KWIATY
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
Strony: 1 2 » |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: INNE PRZEPISY  (Przeczytany 12712 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« : Listopad 30, 2012, 13:43:16 »

MIĘSO BEZ PIECZENIA

 - mięso 2 kg ( schab, karczek, łopatka....)
 - 2 litry wody
 - 1/2 szklanki soli ( jeżeli kawałek płaski to mniej)
 - 1 łyżka cukru
 - 5 ząbków czosnku
 - 2 łyżki majonezu
 - 1/2 łyżeczki pieprzu
 - 1/2 -"-       -" -     ziołowego
 - listek,  ziele, majeranek.... ze 3 kopiate łyżki ziół
Wieczorem w garnku przygotować wodę ze wszystkimi dodatkami i włożyć mięso wysmarowane majonezem, PRZYKRYĆ  i na maleńkim gazie doprowadzić do wrzenia ...po 5 minutach wyłączyć .
Na drugi dzień znowu doprowadzić do wrzenia i po 5 minutach wyłączyć . Wystudzić .....i gotowe do krojenia.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #1 : Grudzień 01, 2012, 19:39:28 »

ŻEBERKA W MIODZIE
Składniki:
 - żeberka 1 kg
 - oliwa z oliwek 1 łyżka
 - miód pitny 3 łyżki
 - ocet balsamiczny 3 łyżki
 - sól pieprz 1 szczypta
żeberka w miodzie - PRZYGOTOWANIE:
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Miód , ocet balsamiczny, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz połączyć, dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą, zalać mięso, wstawić do lodówki na min 2 godzinki- ja trzymam całą noc. Piec w rękawie kuchennym ok 1 godziny lub na grillu , Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego:)
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #2 : Luty 21, 2013, 11:20:37 »

Udka miodowo-musztardowe


Smaczne i proste. Ich sekret tkwi w słodko-ostrej, miodowo-musztardowej glazurze oraz w sposobie pieczenia - pod rozgrzanym grillem w piekarniku. Udka są soczyste, miękkie w środku i jednocześnie chrupiące i ładnie zarumienione na zewnątrz. Opływają w sporej ilości smacznego sosu powstałego z glazury.
Do udek będą pasować ziemniaki (najlepiej młode, lekko oskrobane), ugotowane w wodzie. Mi bardzo smakowały polane właśnie pozostałą marynatą z pieczonych udek. Całkowity czas przygotowania i pieczenia kurczaka to 1 godzina i 40 minut.
Składniki, 4 porcje:
? 8 udek kurczaka
? natka pietruszki do posypania
? 1 kg ziemniaków
Glazura:
? 125 ml płynnego miodu
? 4 łyżki musztardy Dijon
? 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
? 4 łyżki białego octu winnego
? 2 łyżki oleju słonecznikowego
? sól i pieprz
Przygotowanie

Ostrym nożem naciąć każde udko, tworząc 3 równoległe rozcięcia. Włożyć je do dużego nieme<x>talowego naczynia.
Wymieszać wszystkie składniki glazury, doprawić solą i pieprzem. Wysmarować nią dokładnie udka, najlepiej powyciskać dłońmi. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Rozgrzać grill w piekarniku na średnią moc (program środkowy), do 220 stopni. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce.
Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące.
Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane ziemniaki
Smacznego:)
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #3 : Październik 04, 2013, 09:54:05 »

ZAPIEKANKA Z WARZYW I MAKARONU

składniki:
25dag makaronu
3łyżki masła
1łyżka mąki
1-1,5szklanki mleka
10dag sera żółtego lub topionego
0,5łyżeczki gorczycy
2-3 marchewki
30dag kalafiora
papryka czerwona mała
30dag cukini
10dag pieczarek
1łyżka koncentratu pomidorowego
oregano
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku
olej do smażenia

sposób wyk.:
- makaron ugotować
- roztopić masło i podprażyć na nim mąkę
- jak się zarumieni, wlewać powoli mleko nieustannie mieszając
- dodać ser i dolewać mleko w razie potrzeby
- doprawić gorczycą (najlepiej mieloną), solą i pieprzem
- warzywa i grzyby oczyścić i pokroić na małe cząstki
- rozgrzać na patelni olej i podsmażyć grzyby
- dodać warzywa i dusić na wolnym ogniu
- dodać koncentrat, sól, pieprz, listki oregano, czosnek
- naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem
- włożyć połowę makaronu, połowę warzyw i połowę sosu
- i kolejną warstwę tak samo
- na końcu posypać serem i listkami oregano
- zapiec (30-40min)
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #4 : Październik 07, 2013, 10:58:09 »

