KWIATY
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
Strony: « 1 2 3 » |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ciasta  (Przeczytany 20261 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #15 : Listopad 20, 2013, 15:55:09 »

sernik a`la pudding drezdeński...

 
...bardzo smaczny i delikatny sernik, trochę z nim pracy jest, ale warto jest poświęcić czas i upiec to ciasto. Przepis podaję z moimi małymi zmianami, a oryginał podpatrzyłam na "Galerii Potraw"
 
 
Ciasto kruche:

2 szkl mąki pszennej
2 jajka
3/4 szkl cukru
3/4 kostki masła
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa serowa:

2 jaja
120 g cukru
1/4 łyżeczki soli
skórka otarta z cytryny
75 dkg twarogu półtłustego (dałam wiaderkowy)
2 łyżki cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy lub waniliowy


Masa budyniowa:

1 budyń śmietankowy
375 ml mleka
4 jajka
150 g masła
150 g cukru
szczypta soli

ciasto kruche: ze wszystkich składników szybko wyrobić ciasto. Blachę (25x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Włożyć do lodówki.


masa serowa: całe jaja, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować. Dodać powoli twaróg. Gdy będzie dobrze zmiksowany i pulchny dodać proszek budyniowy; zmiksować.


masa budyniowa: na mleku ugotować budyń. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem dodać miękkie masło i utrzeć na puszysta masę. Po łyżce dodać zimny budyń; ucierać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy budyniowej ostrożnie i wolno mieszając już łyżką. Powstanie bardzo pulchna masa.


Na ciasto wylewamy najpierw masą serową następnie budyniową. Ciasto pieczemy 1 godz w 180st C.
Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta posypać cukrem pudrem. Trzymać sernik w chłodnym miejscu.
 
 
 
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #16 : Listopad 25, 2013, 10:32:44 »

 
  3BIT
--------------------------------


Składniki:
1 puszka masy krówkowej
ok. 510g herbatników
400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 opakowania śmietan-fix
ok. 50- 100g dowolnej czekolady lub ulubionej posypki
Masa budyniowa:
500ml mleka
2/3 szklanki cukru
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
ok. ¾ kostki masła
Sposób przygotowania:
Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
Formę do pieczenia wyłożyć herbatnikami.
Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą lub posypką.
Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.
Smacznego!
 
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #17 : Styczeń 26, 2014, 12:40:39 »


Biszkoptowe "Rafaello"

Potrzebujemy:
biszkopt:
5 jajek
1 szklankę cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 łyżkę octu
krem:
500 ml śmietany kremówki
2 opakowania Śmietan-fix
200 g białej czekolady
200 g wiórków kokosowych
dodatkowo:
100 g płatków migdałów
4 łyżeczki brązowego cukru
2 płaskie łyżki masła
 
Wykonanie:
Biszkopt przyrządzamy według -> przepisu <-
Schłodzoną śmietanę lekko ubijamy, dodajemy Śmietan-fix i ubijamy do pożądanej konsystencji. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy ostygnie dodajemy do ubitej śmietany, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do masy wsypujemy wiórki kokosowe, całość dokładnie mieszamy.
Gdy biszkopt dobrze ostygnie, delikatnie i cienko odkrawamy z niego przypieczoną górę. Pozostałe ciasto przekrawamy na 2 części. Połowę masy kokosowej wykładamy na pierwszy placek, przykrywamy drugim i wykładamy resztę kremu. Gotowe ciasto chłodzimy min. 6h w lodówce.
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy cukier i migdały. Prażymy często mieszając aż uzyskają złotawy kolor. Ciasto posypujemy ostygniętymi migdałami tuż przed podaniem.
Smacznego Uśmiech
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #18 : Luty 05, 2014, 17:01:32 »


Biszkopt Cappuccino


Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru białego
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3 łyżki ciemnego kakao
kilka kropel olejku zapachowego (u mnie waniliowy, lecz niekoniecznie)

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe (używałam z Delecty z napisem duży budyń śmietankowy)
1/2 litra mleka 3,2%
1 kostka masła – 200 g (dałam śmietankowe)
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
100 g kandyzowanej skórki cedratu w kostkach (można zastąpić rodzynkami)

Masa cappuccino:
1 opakowanie kawy Cappuccino o smaku czekoladowym (duża paczka 100 g) lub 4 małe saszetki cappuccino
2 śnieżki na mleko
1 śmietan-fix
5 łyżek żelatyny
2 szklanki mleka 3,2%

Dekoracja:
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek, do dużej miski wkładamy białka i ubijamy je na bardzo sztywną pianę (po odwróceniu miski nic nie powinno spadać). Gdy piana będzie już sztywna dodajemy stopniowo cukier nie przerywając ubijania, a pod koniec po jednym żółtku, dokładnie miksując. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę oraz cukier waniliowy, olejek waniliowy i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 40 minut. Studzimy. Biszkopt zdejmujemy z papieru i przekładamy do blaszki.

