KWIATY
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
Strony: 1 2 3 » |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ciasta  (Przeczytany 20417 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dana
Administrator
Zaawansowany użytkownik
*****
Wiadomości: 453



« : Listopad 28, 2012, 20:42:09 »

 CIASTO JABŁKOWE Z BUDYNIEM

 - 3 szkl mąki
 - 4 jajka
 - 1 szkl cukru
 - 3/4 szkl śmietany 18%
 - 3/4 szkl oliwy
 - 2 łyżecz PdP (proszek do pieczenia)
 - 1 duży budyń lub 2 małe
 - 3 szkl mleka
 - 1 kg jabłek
Wyk:    Jajka roztrzepać z cukrem, dodać śmietanę i resztę składników , na końcu mąkę z PdP
 - ciasto wylewamy na dużą blachę i wtykamy w nie jabłka
 - zalewamy gorącym budyniem i posypujemy kruszonką .... smacznego !!!!

KRUSZONKA

10 dag mąki
 - 6 dag masa
 - 6 dag cukru
 - cuk wanilinowy
 Składniki połaczyć ręką i pokruszyć na cieście
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #1 : Listopad 30, 2012, 13:26:45 »

KUBUŚ

Biszkopt z 4 jaj ( blacha prostokątna)
 - sok Kubuś 0,75l
 - 2 budynie śmietankowe
 - 4 łyżki cukru
 - 2 paczki herbatników
 - 1/2 l śmietany kremówki
 - 2 galaretki w kolorze Kubusia
 Z Kubusia cukru i budyni  ugotować budyń i i ciepły wylewamy na biszkopt.
Na budyń wykładamy 2 paczki herbatników.
Śmietanę ubić i dodać galaretkę rozpuszczoną w małej ilości wody.
 Krem wykładamy na herbatniki.
Drugą galaretkę robimy w/g przepisu i wylewamy na krem ( można jeszcze wyłożyć owocami )
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #2 : Grudzień 17, 2012, 10:51:26 »

POLEWA CZEKOLADOWA

1/4 kostki masła lub margaryny,
 - 1/2 szkl cukru pudru
 - 3 - 4 łyżki kakao
 - 1 łyżeczka żelatyny
 - 3 łyżki gorącej wody ( wrzątku)
Wykonanie:  Rozpuść masło i nie zdejmując z ognia dodaj cukier
 Zdejmij z ognia , dodaj kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę .
dobrze wymieszaj i gotowe do smarowania ciasta ...Uśmiech
...........................
Dodałam pokruszone sezamki ...i jest pyszna ....super pyszna Uśmiech
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #3 : Styczeń 23, 2013, 08:58:12 »

Rogaliki drożdżowe

Składniki

- 1 kg mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 6 dag drożdży
- 1 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 jaja + 2 żółtka
- kostka masła lub margaryny
- powidła bądź inny dżem do nadzienia
Przygotowanie

W mleku rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru. Kiedy zaczyn ruszy przelać go do malaksera dodając jaja, żółtka, mąkę. Wyrabiać, a pod koniec wlać rozpuszczoną kostkę tłuszczu. Przełożyć do miski i czekać, aż wyrośnie.
Ciasto podzielić na części, z których wałkujemy okrągłe placki. Kroimy je na trójkąty. Na szerszych końcach kładziemy łyżkę nadzienia i zwijamy do środka, zaginając końce, abu nabrały kształtów rogalików.
Układamy na wyłożonej papierem blasze i pieczemy ok. kwadransa przy 180 - 190

zamierzam dzisiaj wypróbować Uśmiech
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany użytkownik
*****
Wiadomości: 453



« Odpowiedz #4 : Styczeń 23, 2013, 23:21:17 »

I co dobre były   :Uśmiech   Język Język
..........................................
Apetytu mi narobiłaś  Buzia na kłódkę

BABKA

Do babki będziemy potrzebowali:
- 40 dkg mąki (2 i 1/3 szklanki)
- 100 g mąki ziemniaczanej (1/2 szklanki)
- Półtora łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 15 dkg. masła lub margaryny albo pół szklanki oliwy
- 4 jajka
- Ćwierć szklanki mleka


Wbijamy jajka do miski w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy cukier i mieszamy do połączenia składników.
Następnie mieszamy mąki (ziemniaczaną z pszenną), oraz proszek do pieczenia.
Wymieszane maki z proszkiem do pieczenia, po trochu dodajemy ciągle mieszając do masy jajecznej, na przemian z mlekiem.
Na końcu wlewany oliwę lub roztopione masło lub margarynę.
Ciasto wyrabiamy do jednolitej konsystencji, mieszamy do czasu pojawienia się pęcherzyków powietrza.


Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.
Do babki możemy dodać też trochę kakao.
Wtedy zostawiamy 1/3 ciasta w misce w której wyrabialiśmy ciasto, i dokładamy trzy łyżki kakao.
Delikatnie mieszamy. Jeżeli masa będzie za gęsta, śmiało możemy dodać trochę mleka.
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany użytkownik
*****
Wiadomości: 453



« Odpowiedz #5 : Styczeń 25, 2013, 13:10:09 »

http://forumogrodniczeoaza.pl/
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #6 : Styczeń 29, 2013, 17:25:09 »

Pierniczki
...................

1kg .mąki ,
1szkl.cukru
6 łyżek miodu ,
1 słoiczek dżemu ,powideł lub marmolady ,
1 łyżeczka sody ,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
4-5 jajek ,
2 budynie czekoladowe ,
4 łyżki kakao,
4 łyżki oleju ,


1 masło lub margaryna ,
1 przyprawa do piernika ,o
Mąkę wymieszać z proszkiem ,kakaem i budyniami .Margarynę rozpuścić z miodem ,cukrem ,
dżemem i ostudzić .W bardzo małej ilości mleka rozpuścić sodę .Białka ubić na sztywno ,dodając żółtka.Wszystkie składniki połączyć .Pozostawić w lodówce do następnego dnia .Wałkować dość grube ciasto[0,5-1 cm],wykrawać foremkami pierniczki .Układać na wysmarowanej margaryną blaszcze.Piec 10 -15 min. w temp.180-200 stopni.Po upieczeniu są mięciutkie i takie pozostaną

POLEWA .
0,5 kostki margaryny,4 łyżki cukru ,2 łyżki kakao,1 łyżka wody .Rozgrzać wszystkie składniki ,ale nie gotować .
1 łyżeczkę żelatyny namoczyć w wodzie ,dodać na końcu do polewy .



Jakiś SERNIK
.......................

Składniki na blachę 28 x 40 cm:

Ciasto
5 jajek
220 g mąki
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
4 łyżeczki cacao
125 ml wody

Masa serowa

500 g mielonego sera (np. z wiaderka)
1 opakowanie budyniu waniliowego
100 g cukru

Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej i wodę i dalej ubijamy. Mąkę, proszek i cacao mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy króciutko mikserem na najniższych obrotach. Przelewamy do blachy wysmarowanej olejem. 
Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min (do suchego patyczka).


Też do wypróbowania

No to jeszcze jedno:)

TOFFI
.................

Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej
120 g pokrojonego w kostkę zimnego masła
4 łyżki stołowe brązowego cukru

Masa toffi:

50 g masła
4 łyżki brązowego cukru
400 g skondensowanego słodzonego mleka z puszki (można użyć gotowej masy)
Dodatkowo:

150 g mlecznej czekolady (jeśli wolicie może być deserowa)
30 g orzechów laskowych (mój dodatek, w oryginale brak)
Przygotowanie

Kwadratową formę o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przesiać mąkę do miski, dodać masło i rozcierać palcami, aż będzie przypominało zacierki. Dosypać cukier i wyrobić elastyczne ciasto.
Wyłożyć ciastem dno formy i nakłuć widelcem.


Piec w temp. 180 °C przez 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste. Pozostawić w formie do ostygnięcia.


Przygotować masę. W teflonowym rondlu umieścić masło, cukier i mleko skondensowane. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować ok 5 minut lub dłużej aż masa zgęstnieje, stanie się jasnożółta i zacznie odchodzić od ścianek naczynia.

