KWIATY
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
Strony: « 1 2 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: INNE PRZEPISY  (Przeczytany 12779 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #15 : Luty 06, 2014, 16:03:11 »

Zapiekanka po rzymsku

makaron kolanka lub świderki - 20 dekagramów wędzony boczek - 10 dekagramów Fix Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie pomidory - 30 dekagramów tarta bułka - 2 łyżki starty ostry ser żółty - 20 dekagramów papryka mielona pieprz natka pietruszki (posiekana) - 3 łyżki tłuszcz do formy

1.Ugotuj makaron w dużej ilości wody. Wyjmij, przelej zimną wodą, odcedź i odsącz.

2.Pokrój boczek w kostkę, zrumień na patelni, skwarki wyjmij.

3.Sparz pomidory, usuń skórkę i pokrój w kostkę.

4.Przygotuj Sos Spaghetti bolognese Knorr zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

5.Wymieszaj gorący makaron ze skwarkami, połową sera, pomidorami oraz przygotowanym sosem. Dopraw papryką i pieprzem.

6.Włóż potrawę do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułka tartą. Posyp pozostałym serem i polej tłuszczem z boczku. Piecz w gorącym piekarniku przez 20 minut. Zapiekankę rzymską podawaj posypaną natką pietruszki oraz surówką. Smacznego Uśmiech
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #16 : Marzec 10, 2014, 16:48:21 »

CHRUPIĄCE SKRZYDEŁKA

Potrzebujemy:
1 kg skrzydełek (10 sztuk = 20 kawałków)
1 łyżeczkę słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól
ciasto naleśnikowe:
1 duże jajko
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól
dodatkowo:
mąkę
olej rzepakowy
Wykonanie:
Skrzydełka myjemy, przekrawamy w stawach na 3 części. Najcieńsze części (lotki) wyrzucamy. Dodajemy przyprawy, nacieramy, odstawiamy na min. 30 minut do lodówki.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą przy pomocy miksera do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Do gotowego ciasta wrzucamy przyprawione skrzydełka, mieszamy, zostawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy dużą ilość oleju.
Kawałki kurczaka dokładnie pokryte ciastem obtaczamy w mące (nadmiar strzepujemy) i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Smażymy na średnim ogniu 10-15 minut do zrumienienia.
Usmażone skrzydełka wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Smacznego Uśmiech
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #17 : Marzec 13, 2014, 12:25:03 »


 Potrawka z kurczaka z pieczarkami i warzywami



Składniki dla 4 osób:

8 podudzi z kurczaka bez kości
4 łyżki oleju rzepakowego
2 pokrojone w kostkę cebule
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
8 obranych i pokrojonych w ćwiartki pieczarek
2 pokrojona w plastry marchewki
1 pokrojona w paski czerwona papryka
250 g pokrojonych w kostkę pomidorów bez skóry
240 g (1 puszka) soczewicy bez zalewy
200 ml Rosołu z kury Kucharek
Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek

Sposób przygotowania:

Umyte, osuszone mięso natrzeć przyprawą do potraw i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać cebulę, marchewkę, paprykę, pieczarki i czosnek. Całość podsmażyć, doprawić do smaku przyprawą uniwersalną Kucharek. Następnie wlać rosół i dusić przez około 40 minut. Pod koniec gotowania dodać pomidory i soczewicę.  Smacznego:)


Pieczony udziec z indyka z sosem słodko-kwaśnym i prażonymi ziarnami sezamu

Składniki dla 4 osób:

1 udziec z indyka
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 płaska łyżka Przyprawy uniwersalnej do potraw Kucharek

Sos słodko-kwaśny:

2 posiekane w kostkę słodkie cebule
1 pokrojony w kostkę ananas (świeży lub z puszki)
1 pokrojona w kostkę słodka czerwona papryka
1 łyżeczka Imbiru mielonego Prymat
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 posiekany pęczek szczypiorku
1 łyżka miodu wielokwiatowego
200 ml Rosołu z kury Kucharek
1 łyżka słodkiego sosu sojowego
2 cząstki cytryny
Do smaku: Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek
1 łyżka prażonego sezamu do posypania dania

Sposób przygotowania:

Olej wymieszać z przyprawą uniwersalną do potraw Kucharek, powstałą marynatą dokładnie natrzeć udziec z indyka. Indyka umieścić w rękawie do pieczenia i piec 30 minut w temperaturze 160°C. W dużym rondlu na oleju słonecznikowym i sezamowym podsmażyć cebulę, paprykę i ananasa. Po 10 minutach dodać miód, sos sojowy i rosół, a następnie całość doprawić do smaku imbirem i przyprawą uniwersalną.