W czasie gdy pieczemy biszkopt przygotowujemy masę budyniową. Gotujemy budyń. W 1/2 szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy, dodając 3 łyżki cukru. Budyń musi być gęsty dlatego zamiast w litrze mleka gotujemy go w 1/2 litra. Budyń cały czas energicznie mieszamy aby się nie przypalił. Po ugotowaniu dobrze go studzimy, musi być zimny. Miękkie masło śmietankowe wkładamy do miski razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu powstania białego kremu. Dodajemy stopniowo budyń, cały czas miksując. Na samym końcu wsypujemy kandyzowana skórkę cedratu lub rodzynki (zależy od upodobań). Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Tak przygotowaną masę wykładamy na przestudzony biszkopt.

Na samym końcu przygotowujemy masę cappuccino. Mleko zagotowujemy w rondelku, ja odlałam 1/3 szklanki mleka i rozprowadziłam w nim kawę cappuccino, aby nie zrobiły się grudki kawy,  gdy mleko w rondelku się zagotowało wlałam kawę i zagotowałam to wszystko na ogniu. Kawę wystudzić. Do chłodnej kawy wsypujemy śnieżki oraz śmietan–fix i miksujemy na najwyższych obrotach na puszystą masę. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w niewielkiej ilości wody i dodajemy do ubitej śnieżki, wszystko dokładnie ze sobą łączmy i wylewamy na masę budyniową. Czekolady ścieramy i posypujemy ciasto. Chłodzimy w lodówce co najmniej 2 godziny.


Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #19 : Luty 11, 2014, 08:58:00 »

DOMOWE KREMÓWKI

Składniki
Ciasto: 30 dag mąki pszennej, 1 żółtko, 1/2 łyżki soku z cytryny, 30 dag masła.
Krem: 4 żółtka + 1 całe jajko, 10 dag cukru, 1/2 l mleka, cukier waniliowy, 5 dag mąki ziemniaczanej, cukier puder do oprószenia.

Przygotowanie
1.    Do 20 dag mąki dodać żółtko i sok z cytryny oraz tyle przegotowanej zimnej wody, aby łatwo dało się zagnieść ciasto ( ok. 3/4szkl.). Ciasto dobrze wyrobić i rozwałkować na kształt koła. Resztę mąki zagnieść z masłem i wyłożyć na środek koła. Brzegi ciasta podstawowego założyć w kopertę i rozwałkować -zawsze w jednym kierunku. Założyć je ponownie w ten sam sposób i znów rozwałkować. Powtórzyć czterokrotnie. Ostatni raz rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, wyłożyć na blaszkę o wym. 24x29cm. Wstawić na godz. do lodówki. Piec ok. 15-20 min w temp. 220st. Ostudzone ciasto przekroić na 2 jednakowe blaty.
2.   Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i wanilią. Połowę mleka zagotować, w reszcie rozrobić mąkę. Wlać do gotującego się mleka. Mieszając, dodać utartą masę jajeczną. Mieszać, aż zgęstnieje, przestudzić. Masę rozsmarować na cieście, przykryć 2 blatem. Oprószyć cukrem pudrem, pokroić na porcje. Smacznego .


TIRAMISU

Błyskawiczne lodowe tiramisu:

Składniki:
- 8 gałek lodów Carte d’Or Caffe Latte
- 50 ml wina Marsala
- 100 ml mocnej kawy espresso, ochłodzonej
- 20 g kakao
- 100 g podłużnych biszkoptów
- 8 ziarenek kawy w czekoladzie
- 200 g serka mascarpone

Sposób przygotowania

Zanurz każdy z herbatników w espresso i ułóż na dnie talerza o wymiarach około 22×25 cm. Polej biszkopty pozostałym espresso. Serek mascarpone i wino Marsala wymieszaj w dużej misce. Powstałą masę rozłóż równomiernie na biszkoptach. Połóż 8 gałek lodów Carte d’Or Caffe Latte na warstwie serka mascarpone. Całość oprósz kakao I udekoruj ziarnkami kawy w czekoladzie. Podawaj natychmiast.