Masę wyłożyć na kruchy spód, wierzch wygładzić. Pozostawić do wystygnięcia.
Kiedy toffi stężeje roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Na masie toffi ułożyć orzechy laskowe, całość polać roztopioną czekoladą, dokładnie ją rozprowadzić i ciasto w chłodnym miejscu, aby czekolada stwardniała.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #7 : Luty 01, 2013, 17:58:28 »

Zobacz ten link :

http://zszywka.pl/
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #8 : Luty 11, 2013, 08:28:34 »

Krem sułtański - przepis
   
Składniki:
1/2 l śmietany kremówki
1-2 łyżki cukru pudru
4 łyżki rodzynek
5 dag małych bez
łyżeczka kakao
kieliszek rumu

Sposób przygotowania:
Śmietanę z cukrem pudrem dobrze ubij. Do połowy ubitej śmietany dodaj kakao i rum,  starannie wymieszaj, tak by powstała jednolita masa.
 Rodzynki sparz gorącą wodą. Kiedy ostygną, dodaj je do białej śmietany.

Tajemnica kremu sułtańskiego tkwi w ładnym podaniu. Dlatego przygotuj szklany pucharek. Włóż do niego bezę, na nią łyżkę kakaowej śmietany, na to łyżkę śmietany białej, ponownie odrobinę kakaowej. Całość udekoruj białą bitą śmietaną i rodzynkami. Pucharek będzie wyglądał niczym włoskie tiramisu, ale gwarantujemy, że krem sułtański jest dużo smaczniejszy.

Ale by się zjadło  Język Język Język
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #9 : Luty 23, 2013, 09:10:43 »


Sernik na zimno

1 gotowy spód do tortów
300 gr twarogu z wiaderka
100 gr cukru
200 ml śmietany kremówki
4 łyżki żelatyny (rozpuszczone w ok. 80 ml letniej wody)
2 galaretki o takim samym smaku
kilka borówek amerykańskich
2 brzoskwinie

Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody.
Kremówkę ubijam na sztywno.
Twaróg miksuje z cukrem na puszystą pianę i dodaje rozpuszczoną żelatynę, dodaję do masy kremówkę i mieszam całość na najniższych obrotach.
Masę serową kładę na gotowy spód, układam owoce i odstawiam do stężenia.
Nakładam na wierzch lekko zastygniętą galaretkę i ponownie dstawiam, aby mocno zastygło.

Gotowe!!

Smacznego!!
Do wypróbowania
 
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #10 : Luty 27, 2013, 16:41:36 »

MIĘTUSEK

ciasto:
 - 4 duże jaja
 - 2 łyżki mąki pszennej
 - 2 łyżek mąki ziemniaczanej
 - 1/4 szk cukru
 - 1 1/2 łyżeczki PdP
 - 2 łyżki kakao
  upiec biszkopt w średniej tortownicy
krem:
 - 1/2 litra śmietany 36*
 - 2 śmietan-fixy
 - 1/2 szkl cukru pudru
 - 15 dag  miętowych landrynek (mocnych)
 - 1 płaska łyżka żelatyny
 - 1 tabliczka gorzkiej czekolady
 - 1 kieliszek wódki
Wykonanie:
 Upieczony biszkopt przekroić na pół.
Krem: Landrynki rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudzić.
Odlać 1/4 szklanki miętowego syropu, dodaj wódkę i skrop obie części biszkoptu.
Śmietanę ubij z cukrem , dodaj śmietan-fixy i rozpuszczoną żelatynę. Nadal ubijając wlewaj po łyżce miętowego syropu. Wmieszaj do kremu startą na dużych oczkach 3/4 czekolady .
Biszkopt przełóż kremem zostawiając 1/3 do posmarowania na wierzchu . posypać resztą czekolady i odstawić na 2 godz. ... Język Język Język

Ps. Chyba będzie dobry ... Uśmiech (przepis z kropki)
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #11 : Kwiecień 01, 2013, 14:02:22 »

Miętusek bardzo dobry  Język
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #12 : Czerwiec 26, 2013, 17:17:45 »

Wkleję ten sernik do wypróbowania:


 
Sernik na piernikowym spodzie


Spód:
250 g ciasteczek kruchych (mogą to być ciasteczka typu Digestive np. marki Lu albo biszkopty, ciasteczka petit beurre lub dowolne ich kombinacja)
100 g masła
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika

Masa:
500 g białego twarogu (zmielonego)
160 g cukru pudru
4 jajka
1 łyżka tartej skórki pomarańczowej (lub 1 łyżeczka suszonej)
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 czubata łyżka budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy (używam cukru Kotanyi)

