią na naszych stołach.

czas: 45 minut
liczba porcji: 4

składniki:
1 kg dyni
1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
2 porcje śmietankowego sera topionego
szklanka jogurtu naturalnego
1 cebula
przyprawy (kminek, kurkuma, kolendra, chili)
sól, pieprz


przyrządzanie: Dynię oczyscić z nasion, obrać ze skóry, pokroić w centymetrową kostkę. Cebule pokroić w kostkę i wrzucić do rondla. Po chwili to samo zrobić z dynią i dusić do miękkości. Gdy nieco ostygnie zmiksować, a następnie zalać bulionem. Zagotować, dodać serek topiony i przyprawy. Już na talarzu dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego, fantazyjnie go rozprowadzając, posypać świeżo zmielonym pieprzem.

uwagi: Dodatek korzennych przypraw sprawia, że zupa ma właściwości rozgrzewające - idealne na jesienne szarugi.
Zapisane
Strony: 1 |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

szkoladuchow facetzjajami biznesforum magicaldream warriorsidiot