Zmysłowe tiramisu na walentynki:

Składniki:
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- filiżanka mocnej kawy
- 100 g mascarpone
- 1 łyżka kakao lub tarta czekolada
- biszkopty, kocie języczki lub herbatniki maślane

Sposób przygotowania

Utrzyj żółtko z cukrem na puszysty, jasnożółty kogel mogel. Dodaj mascarpone i wymieszaj dokładnie. Ułóż biszkopty na dnie naczynia. Dokładnie nasącz kawą. Nałóż na biszkopty warstwę mascarpone. Całość oprósz kakao lub czekoladą. Odstaw do lodówki na godzinę lub dwie.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #20 : Luty 19, 2014, 09:03:40 »

TIRAMISU KAKAOWE

Składniki:
400 g podłużnych biszkoptów
50 g mlecznej czekolady
750 g serka mascarpone, schłodzonego
4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka mocnego kakao bez cukru
1,5 kieliszka likieru Amaretto
paczka mrożonych truskawek (ok. 200 g)
łyżka cukru
łyżka żelatyny
3 łyżki gorącej wody
Blachę 25 x 36 wyłożyć papierem do pieczenia.
Truskawki zagrzać w garnuszku wraz z cukrem na niewielkim ogniu do czasu puszczenia soków i zmięknięcia owoców, następnie zblendować. Żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać do truskawek, przestudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą, kremową i jasną masę (najwygodniej mikserem). Dodać mascarpone i wymieszać, aż do połączenia mas (można delikatnie zmiksować). Dodać kieliszek likieru. Ubić pianę z białek, delikatnie wymieszać z masą serową.
Kakao zaparzyć jak w przepisie, przestudzić i dodać 2 łyżki amaretto.
Czekoladę zetrzeć lub zblendować (ja użyłam blendera, posypka miała wyraźniejszy smak).
Biszkopty ułożyć na dnie blachy, nasączyć kakaem. wyłożyć połowę kremu. Wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów i nasączyć. Następnie rozprowadzić truskawkową masę, po czym położyć kolejną warstwę kremu. Na końcu posypać czekoladą.
Chłodzić w lodówce (najlepiej całą noc).
SMACZNEGO!
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #21 : Marzec 13, 2014, 11:50:14 »

Placki z jabłkami

Składniki:
    3 jaja
    3 łyżki cukru
    100 ml kefiru lub jogurtu
    6 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 żółtko
    150 g sera „mascarpone”
    2 łyżeczki likieru kawowego
    2 łyżki cukru pudru do posypania
    olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1.    Oddzielamy białka jaj od żółtek; do żółtek dodajemy łyżkę cukru, po czym ubijamy na gładką puszystą masę; do masy dolewamy kefir, stopniowo dosypujemy mąkę (stale mieszamy); na koniec dorzucamy szczyptę mąki ziemniaczanej; wszystko dokładnie mieszamy; ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego.
2.    Jabłka obieramy, kroimy w drobne kawałki, przekładamy do ciasta i mieszamy; do białek dodajemy łyżkę cukru i ubijamy na w miarę sztywną pianę; całość bardzo delikatnie mieszamy.
3.    Placki smażymy na patelni z niewielka ilością oleju na bardzo wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor - ważne, by dopiekły się w środku.
4.    Ucieramy 1 żółtko z łyżką cukru, dodajemy partiami  ser „mascarpone”, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek, doprawiamy likierem kawowym.
5.    Placki układamy na talerzach, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy je serem z żółtkami.

Dobra rada:
Jabłka można w sezonie zastąpić twardymi śliwkami.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #22 : Kwiecień 05, 2014, 17:14:20 »

CIASTECZKA OWSIANO/KOKOSOWE

 Składniki dla 4 osób:

4 łyżki płatków owsianych,

4 łyżki wiórków kokosowych,

1 szklanka mąki pszennej,

3 łyżki cukru pudru,

½ kostki rozpuszczonego masła,

1 łyżka miodu,

1 płaska łyżka Sody oczyszczonej Prymat,

1 łyżeczka Cynamonu mielonego Prymat. 

 Sposób przygotowania:

Do miski wsypać płatki, mąkę, wiórki kokosowe, cynamon i cukier, wymieszać.

W małym rondelku roztopić masło, wlać miód i wymieszać, nie gotować.

Sodę wymieszać z dwoma łyżkami gorącej wody, dodać do rondla z masłem i miodem, wymieszać, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami.

Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze i piec ok.  8-10 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #23 : Kwiecień 13, 2014, 16:12:15 »

   
       SERNIK INACZEJ
    
Składniki
Ciasto:

      40 dag mąki

      szklanka cukru pudru

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      20 dag margaryny

      2 jajka

      4 łyżki kwaśnej śmietany


Masa serowa:

      1 i 1/4 kg sera białego

      25 dag masła

      1 i 1/2 szklanki cukru

      2 jajka

      2 żółtka

      1/2 szklanki mleka

      opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

      polewa czekoladowa do dekoracji


 przygotowanie

1.      Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Dodać miękką margarynę, posiekać nożem, a następnie rozetrzeć dłońmi. Wbić jajka, dodać kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto. Uformować kulę, pokroić na 3 równe części.

2.      Wszystkie kawałki ciasta rozwałkować, tworząc trzy blaty. Każdy z blatów upiec oddzielnie na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia.

3.      Masa serowa: ser, cukier, masło, jajka i żółtka zmiksować, przełożyć do rondla. Gotować ok. 20 minut, cały czas mieszając. Mleko wymieszać z budyniem, dodać do masy serowej, gotować, aż masa zacznie gęstnieć. Zdjąć z gazu, masę lekko ostudzić.

4.      Na blasze ułożyć blat ciasta, na nim umieścić połowę masy serowej. Następnie ułożyć kolejny blat, pozostałą masę serową oraz ostatni blat. Ciasto udekorować polewą czekoladową.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #24 : Kwiecień 14, 2014, 12:50:20 »

Baba cytrynowa

Baba cytrynowa
trudność:
czas: 01:30
Składniki
450 g mąki tortowej
300 g margaryny
5 jaj
250 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia (50g)
sok z 1 cytryny
1 łyżka octu jabłkowego
1 - 2 łyżki margaryny (do wysmarowania formy)
Sposób przyrządzania:
Cukier puder utrzyj z masłem w miseczce za pomocą drewnianej łyżki, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. W międzyczasie stopniowo dodawaj żółtka z jajek (nie wszystkie na raz).
Do utartej masy dodaj sok z jednej cytryny. Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do utartej masy, ciągle mieszając. Następnie do całości dodaj łyżkę stołową octu jabłkowego i wymieszaj.
Wszystko przełóż do wysmarowanej margaryną formy. Piecz przez ok. 1 godz. w temperaturze 180-200°.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #25 : Kwiecień 15, 2014, 19:04:07 »

      
 
CIASTO MIĘTOWE       
    
Składniki
Ciasto:

1 margaryna

11/2 szkl. cukru

3 łyż. kakao

1 cukier wanilinowy

4 jajka

1 1/2 szkl. mąki

2 łyż.proszku do pieczenia

Masa:

0,5 l śmietany 30%

4 łyż. żelatyny

1-2 opakowania landrynek miętowych

2 paczki delicji
Margarynę roztopić ,dodać cukier, kakao, 5 łyżek wody. Wymieszać ,wystudzić.Dodać  żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, ubitą pianę z białek. Wymieszać..Forma 26x33. Piec 30 min. w temperaturze 160 st.

Ilość landrynek zależy jak bardzo miętowy smak chcemy otrzymać .Ja dałam 1,5 paczki   
Landrynki rozbić(włożyć  do woreczki i tłuczkiem potłuc), rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. wody. Smietanę ubić na sztywno, dodać żelatynę i syrop z landrynek oraz barwnik. Ciasto przekroić na pół. Posmarować połową masy, ułożyć delicje,wyłożyć resztę masy,przykryć ciastem. Polać polewą czekoladową. Smacznego!!
 Ciasto bardzo dobre, orzeźwiające, pycha.


 
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #26 : Październik 05, 2014, 11:41:38 »