Polewa
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka skórki pomarańczowej (suszonej) lub 1 łyżka świeżej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)

do posypania: tarta gałka muszkatołowa

Spód:
Ciasteczka wsypać do torebki i rozwałkować wałkiem lub pokruszyć w malakserze. Dodać pokrojone masło i zagnieść ciasto - będzie miało konsystencję lekko klejącej bułki tartej.
Tortownicę o srednicy 18-20 cm wyłożyć folią aluminiową, boki delikatnie posmarować masłem.
Spód i boki dokładnie wylepić pokruszonymi ciasteczkami - chodzi o to, żeby brzeg był wysoki.
Wstawić do lodówki na 30 minut, a w tym czasie przygotować masę:

Masa:
Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 jajku, skórkę pomarańczową, wanilię, przyprawę do piernika i budyń.
Wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić sernik.
Piec 45-50 minut.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystygnięcia.

Polać polewą (wszystkie składniki polewy wcześniej dokładnie wymieszać) i dopiekać kolejne 12-15 minut.
Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #13 : Wrzesień 01, 2013, 09:04:36 »

SERNIK Z ROSĄ

 Kruche ciasto:
 
300 g mąki tortowej
100 g masła zimnego
100 g cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
 Masa serowa:
 
1 kg białego sera
1/2 szklanki oleju
3 szklanki mleka
2 jajka
1 szklanka cukru
4 żółtka
1 budyń śmietankowy (40g)
aromat cytrynowy
 
Rosa:
 
5 białek
3/4 szklanki cukru
 
 Kruche ciasto: Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia z kawałkami zimnego masła siekamy nożem.  Dodajemy cukier puder, całe jajko, 2 żółtka i wyrabiamy szybko ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy prostokątną formę (24x34), smarujemy ją masłem lub margaryną i oprószamy mąką. (ewentualnie wykładamy papierem do pieczenia). Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (termoobieg 160).
 
 
Masa serowa: Ser mielimy, dodajemy mleko, olej, jajka, żółtka, wsypujemy budyń i wlewamy kilka kropel aromatu cytrynowego. Wszystko miksujemy na jednolitą masę i wykładamy na ciasto. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 50-55 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Zmniejszamy temperaturę piekarnika na 150 stopni (termoobieg 130)
 
 
Rosa: Białka ubijamy, pod koniec ubijania wsypujemy powoli cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Nakładamy łyżką kleksy piany na sernik i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 15-20 minut, aż beza nabierze złotego koloru. Sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Na bezie w ciągu kilku godzin wytworzą się kropelki rosy.   smacznego Uśmiech
 
 
 
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #14 : Wrzesień 17, 2013, 09:40:56 »

OCZY CARYCY

 Potrzebujemy:
na ciasto jasne:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżkę octu
1/3 szklanki oleju
na ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżkę proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
na krem budyniowy:
1 i 3/4 szklanki mleka
budyń śmietankowy bez cukru
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy (16 g)
1 kostkę miękkiego masła
na polewę:
125 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki kakao
3-4 łyżki mleka
dodatkowo:
200 ml mocnej kawy
paczkę okrągłych biszkoptów
zieloną galaretka
orzechy włoskie
 
Wykonanie:
Ciasto jasne: białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mąkę, ocet i olej,  delikatnie i dokładnie mieszamy.
Ciasto ciemne: żółtka i jajka ucieramy z cukrem do białości. Na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Dokładnie mieszamy.
Blaszkę o wymiarze ok 30x25 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Delikatnie mieszamy widelcem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanych do 180°C przez około 35 minut.
Krem budyniowy: budyń gotujemy w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy ostygnie ucieramy go z miękkim masłem.
Parzymy kawę, lekko słodzimy, studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku.
Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa placki.
Na jeden wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty nasączone kawą. Między biszkopty wylewamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy resztę kremu. Przykrywamy drugim plackiem.
Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, energicznie mieszamy. Po przestudzeniu polewa jest gotowa, polewamy nią ciasto. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Schładzamy kilka godzin w lodówce.
 
Zapisane
Strony: 1 2 3 » |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

forumglador stadomoixos mexico eobywatel planetside2grompl