Tak przygotowanego indyka przed podaniem pokroić na kawałki, skropić sosem słodko-kwaśnym i posypać prażonymi ziarnami sezamu. Podawać z ryżem lub makaronem sojowym.   
 Smacznego:)





Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #18 : Marzec 22, 2014, 19:45:57 »

Zapiekanka z makaronu, kurczaka i owoców

- składniki:

makaron gruby (np. rurki) - 15 dekagramów Fix Kurczak w delikatnym sosie curry ugotowany kurczak - 40 dekagramów śmietana - 1 szklanka mleko - 0.5 szklanki mandarynki - 3 sztuki ananas z puszki - 5 plastrów rodzynki - 4 łyżki sos sojowy - 1 łyżka curry - 0.5 łyżeczki margaryna - 1 łyżka jajko natka pietruszki (posiekana) - 1 łyżka pieprz

1.--Ugotuj makaron w osolonej wodzie. 
2.--Ugotowanego kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj do makaronu.    
3.--Rodzynki namocz w gorącej wodzie przez 10 minut, odcedź i wrzuć do mak  
4.--Mandarynki obierz, podziel na cząstki, ananasa odsącz i pokrój w kostkę. Owoce dodaj do makaronu. Wymieszaj i przełóż do naczynia wysmarowanego tłuszczem.aronu. 
5.--Połącz mleko, śmietanę, jajo, sos sojowy, curry i Fix Kurczak po hawajsku Knorr. Polej tym sosem potrawę i piecz 20 minut.
Zapiekankę z makaronu, kurczaka i owoców podawaj posypaną natką pietruszki.

Nie dobre Smutny
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #19 : Sierpień 27, 2014, 17:14:47 »

 ZAPIEKANKA Z BROKUŁAMI
mięso mielone - 400 gramów
Ketchup Hellmann’s Ognisty -
4 łyżki
Fix Spaghetti 4 sery z
brokułami Knorr - 1
opakowanie
żółty ser - 100 gramów
makaron - 300 gramów
śmietana 18% - 200 mililitrów
brokuł - 1 sztuka
olej - 3 łyżki
cebula - 1 sztuka
45 minut 4 osób łatwe
Autor: Piotr Murawski
1. Makaron ugotuj. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, dodaj mięso
mielone, chwilę smaż. Dodaj ketchup Hellmann’s, dokładnie wymieszaj, dopraw
do smaku i połącz z makaronem.
2. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułóż brokuły. Fix Knorr
wymieszaj ze śmietaną i 100 ml wody i zalej zapiekankę.
3. Całość posyp po wierzchu startym serem i zawiń dokładnie folią aluminiową.
Piecz w 200 C przez 20 minut. Zdejmij folię i piecz chwilę, aż ser delikatnie się
zarumieni.
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany użytkownik
*****
Wiadomości: 453



« Odpowiedz #20 : Grudzień 09, 2014, 16:27:29 »

Rolada serowo - mięsna;

Ciasto serowe;

30 dkg żółtego sera - starkować
6 jajek
1 majonez 320 ml

Ubić białka , dodać żółtka . Dodać ser i majonez . Wylać na dużą blachę piekarnikową wyłóżona papierem do pieczenia . Piec 20 min w tem 180 *C

Lekko przestudzić i zwinąć lekko ciasto w roladę. Wystudzić.

Farsz:
1/2 kg mielonego mięsa ( przyprawić jak na kotlety mielone ale uważać z solą bo ser i majonez są dość słone )

1/2kg pieczarek zetrzeć na tartce i przesmażyć

Wymieszać .


Zawinąć farsz w roladę i piec 40 min w tem 180*C zawinięte w papier do pieczenia.
Zapisane
Strony: « 1 2 |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

falingskies rycerze-erathii amtowaroznawstwo world-anime k5