KWIATY
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
Strony: 1 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Sosy  (Przeczytany 3962 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dana
Administrator
Zaawansowany użytkownik
*****
Wiadomości: 453



« : Listopad 28, 2012, 20:57:52 »

 Chichot
.....................
Sos tatarski
...
- Majonez 0,5 l
- papryka konserwowa
- ogórki konserwowe
 -pieczarki konserwowe
- cebula konserwowa
wszystko ok po ok. pół słoiczka
zemleć na maszynce  o grubych oczkach i odsączyć sok.
- musztarda
- sól i pieprz
Wszystko dokładnie wymieszać ...polecam smaczny.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #1 : Maj 02, 2013, 10:06:43 »

SOS SZPINAKOWY

 PRZYGOTOWANIE:
Cebulę po obraniu kroimy w drobną kostkę i rumienimy na patelni na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli i pieprzu, następnie dodajemy mrożony szpinak (ja miałam z domowej uprawy)i serek topiony, i chwilę przesmażamy, następnie wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku i chwilkę smażymy aż sos zgęstniej. pierś z kurczaka dzielimy na szerokie ale nie bardzo grube filety - doprawiamy solą, pieprzem i słodą papryką mieloną. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości z dwóch stron - przekładamy do sosu. Ryż gotujemy, gorący układamy na talerzu, podajemy z sosem i mięsem,
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany użytkownik
*****
Wiadomości: 453



« Odpowiedz #2 : Grudzień 04, 2013, 22:57:21 »

Caşcaval pane – Ser panierowany z pikantnym sosem
Caşcaval pane - Ser panierowany z pikantnym sosem (źródło: tvp.pl)

Caşcaval pane – Ser panierowany z pikantnym sosem (źródło: tvp.pl)

Składniki:

    300 g sera typu kaszkawał
    2 łyżki mąki
    1 jajko
    3 łyżki tartej bułki
    olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ser pokrajać na kawałki grubości palca. Jajko roztrzepać w misce. Kawałki sera obtaczać w mące, jajku i tartej bułce. Panierkę z jajka i bułki tartej powtórzyć. Na patelni rozgrzać olej i smażyć ser z obu stron na złoto. Zdjąć z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem.

Sos:
1 szklanka octu
1 cebula
1/2 łyżki masła
1/2 łyżki mąki
200 ml bulionu
100 ml śmietany
2 ogórki konserwowe
1 papryczka chilli
pęczek pietruszki
sól

Sposób przygotowania:

Do rondelka włożyć drobno posiekaną cebulę, zalać octem i gotować aż cebula zmięknie. W drugim rondelku z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać zimny bulion. Całość dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Do gładkiej masy przecedzić wywar z octu i cebuli, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać drobno posiekane ogórki konserwowe, papryczkę chilli i pietruszkę. Wymieszać, dodać śmietanę i jeszcze raz dobrze wymieszać.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #3 : Grudzień 12, 2013, 16:12:40 »

....Szklanka octu!!!!!!!!!! nie pomyliłaś czegoś  Coś
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany użytkownik
*****
Wiadomości: 453



« Odpowiedz #4 : Grudzień 12, 2013, 17:24:40 »

(źródło: tvp.pl)   :Uśmiech
może winnego  :Uśmiech
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #5 : Grudzień 13, 2013, 19:06:32 »

(źródło: tvp.pl)   :Uśmiech
może winnego  :Uśmiech
Pewnie wody  Coś
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany użytkownik
*****
Wiadomości: 453



« Odpowiedz #6 : Grudzień 13, 2013, 20:55:09 »

Przypomniałam sobie  Chichot / oglądałam ten program/

to był ocet winny ...a ja zrobię łyżka octu+woda ...tak aby to była 'szklanka'
 i zrobię te danie na wigilę  Duży uśmiech
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #7 : Grudzień 14, 2013, 18:02:45 »

Przypomniałam sobie  Chichot / oglądałam ten program/

to był ocet winny ...a ja zrobię łyżka octu+woda ...tak aby to była 'szklanka'

i  to ma sens  .... napisz czy był dobry Coś?
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #8 : Czerwiec 13, 2014, 18:06:51 »

SOS Z KUREK
Składniki:
Kurki - 0,5kg kurek
Masło - kilka łyżek
Cebula - 1 średniej wielkości
Czosnek - 3-4 ząbki
Śmietana kremówka 30% - 100ml
Gęsta śmietana 18% - 3 czubate łyżki
Natka pietruszki -
Sól -
Pieprz -
Sok z cytryny -
Sposób przygotowania:
Sos z kurek ( kurkowy )
Wykonanie:
Kurki porządnie umyć i oczyścić, dokładnie osuszyć.
Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Na dużej patelni roztopić kilka łyżek masła, zeszklić cebulkę, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.
Wrzucić na patelnię kurki i smażyć je na średnim ogniu. Grzybki zaczną puszczać wodę, ale nie należy jej zlewać! Po ok. 5 minutach dodać kremówkę i gęstą śmietanę. Posypać częścią natki, wymieszać i smażyć do czasu aż śmietana się nieco zredukuje (sos zgęstnieje).
Na koniec skropić sokiem z cytryny, doprawić sos do smaku solą, pieprzem.Posypać resztą natki pietruszki. Sos pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i do makaronów, czy też dań z ziemniaków takich jak kopytka.
Sos z kurek ( kurkowy )
Zapisane
Strony: 1 |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

stworz naprawiacze dragoria mundotelenovelas neder-live