Mrugnięcie
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #5 : Styczeń 25, 2014, 13:12:56 »

MIELONE ZE SZPINAKIEM
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 łyżki masła klarowanego
500 g mielonego mięsa drobiowego
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 małe kromki chleba razowego
3/4 szklanki otrąb owsianych
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
W rondelku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy połamany na kawałki mrożony szpinak.
Kiedy szpinak się rozmrozi, a część wody odparuje, dodajemy 2 łyżki oleju i 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i dusimy jeszcze 2 minuty. Szpinak odkładamy na bok, aby wystygnął.
W misce mieszamy mięso drobiowe, jajko, zimny szpinak, otręby owsiane oraz namoczone wcześniej w wodzie i wyciśnięte kromki chleba.
Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i, jeśli mieszanka jest zbyt rzadka, dodajemy bułkę tartą.
Mokrymi dłońmi formujemy z mięsa kotlety i smażymy na średnim ogniu z dwóch stron, na lekko złoty kolor.
Smak kotletów świetnie podkreślą, np. ziemniaczki podsmażane i sałatka pomidorowa.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #6 : Styczeń 25, 2014, 13:17:19 »

PARÓWKI MUMIE

składniki:
opakowanie ciasta francuskiego, 10 cienkich parówek, sałata, ketchup

Przygotowanie
Ciasto dzielimy na 10 części, a każdą z nich na paseczki o szerokości 6-8 mm. Parówki obieramy z osłonek i owijamy paseczkami z ciasta francuskiego, tak aby cała parówka była zakryta, z wyjątkiem małej szpary na oczy. Mumie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy na złoty kolor ok. 15 min. Podajemy z sałatą i ketchupem. Smacznego!
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #7 : Styczeń 30, 2014, 11:32:16 »

Zapiekanka z makaronu, kurczaka i owoców

- składniki:

makaron gruby (np. rurki) - 15 dekagramów Fix Kurczak w delikatnym sosie curry ugotowany kurczak - 40 dekagramów śmietana - 1 szklanka mleko - 0.5 szklanki mandarynki - 3 sztuki ananas z puszki - 5 plastrów rodzynki - 4 łyżki sos sojowy - 1 łyżka curry - 0.5 łyżeczki margaryna - 1 łyżka jajko natka pietruszki (posiekana) - 1 łyżka pieprz

1.--Ugotuj makaron w osolonej wodzie. 
2.--Ugotowanego kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj do makaronu.    
3.--Rodzynki namocz w gorącej wodzie przez 10 minut, odcedź i wrzuć do mak  
4.--Mandarynki obierz, podziel na cząstki, ananasa odsącz i pokrój w kostkę. Owoce dodaj do makaronu. Wymieszaj i przełóż do naczynia wysmarowanego tłuszczem.aronu. 
5.--Połącz mleko, śmietanę, jajo, sos sojowy, curry i Fix Kurczak po hawajsku Knorr. Polej tym sosem potrawę i piecz 20 minut.
Zapiekankę z makaronu, kurczaka i owoców podawaj posypaną natką pietruszki.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #8 : Styczeń 30, 2014, 11:37:30 »

Kurczak ze szpinakiem w sosie musztardowym

1.--Szpinak dokładni umyj. Jeśli używasz mrożonego to rozmroź go i odciśnij wodę.   
2.--Na rozgrzanej patelni z margaryną usmaż kurczaka pokrojonego w duże kawałki.
3.--Jak kurczak będzie gotowy dodaj szpinak. Smaż 1 minutę.
4.--Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i musztardą. Wlej sos na patelnię. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Tip: Kurczaka w sosie musztardowym możesz podawać z ziemniakami gotowanymi lub opiekanymi.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #9 : Styczeń 30, 2014, 11:51:23 »

Ryż z warzywami i mięsem

- składniki:

karkówka - 250 gramów ryż - 500 gramów Rosół z kury Knorr - 1 sztuka papryka czerwona - 1 sztuka papryka zielona - 1 sztuka cebula - 1 sztuka czosnek ząbek - 1 sztuka olej - 4 łyżki


1.-- Mięso i paprykę pokrój w niedużą kostkę i smaż w rondlu aż będzie złociste. Następnie dodaj cebulę pokrojoną w piórka, posiekany czosnek i smaż aż się zarumieni.

2. -- Dodaj wcześniej wypłukany pod bieżącą wodą ryż i smaż jeszcze kilka minut.

