KWIATY
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
Strony: 1 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Potrawy z mięs  (Przeczytany 1935 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« : Listopad 22, 2012, 11:57:12 »

GALANTYNA

- 1 Kurczak
- 20 dag pieczarek
- 10 dag wątróbki drobiowej
- 30 dag mięsa mielonego z drobiu
- 2 jajka
- 2 łyżki tartej bułki
- pęczek pietruszki
- 5 dag orzechów
 Wyk:   Od kurczaka odciąć skrzydła i szyję.
 Przeciąć skórę wzdłuż kręgosłupa i i oddzielić  ostrożnie od kości ( starać się nie uszkodzić skóry)
 Nadzienie : mielone mięso wymieszać z rozdrobnioną wątróbką,
pokrojonymi w duże kawałki częściami kurczaka (piersi , uda),  podduszonymi pieczarkami,
 pociapaną pietruszką, jajkami , bułką i przyprawami .
 Posolić...popieprzyć i farszem napełnić skórę kurczaka .
Pospinać szpilkami lub wykałaczkami . Pieczemy ok 40 minut w piekarniku ....
Kroimy jak wystygnie ...smacznego !!! Uśmiech

........................................

 .................................
Kurczak nadziewany
..
-duży kurczak
- 1kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1kg pieczarek
- 1 cebula
- 4 jajka
- mała bułeczka
- 1/2 szk. mleka do namoczenia bułki
- sucha bułka ok 5dag
- przyprawa po myśliwsku
- sól, pieprz ,vegeta do smaku
Kurczaka obstukać/ ubić -
 łatwiej odchodzi od kości które trzeba delikatnie wydobyć że środka  Chichot

Kurczaka / już bez kości / obsypujemy
 dokładnie przyprawą myśliwską zewnątrz i w środku
 zostawiamy go tak na ok pół godziny
Do mielonego mięsa dodajemy jajka, namoczoną bułeczkę , suchą bułkę
 pokrojone i podsmażone na rumiano z cebulką pieczarki
plus przyprawy w tym myśliwska tak do smaku.
 Wszystko dokładnie mieszamy.
 Tak przygotowanym farszem nadziewamy ptaka ,zszywamy go i do piekarnika
 piecze się ok 2 godz.
Bardzo smaczny jest na zimno z sosem tatarskim .
Na gorąco podsmażony na maśle  w grubszych plastrach
z białym chrzanem smakuje wyśmienicie.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #1 : Marzec 16, 2014, 10:37:26 »

MIĘSO BEZ PIECZENIA

 - mięso 2 kg ( schab, karczek, łopatka....)
 - 2 litry wody
 - 1/2 szklanki soli ( jeżeli kawałek płaski to mniej)
 - 1 łyżka cukru
 - 5 ząbków czosnku
 - 2 łyżki majonezu
 - 1/2 łyżeczki pieprzu
 - 1/2 -"-       -" -     ziołowego
 - listek,  ziele, majeranek.... ze 3 kopiate łyżki ziół
Wieczorem w garnku przygotować wodę ze wszystkimi dodatkami i włożyć mięso wysmarowane majonezem, PRZYKRYĆ  i na maleńkim gazie doprowadzić do wrzenia ...po 5 minutach wyłączyć .
Na drugi dzień znowu doprowadzić do wrzenia i po 5 minutach wyłączyć . Wystudzić .....i gotowe do krojenia.
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany użytkownik
*****
Wiadomości: 453



« Odpowiedz #2 : Lipiec 17, 2022, 18:25:43 »

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FHandmade2023%2Fvideos%2F364305352514252%2F&show_text=false&width=317&t=0" width="317" height="476" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>
Zapisane
Strony: 1 |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

falingskies rycerze-erathii world-anime zabojcy bross-