 Amerykański sernik
Spód :
3/5 kostki do pieczenia Kasia Ekstra (150 g)
2/5 szklanki cukru (100 g)
250 g posiekanych drobno migdałowych
1/2 szklanki mąki (85 g)
Masa:
1 kg delikatnego twarogu sernikowego
1 i 1/2 szklanki cukru pudru (240 g)
6 jajek
1 laska wanilii
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki śmietanki 30% (125 ml)
1 cytryna,
Polewa:
4/5 szklanki śmietany 18% (200 ml)
2 łyżki cukru pudru,
Sok z 1 cytryny
1 biała czekolada
1Kasię rozpuść i przestudź. Migdały połącz z mąką, cukrem i roztopioną Kasią. Tortownice posmaruj Kasią i wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Następnie zabezpiecz dno i boki folią aluminiową.
2Przygotowaną masą wyłóż spód i boki tortownicy o średnicy 26 cm i włóż do lodówki.
3Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem. Dodaj ser, śmietankę, otartą skórkę i sok z cytryny i wybrane wnętrze z laski wanilii. Białka ubij na sztywną pianę. Masę połącz z ubitą pianą z białek. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
4Masę przełóż do tortownicy. Piecz w kąpieli wodnej, najpierw 40 minut w 180 st.C , a następnie 40 minut w 150 st.C. Wystudź.
5Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej sok z cytryny, zdejmij z ognia, włóż białą czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści. Dodaj cukier puder i śmietanę, wszystko wymieszaj.
6Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, polej polewą i odstaw do schłodzenia (najlepiej na całą noc do lodówki).
  Temperatura kąpiel wodna°C Czas pieczenia 40 + 40 minut
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #27 : Styczeń 23, 2015, 17:18:46 »

Chatka Baby Jagi

40 dkg sera do serników , 10 dag cukru pudru, 2 żółtka, 3 łyżki kakao, 1/2 kostki masła prawdziwego, cukier waniliowy i 3 paczki herbatników (100 gr)
Wykonanie: masło utrzeć z oboma cukrami i dodawać po trochu ser .
Masę serową na dwie nie równe części.
Większą część wymieszać z kakaem.
Układamy domek: na foli aluminiowej układamy w trzech rzędach połowę herbatników i wykładamy masę serową z kakaem . Przykrywamy drugą częścią herbatników.
Na środkowej części wykładamy masę białą .
Trzymając boki folii składamy wszystko formując domek i na desce wkładamy do lodówki . Po schłodzeniu oblewamy polewą czekoladową i dekorujemy .  :smacznego Uśmiech
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany użytkownik
*****
Wiadomości: 453



« Odpowiedz #28 : Grudzień 09, 2015, 19:00:13 »

sernik na plackach miodowych ( )

4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
2 łyżki miodu
5 dkg masła
2 łyżki śmietany
2 jajka
1 szklanka cukru
Miód i masło podgrzewamy, dodajemy śmietanę, mąkę i sodę - dokładnie mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem i zagniatamy z masą miodową. Rozwałkowujemy na 4 placki i pieczemy w tortownicy 10-15 minut w 180 st.

Masa serowa:
1 kg zmielonego sera ( zawsze używam półtłustego )
2 szkl. cukru pudru
25 dkg masła
2 jajka
cukier waniliowy
skórka otarta z cytryny
4 łyżki mleka
5 dkg mąki ziemniaczanej
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami, wymieszać ze zmielonym serem. Masę przełożyć do garnka, gotować 10 minut, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mlekiem i skórką.

Ostudzone placki przekładamy gorącą masą serową. Dekorację pozostawiam każdemu wg uznania Uśmiech Powiadam Wam - na jednym kawałku się nie skończy Uśmiech
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany użytkownik
*****
Wiadomości: 453



« Odpowiedz #29 : Grudzień 10, 2016, 18:11:17 »

Sernik krakowski

Spód i kratka (ciasto)

230 g masła
400 g mąki
łyżeczka soli
4 żółtka
6 łyżek cukru

Zimne masło pokroiłem w kostkę i wrzuciłem do malaksera z innymi składnikami. Kruche ciasto wyrobiłem malakserem i schłodziłem w lodówce przez pół godziny.

Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego
250 dkg cukru
100 g masła roztopionego
3 całe jajka i 4 białka (które zostały po robieniu kruchego ciasta)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cytryna
100 g rodzynek namoczonych w cytrynówce

Sera nie mieliłem. Jajka i białka zmieszałem w malakserze, jak się napowietrzyły dodałem twaróg i miksowałem przez ok.10 minut. Dodałem roztopione masło, sok i skórkę z jednej cytryny. Dodałem rodzynki.

2/3 ciasta kruchego wyłożyłem spód formy wyłożonej pergaminem i nakłułem widelcem. Podpiekłem 15 min w temp.170 stop przez 15 min. Po wyciągnięciu wyłożyłem boki formy pergaminem i wylałem masę serową. Na wierzchu ułożyłem kratkę z ciasta kruchego. Piekłem przez 1 godz. w temp.170 stopni.

Na koniec zrobiłem lukier z soku z jednej cytryny i 3 łyżek cukru pudru. wysmarowałem lukrem ciasto.
Zapisane
Strony: « 1 2 3 » |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

nazarinh argetlam turetia animezywioly klubbeardedcollie