3.-- Teraz wlej ok. 1 litr wody, tak aby zakryła powierzchnie ryżu na wysokość 1 cm.

4.-- Dodaj kostkę Knorr. Dokładnie wymieszaj i gotuj powoli aż ryż wchłonie płyn.

5. -- Przykryj naczynie przykrywką i odstaw na 10 minut. Następnie ponownie wymieszaj i natychmiast podawaj.

Tip: Do ryżu możesz dodać swoje ulubione zioła, np. świeżą natkę pietruszki, rozmaryn lub tymianek.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #10 : Styczeń 30, 2014, 12:07:02 »

Pieczarkowe chili con carne

- składniki:

mięso mielone wieprzowe - 0.5 kilograma Fix Chili con carne - 2 opakowania fasola konserwowa - 1 opakowanie pieczarki - 250 gramów chilli - 1 łyżeczka świeża kolendra - 1 pęczek cebula czerwona - 1 sztuka kukurydza z puszki - 1 opakowanie olej - 2 łyżki woda - 1 litr


1.--- Mięso mielone podsmaż na głębokiej patelni na rumiany kolor.
2. -- Dodaj pokrojona w kostkę cebulę i pieczarki pokrojone na ćwiartki. Dopraw do smaku chili.

4. -- Gotuj ok. 20 minut, po czym dodaj kukurydze i fasole.

5. -- Całość jeszcze duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Gotowe chili con carne podawaj z ryżem.



Zapiekanka makaronowo-warzywna


 - składniki:

makaron gruby (np. rurki) - 20 dekagramów Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr kapusta brukselska - 15 dekagramów marchew - 15 dekagramów por - 15 dekagramów cebula - 2 sztuki mleko - 2 szklanki margaryna - 3 łyżki starty ser żółty - 2 łyżki jajko - 1 sztuka ząbek czosnku - 2 sztuki natka pietruszki (posiekana) - 2 łyżki

1. -- Ugotuj makaron w osolonej wodzie, wyjmij, przelej zimną wodą i odcedź.

2. -- Posiekaj cebulę i czosnek, zrumień na części margaryny. Dodaj do makaronu.

3. -- Naczynie żaroodporne wysmaruj pozostałą margaryną i napełnij mieszanką makaronu, cebuli i czosnku.

4. -- Pozostałe warzywa obierz i opłucz, a następnie pokrój marchew w plasterki, pora w 3 cm kawałki. Razem z brukselką ugotuj je na parze, dodaj do makaronu i wymieszaj.

5. -- Mleko wymieszaj z Fixem Knorr, zagotuj i po lekkim schłodzeniu dodaj do niego rozłócone jajko i natkę pietruszki. Wymieszaj.

6. -- Polej potrawę i posyp żółtym serem. Zapiekankę makaronowo – warzywną piecz 25 minut w średnio nagrzanym piekarniku.


FARSZ DO PIEROGÓW Z DYNI


2.Dynię pokrój w drobną kostkę. Czosnek i cebulę posiekaj.

3.Na patelni rozgrzej margarynę i podsmaż czosnek, cebulę i dynię. Dodaj również pokruszone orzechy i pestki z dyni oraz ostrą paprykę.


4.Gdy dynie będzie miękka przełóż wszystko do miski. Dodaj starty ser oraz przyprawę w mini kostkach Knorr. Następnie wymieszaj farsz widelcem aby lekko rozgnieść dynię.

5.Rozwałkuj cienko ciasto, szklanką wytnij okrągłe placki i zlepiaj klasyczne pierogi z farszem dyniowym.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #11 : Styczeń 30, 2014, 12:34:22 »

Zapiekanka ziemniaczana ze złocistym kurczakiem

1.Mięso pokrój w paski i dopraw przyprawą Knorr.

2.Następnie usmaż mięso na patelni.

3.Cebulę dymkę wraz z szczypiorem i boczkiem pokrój drobno. Podsmaż na drugiej patelni.

4.Teraz na dno naczynia żaroodpornego wyłóż usmażonego kurczaka. Następnie połóż cebulę z dymka i boczkiem.

5.Posmaruj wszystko śmietana i połóż ziemniaki pokrojone w plastry grubości ok. 0,5 cm. Posyp zapiekankę majerankiem i świeżo mielonym pieprzem. Zapiekaj w 200 stopniach przez 20 minut.



Polędwiczki w sosie grzybowym

polędwiczki wieprzowe - 4 sztuki Sos grzybowy Knorr - 1 opakowanie Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżka cebula - 1 sztuka grzyby mrożone - 500 gramów śmietana kremówka 30% - 100 mililitrów ziemniaki - 400 gramów


1.Ziemniaki obierz. Ugotuj w lekko słonej wodzie i przygotuj puree.

2.Polędwiczki oczyść z błon, pokrój na mniejsze kawałki i posyp przyprawą Knorr. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem, z obu stron na złoto.

3.Na drugiej patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj rozmrożone grzyby, pokrojone w mniejsze kawałki. Smaż aż płyn odparuje.

4.Zawartość opakowania sos grzybowy Knorr połącz z śmietana kremówką i szklanką wody. Wlej na patelnię z grzybami.

5.Dodaj mięso i duś ok 10 minut. Podawaj polędwiczki z puree ziemniaczanym.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #12 : Luty 02, 2014, 10:55:56 »

Naleśnik z parówka i serem.

Składniki
Ciasto:
Mleko 1l
Mąka 0.500g
Jajo 1 szt.
woda 1/2 szklanki
sól
Farsz:
Starty ser
Parówki
SOS:
Majonez
Ketchup
Sos Tao Tao
Przygotowanie
Sporządzamy ciasto naleśnikowe i je smażymy. Na usmażone naleśniki wysypujemy cienka warstwą ser i kładziemy parówkę (Cała lub przekrojona wzdłuż na pół) zawijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej a następnie smażymy. Można dodatkowo do tego zrobić sos z majonezu ketchupu i sos tao tao.


Roladki z indyka po hawajsku

pierś z indyka - 400 gramów Fix Kurczak w delikatnym sosie curry wędzony boczek - 100 gramów ziemniaki (najlepiej młode i małe) - 200 gramów czerwona papryka - 1 sztuka ser żółty - 100 gramów rukola - 50 gramów mleko - 150 mililitrów woda - 150 mililitrów wykałaczki


1.Upiecz ziemniaki w całości. Paprykę pokrój, a ser zetrzyj.

2.Piersi z indyka pokrój w plasterki, rozbij je młotkiem i ułóż na każdym ćwiartkę upieczonego ziemniaka, kawałek papryki, ser oraz listki rukoli.

3.Mięso zwiń ciasno, a następnie owiń plastrem boczku. Roladkę nadziej na wykałaczkę, aby nie rozwinęła się podczas pieczenia.

4.Mięso obsmaż na patelni. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut.

5.W tym czasie przygotuj Fix Knorr, mieszając go z 150 ml wody i 150 ml mleka.

6.Przygotowany sos z Fix Knorr wlej na patelnię i dodaj upieczone roladki. Całość doprowadź do wrzenia, po czym gotuj jeszcze przez 5 minut na wolnym ogniu.

Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #13 : Luty 03, 2014, 11:20:10 »


Wątróbka z jabłkami


Dzięki dodatkowi jabłek i moczeniu w mleku wątróbka jest baaaardzo delikatna, lekko słodka, wilgotna - idealna.
 
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 300 ml mleka
- 1 duża lub 2 małe cebule
- 3 duże, kwaśne, twarde jabłka
- olej do smażenia
 
Wątróbkę dokładnie płuczemy, moczymy w mleku minimum przez godzinę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne po czym każdą ćwiartkę kroimy na 3 części.
Cebulę podsmażamy na oleju. Z wątróbki odlewamy mleko, smażymy krótko na mocno rozgrzanym oleju. Dodajemy jabłka, dusimy chwilę na małym ogniu.
Podajemy z ziemniaczanym pure.
 

Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #14 : Luty 04, 2014, 10:00:36 »

Spaghetti alla bolognese


Klasyczne spaghetti przygotowane nieco inaczej. Jak bardzo smacznie? Przekonaj się sam Uśmiech
 
 
Składniki:
 
700 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
przecier pomidorowy
pieprz, sól
przyprawa chilli
 
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć rozdrobnione kawałki doprawionego mięska mielonego z cebulką pokrojona w kostkę i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
 
Następnie wymienione wyżej składniki przełożyć do rondelka, dodać  kukurydzę, fasolkę, paprykę pokrojona w paseczki oraz przecier pomidorowy.
 
Podlać trochę wodą.
 
Doprawić solą, pieprzem i chilli - tak aby uzyskać ostry smak gotować 40 minut.
 
Jeśli sos będzie zbyt luźny zagęścić go wg uznania.
 
Podawać z makaronem spaghetti.
Zapisane
Strony: 1 2 » |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animezywioly grotasmierci turetia klubbeardedcollie nazarinh